8+1 tipikus hiba az utazás kiválasztásakor

2018.02.09.

Január, február, itt a nyár – azaz rohamosan közeledik az utazók főszezonja! A rutinosabbak ilyenkor már rég a katalógusokat/ internetet bújják, hogy február végére le legyen fixálva nyaralásuk. Sőt! Mostanra sokan már le is adták foglalásaikat. Ön is szeretne utazni, de még nem tudja, hogy hova? Már meg van az úti cél, de nehéz dönteni két utazási iroda ajánlata között? Segítségképp összegyűjtöttem Önöknek az utazás keresés és választás leggyakoribb hibáit, amelyeket sokan elkövetnek utazásuk lefoglalásakor.

Hol hibáznak a figyelmetlen foglalók?

Utazás foglalás - Tipikus hibák

1. Nem figyelik az alapárban szereplő ellátást

Amikor 2 iroda ajánlata első ránézésre csak árban különbözik egymástól, mindenképpen vessünk egy pillantást az alapárban szereplő ellátásra is! Gyakran megesik, hogy míg az olcsóbb út csupán egy reggelit tartalmaz, addig a valamivel drágább utazás félpanziós ellátást foglal magában. Figyelmen kívül hagyva ezt a szempontot, könnyen megeshet, hogy az ár-érték arány szerint rosszabb lehetőséget választjuk.

2. Nem fektetnek kellő hangsúlyt a szállás színvonalára

A szállás kiválasztásakor sokan követik a „jó lesz az, úgyis csak aludni megyek oda” elvet. Pedig egy nem megfelelő szállás az egész útra rányomja a bélyegét! Nem kell ahhoz nyaralni menni, hogy tudjuk: egy rossz alvás után sokszor „kész szenvedés” a másnap. Arról meg ne is beszéljünk, amikor a szállásra érve nagytakarítással kell kezdeni a nyaralást… Egy szó, mint száz, igenis komolyan kell venni a szállás-kérdést! Ami a Prokot illeti: mi hisszük, hogy Utasainkat legalább olyan körülmények közé kell vinnünk, mint amit otthon elvárna az ember, ezért használunk kizárólag 3 és 4 csillagos szállodákat.

3. Megfeledkeznek az indulási transzfer költségéről

Az út foglalásakor sokan nem kalkulálják bele a végső árba az indulási transzfer költségét. Holott sokszor az indulási helyre történő eljutás is jelentős kiadással járhat! Ilyenkor jönnek a szívességkérések a barátoktól, vagy - az utazó bőrönd szállítására nem mindig alkalmas - tömegközlekedési eszközök. Az előbbi variáció kellemetlen, az utóbbi pedig költséges és kényelmetlen. A Proko-s utakon nem kell ezeken aggódniuk!

  • Buszos útjaink esetében ingyenes felszállási lehetőséget biztosítunk 12 nagyvárosból.
  • Repülős útjainknál ingyenes parkolást biztosítunk az utazás teljes idejére a repülőtér közvetlen közelében.

4. Nem figyelik, hogy milyen kedvezményt lehet igénybe venni

Megéri körültekintőnek lenni az ár szerinti böngészés során! Sokszor csak pár ezer forint választja el a vágyott utazásunkat a nyaralásra szánt keretünk felső határától. A különböző kedvezményekkel együtt viszont meglehet, hogy mégis a kereten belül lesz a végösszeg! Annak függvényében, hogy utaztak-e már a Proko Travellel, akár 10.000 – 12.000 Ft kedvezményt is igénybe tudnak venni az előfoglalási időszakban leadott megrendeléseikre. Online foglalás estében ehhez további 2% kedvezmény adódik hozzá. Sőt, 65 év feletti Utasainknak – az út értékétől függetlenül – minden utazásnál plusz 2.000 Ft kedvezmény jár, valamint – tudomásom szerint egyedüli utazási irodaként – kedvezményt adunk a buszon az utolsó sorban ülőknek.

