A kedvenc és a legek

2012.08.13.

A mai blogomban egy személyes dologról írok. Szokták kérdezni, hogy melyik a kedvenc országom, városom... Most erről írok Önöknek.
Munkámból fakadóan elég sok országban voltam már. Érdekes; nincs olyan ország ahova azt mondanám, hogy életem célja, hogy oda eljussak. Elég sok helyen voltam, de van olyan ország, ahova szerveztünk már utat, de még én nem voltam. Pl: Japán, vagy Izland.
Európában nem sok ország maradt le a palettáról: Izland. Skócia, Moldova, Lettország, Litvánia (pedig kb. 10 éve szervezünk balti utakat nagy sikerrel) ja és Fehéroroszország. Ebből Izlandot és Lettországot sajnálom, de majd egyszer...
Európán kívül érdekes, hogy Marokkótól és Egyiptomtól D-re nem voltam még Afrikában.
Visszatérve mi a kedvenc. Én jobban szeretem az Öreg Hölgyet (Európát) mint az Új Világot. Nekem kell a régi művészet és kultúra, különösen az építészet. Az USA-ban nekem az "nem jött be", hogy nincs történelme. Mondják; nézd ez a templom már több mint 200 éves... Na és...Országot tekintve nekem a top: Norvégia.Szeretem a szép természeti tájat a vízeséseket, a nyáron is látható hófödte csúcsokat. Nos ezek miatt nekem a csúcs Norvégia. Feleségemmel Ildivel "szoktunk vitatkozni", neki a csúcs természetesen Svájc. Való igaz, hogy ott magasabbak a hegyek, de Norvégiában, különösen északon a természet sokkal érintetlenebb természetesebb. Szóval nagyon szép Svájc, de Norvégia nálam jobban bejön. Egy terület van, amely ezzel vetekszik az (ki nem találnák) Patagónia! Ez Argentína és Chile déli része. Na ez bizonyos területeket tekintve "hajazza" Norvégiát. A Perito Morino gleccser látványa (lásd katalógusunk 67.old. - Ildi felvétele), na az feledhetetlen. Ha egy természeti helyet kellene megjelölnöm a "leg" tekintetében, akkor talán ez lenne. Az a baj vele,hogy gyenge a marketingje.Ez a terület 100 x, 1000 szebb mint India, de annak sokkal jobb a marketingje. Város tekintetében 2 top-om van. Nem más földrészen lévő városok, pedig láttam nem keveset belőlük, hanem két európai város. Hangulatát tekintve: Amsterdam, a látnivalókat tekintve pedig Párizs. Miért? Én sok csoportot vittem már Amsterdamba. Ott azt szoktam mondani: két lehetőség van: ezt a várost valaki vagy szereti (be jön neki), vagy utálja. Egy biztos: köztes álláspont, pl. ja Amsterdam, nos nem túl érdekes. No ilyen nincs. Nekem nagyon bejön a nyüzsgése, a sok csatorna, a hanza házak.  Szóval számomra maximálisan pozitív a dolog.
Párizs miért? Azért, mert annyi csodás ismert "fogalmat", látványt egy csomóban sehol sem találunk (még Londonban és Rómában sem), mint Párizsban. Ezért a látvány tekintetében Párizs. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem vezetek akkor oda csoportot? Egyrészt azért, mert nem tudok franciául (igaz flamandul sem- lásd Hollandia), másrészt annyi látvány és ehhez kapcsolódó szükséges információ van itt, hogy nem érzem úgy, hogy olyan szintem meg tudnám csinálni Párizsban az idegenvezetést, mint ami általam elvárt, pedig kb. 120 napot voltam eddig Párizsban. Igaz ennek 80% -a ezelőtt 30 - 20 év közt volt.
USA? Jó-jó, de nem az én világom. Sem látványban, sem stílusban.
Mik a legközelebbi tervek? Októberben megyek Singapore, Indonézia, Myanmar körútra. Meghívtak a D-K Ázsiai Utazási Kiállításra Indonéziába és ha már ott vagyok kicsit körülnézek (körülnézünk). Singaporeban már voltam, de Ildi még nem, és engem érdekel Indonézia és Myanmar. Ez utóbbi régen Burma néven volt ismert. A katonai junta nyomása csökkent az országban, és bízom benne, hogy eövid időn belül idegenforgalmi célország lesz. Mindig szerettem valami újat hozni a piacra. Remélem ez az lesz. Az idei ajánlatban még nem lesz benne, mivel körbe akarom járni a dolgokat először. Természetesen blogok formájában majd beszámolok az útról. Remélem sokan fogják követni beszámolómat.
Nos röviden ennyit a "kedvencekről és a legekről".
 

Vissza