5+1 tévhit a csoportos utazásról

2018.04.27.

Hogyan zajlik az áprilisi hónap a Proko Travel életében? Az előfoglalási időszak már véget ért, és – bár a hét folyamán 12 utazásunk indul útjára - a főszezon még nem kezdődött el. Számunkra ez az az időszak, amikor kicsit utolérhetjük magunkat, és felkészülhetünk a nyár véget nem érő pörgésére. A nyugalmas időszak apropójából most egy könnyedebb témával készültem Önöknek. Munkánk során számos tévhittel találkozunk a kulturális csoportos körutazásokat illetően. Sok indokot hallottunk már a társas utazást kerülők részéről, amelyek a 90-es évek utazásaira talán igazak voltak, de 2018-ra esősen ideje múlttá váltak. Most ezeket vesszük sorra! Mivel a körutazások piaca széles, számos cég tevékenykedik rajta, így nehéz általánosan érvényes (ellen)érveket megfogalmazni. Ennek jegyében én csak arról fogok írni, amit biztosan állíthatok, vagyis a Proko Travel gyakorlati példáival fogom cáfolni a körutazásokkal kapcsolatos tévhiteket.

Csehország főtér - Orloj óra - csoportos utazás tévhitek

1. tévhit: egy társas utazáson semmire nem jut elég idő

Az egyik leggyakrabban hallott érv, hogy valaki azért nem jár csoportos körutazásra, mert nincs elég szabadideje az egyes városokban, és a csoport csak végigrohan az egyes megállókon. Szabadidő a Proko Travel kulturális körutazásain Programjaink összeállításánál általános szabály, hogy ahol van városnézés, ott legyen szabadprogram is. A cél, hogy hagyjunk elegendő időt arra, hogy utasaink egyénileg is megismerhessék a várost. Ekkor alkalmuk nyílik beülni valahova egy kávéra, ebédre, vagy esetleg szuvenírt vásárolni az otthoniaknak. Hozzá kell tenni, hogy az 1-1 városban szabadon eltöltött időszak az adott út programjától függően eltérő lehet. Hosszabb utazásaink esetében ez akár fél napot is jelenthet, míg rövidebb városlátogatásainknál csupán 30-40 percet. Ez utóbbi is elegendő idő ahhoz, hogy az ember szusszanjon egyet, és például egy kávézóban megpihenve érezze át a város hangulatát.

2. tévhit: a kulturális körutazás egyenlő a folyamatos templomlátogatással

Ez egy teljesen téves gondolat. Bár az egyházi építmények nagyon jelentős szerepet töltenek be az épített emlékek sorában, közel sem igaz az, hogy ezen utazásokon a csoportok templomról templomra járnak. Programok a Proko Travel kulturális körutazásain Az elmúlt évek során kifejezetten odafigyeltünk arra, hogy utazásainkon megnöveljük a természetjárós programok arányát. Mára eljutottunk arra a szintre, hogy 2018-as katalógusunkban a természetjárós programok száma meghaladja a városnéző utazásaink számát. Ez azt jelenti, hogy az utak 55%-ában inkább a természeti látványosságok dominálnak, és csupán 45% az, amelyen inkább a városban töltött idő a több. Weboldalunkon és prospektusunkban az utak mellett feltüntetett „természetjárás – városlátogatás” arány jelzésünk segítségével Ön is könnyedén kiválaszthatja a saját érdeklődésének megfelelő utazást.

3. tévhit: a csoportos utazásokat kibírhatatlanná teszik a buszozással töltött unalmas órák

Ahogyan azt mondani szokták: több sebből vérzik ez a kijelentés. Közlekedés a Proko Travel kulturális körutazásain Már ott megdől az állítás, hogy egy körutazás közel sem csak busszal történhet. 2018-as katalógusunkban 42 repülős, 5 hajós és 53 autóbuszos kirándulás érhető el, azaz az utazások közel fele vehető igénybe repülővel vagy hajóval. A Proko Travel utazásain a „hosszú, unalmas órák” sem jellemzőek, ugyanis nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az autóbuszon eltöltött idő is hasznosan teljen. Ezt többféle módon próbáljuk elérni.

  • Idegenvezetőink a buszozás során ismertetik utasainkkal az egyes országok szokásait, történelmét, gasztronómiáját. Így, az adott helyszínre érve az idegenvezetés már a konkrét látványosságra tud összpontosítani, és összességében sokkal teljesebb képet kap az utazó.
  • Ahogyan azt Törzsutasaink már megszokhatták, sokszor filmvetítés és zene is van az utakon. Itt fontos megjegyezni, hogy - más utazási irodákkal ellentétben – mi szinte kizárólag turisztikai témájú, illetve az úthoz kapcsolódó filmeket vetítünk. Nálunk nem bugyuta vígjátékokra kell számítani, hanem olyan képi hatásokra, amelyek még jobban kiegészítik az út során látottakat, és még teljesebbé teszik az adott területről szóló tudásunkat. Egy ország megismeréséhez hozzátartozik az adott zenei kultúrával való találkozás is. Éppen ezért gyakran az adott ország zenéjét is megismertetjük az utasokkal.
  • Nagy népszerűségnek örvendenek buszos játékaink is. Itt a Proko Bingótól kezdve, a különböző ország-totókon át sorolhatnám azokat a kis játékokat, amelyekkel megpróbáljuk még színesebbé tenni az utazást, és ez által a teljes nyaralást is.