5. Egy „hihetetlenül jó” árért cserébe hatalmas kockázatot vállalnak

Az interneten böngészve könnyedén bele lehet botlani „fantasztikus árakon” értékesítő utazási irodákba. De ilyenkor sem szabad elfelejteni, hogy ami túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem is az. Ezért azt tanácsolom, hogy alaposan nézzenek utána, hogy milyen cégre bízzák a megspórolt pénzüket! Ott kezdődik, hogy meg kell nézni, hogy egyáltalán hivatalos, létező iroda-e akinek az ajánlatát nézzük. Tanácsos a Magyar Utazási Irodák Szövetségének honlapján informálódni, illetve teljes lista a hivatalos irodákról az alábbi honlapon is megtekinthető: www.mkeh.gov.hu/kereskedelmi/idegenforg_nyilv/utazasszerv

6. Nem gondolnak az esetleges útlemondásra

Ember tervez, Isten végez… egy nyaralás tervezésekor erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, de azért jobb mindenre felkészülni! Egy egyszerű útlemondási biztosítás megkötésével csökkenthetjük az esetleges veszteségeket. Így, amennyiben egy váratlan egészségügyi probléma vagy közeli hozzátartozó elhalálozása miatt nem tudunk részt venni az utazáson, a biztosító a 20%-os önrészen felül téríti az utazásra kifizetett összeget. Az útlemondási biztosítás a közeli hozzátartozókra is érvényes. Ez azt jelenti, hogy ha például egy 4 fős családban eltöri a lábát az egyik gyermek, az egész család befizetett pénzösszegét térítheti a biztosító a szabályzata alapján. Minden utazási irodánál érhető el útlemondási biztosítás, de míg más irodáknál általában felár ellenében kérhető, a Proko Travelnél minden egyes út részvételi díja alapból tartalmazza.

7. Nem a számukra megfelelő utat választják

Jó, hogyha előre tisztázzuk magunkban, hogy mi az, amire vágyunk. Más út illik ahhoz, aki a kötetlenebb programot preferálja, és szeret egy-egy helyen elidőzni, mint ahhoz, aki az adott idő alatt szeretné a lehető legtöbb turisztikai látnivalót megnézni. Ugyanez elmondható az adott kirándulás nehézségi szintjéről is. Döntsük el előre, hogy tudunk- és akarunk-e egész nap talpon lenni! Mi minden utazásunkon nehézségi útmutatóval jelezzük, hogy mennyire megterhelő az adott utazás, így mindenki ki tudja választani azt, ami neki a legmegfelelőbb. Tudjuk, hogy nehéz eldönteni, még ennek segítségével is, hogy el bírjuk-e az út nehézségeit. Ehhez azt tudom mondani, ha könnyedén tudok sétálni – ki kell próbálni -, egy – két órát akkor biztos, hogy bírni fogom a „tűsarkos” és a „bőr cipő” jelzésű utakat. Ha két óra majd egy kis pihenés után ismét két órás sétát is birok, akkor alkalmas vagyok az „edzőcipős” utakra is. Ha mindezt a 4 órát egyfolytában és dombos, egyenetlen terepen is meg tudom tenni, na akkor a bakancsos útra is alkalmas vagyok. Ha pedig ezt a nap során meg tudom ismételni még egyszer, akkor jelentkezhetek az El Camino-ra is. :)

+1. Nem mernek egyedül nekivágni a csoportos útnak

Sok utasunk említette, hogy korábban nem volt kivel utaznia, egyedül meg nem mert elindulni. Az évek során viszont azt látjuk, hogy az utazásokon igaz barátságok kötődnek. Még azok is, akik egyedül érkeztek, az út végére egy igazi társaság részévé válnak. Szintén az egyedül utazóknak dolgoztuk ki társítási rendszerünket, mely segítségével egyágyas felár fizetése nélkül tudnak részt venni utazásainkon az egyedül jelentkezők. Ekkor egy másik (azonos nemű) utastárssal lesz a szállodai elhelyezés kétágyas szobában.

Vissza