Hosszú buszozás - Csoportos utazás tévhit

4. tévhit: szörnyen kényelmetlen az órákon át tartó buszozás

A 90-es években teljesen megállta a helyét ez az állítás. Ma azonban már szó sincs ilyesmiről. Buszok a Proko Travel kulturális körutazásain Az általunk használt autóbuszok olyan modern, nyugati típusú buszok, amelyeket kifejezetten hosszú utazásokra terveztek például a Mercedes mérnökei. Ezen turistabuszok kialakítása és üléseinek elkészítése során kifejezetten nagy hangsúly kapott a kényelem, melyek köszönhetően egy hosszabb utazás sem olyan megterhelő ezekkel a buszokkal, mint az korábban volt. Emellett fontos megemlíteni, hogy utazásunkat rendre városnézések, fotószünetek és pihenők szakítják meg, így mindig jut lehetőség arra, hogy átmozgassuk magunkat.

5. tévhit: kulturális körutazásokon kizárólag az idősebb korosztály vesz részt

Kár lenne tagadni, hogy főként az 50 év feletti korosztály vesz részt körutazásokon – ez nem csak hazánkban, hanem az egész világon így van. A Proko Travel emellett fontos feladatának tartja azt is, hogy a fiatalabb korcsoportokkal is megkedveltesse ezt az utazási formát. Utasok korosztálya a Proko Travel kulturális körutazásain Több olyan utazást állítottunk össze, amelyek gyermekes családok számára is ideálisak lehetnek. Ezeket a 2018-as évben „Minden korosztálynak” jelzéssel láttuk el. A 6 db családbarát utazásunk programjait úgy alakítottuk ki, hogy a fiatalabb generáció is jól érezze magát rajtuk. Az ezen útjaink zászlós hajójának is nevezhető „Vigyük kirándulni gyermekeinket és unokáinkat” út hatalmas sikert aratott tavalyi debütálásakor.

5+1: A toalett szünetek kérdése…

Jogosan érdeklődnek sokan a toalett szünet gyakoriságát illetően. Több utasunk panaszkodott már a más irodáknál tapasztaltakról. Egy biztos: igen kellemetlen tud lenni, hogyha túl sok idő telik el 2 megálló között. Higiéniás szünetek a Proko Travel kulturális körutazásain Általánosságban elmondható, hogy mi körülbelül 2,5, de maximum 3 óránként modern, kiépített pihenőhelyeken iktatunk be megállót. Minden esetben az adott országhoz mérten jól felszerelt helyeken állunk meg. Annak köszönhetően, hogy számos utazásunkat több mint 20 éve visszük, autóbuszvezetőink és idegenvezetőink pontosan tudják, hogy egy nagyobb méretű csoport mely helyeken tudja kényelmesen megejteni a tisztasági szünetet.

Csoportos körutazás, ahogy mi látjuk

Saját utasainkon is azt tapasztaljuk, hogy az ember vágyik más tájak, kultúrák megismerésére. Őszintén hiszem, hogy egy csoportos körutazás tökéletes megoldás ehhez. Egy nagy tudással és helyismerettel rendelkező idegenvezető képes megteremteni azt a biztonságot, amely szerintünk elengedhetetlen egy önfeledt nyaraláshoz. Egy egyénileg szervezett külföldi utazás során felmerülő problémák esetén sokkal tanácstalanabb az ember, egyszerűen nem tudja, hogy kihez kellene fordulni. Különösen, ha az illető nem beszéli az adott terület hivatalos nyelvét. Csoportos utazás esetén egy tapasztalt idegenvezető felbecsülhetetlen támasz és segítség tud lenni a probléma megoldásában. Nem utolsó szempontból pedig egy csoportos szervezés kényelmessé teszi az utat. Nem kell térképet és útikönyvet bújni, GPS-t nézni, és azon sem kell gondolkozni, hogy melyik étterembe, kávézóba, múzeumba éri meg bemenni. Ezek a kérdések az idegenvezető megléte miatt vagy fel sem merülnek, vagy azonnal megválaszolásra kerülnek.

Összességében tehát úgy gondolom, hogy a csoportos kulturális körutazás az egyik legjobb módszer arra, hogy külföldi kultúrákat, helyeket ismerjünk meg, könnyed, mégis szórakoztató módon.

Vissza