Nyitólap  /  Blog  /  Itthon történt  /  A szezon

A szezon

2012.06.11.

 
Ismerőseim körében gyakran hallható kérdés; „Na és milyen az idei szezon?”
Erről szeretnék írni a mostani bejegyzésben.
A kérdésben biztos az is benne van, hogy kérdezzek valamit a Gyulától, de biztos több esetben valóban érdekli is a kérdezőt a téma.
Folydogál szép szerényen a szezon. Egy dolog már látszik, hogy gyengébb évünk lesz, mint tavaly volt. Szépíthetnék itt a dolgon és dicsekedhetnék olyan dolgokkal, melyek rész igazságok, de a lényeg az, hogy már látszik, hogy kevesebben utaznak idén, mint tavaly. Sok kollegával, cégvezetővel beszéltem mostanában és mindenki ugyanezt állítja. Nem tragikus a helyzet, de kb. 10 – 15 %-al lesz kisebb a forgalmunk, mint tavaly. Felmerülhet a kérdés miért?
Én két dologgal próbálom megmagyarázni (lehet, hogy rosszul):
1. A svájci frank hitel kifizetési lehetőséggel sokan éltek. Ennek az lett a következménye, hogy ők is és az egész család, rokonság még a „padlást is kisöpörte”, hogy ki tudja fizetni a több millió Ft-os törlesztést. A szülők közül biztos sokan segítettek a gyerekeiknek ebben, ami teljesen érthető is.  (Hozzá kell tennem, hogy az én hiteleim forint alapúak. Engem is próbáltak rávenni frank, €, vagy jen alapra, annak idején, de én annyit foglalkozok valutával, hogy én tudtam, hogy az árfolyamváltozás nagyon veszélyes dolog. Igaz ilyen változást én sem vártam.) Szóval a kifizetés hatására sok család tartaléka megcsappant és miből vesz el, természetesen az utazásból és egyéb olyan dologból, mely nem létszükséglet. Enni, fűteni stb. kell, utazni csak öröm, de nem muszáj.
2. Az egész európai és magyar gazdaság bizonytalansága a következő probléma szerintem. Ez is rányomja bélyegét az utazásra. Említhetném még a foci EB-t és az olimpiát is (régen ezek is fontos szerepet játszottak az utazások hullámzásában), de szerintem most nem ez a mérvadó.
Az is igaz, hogy nem biztos, hogy minden család lemond az utazásáról, de amíg tavaly elmentek 200.000,- Ft/fő-s útra, idén elmennek 100.000,- Ft/fős útra. Nagyon látszik ez a foglalásoknál. Éveken keresztül vagy pót csoportot is kellett indítani az „Éjféli napsütés” útnál, vagy már március végén nem volt rá hely. Idén – biztos hogy indítjuk -, de nem oly régen léptük át a 30-as létszámot. Vagy egy másik példa. Több utas kérésére csináltunk idén 5 napos ausztriai utat. A két különböző 4 napos tiroli útból csináltunk egy átfogó 5 naposat. Mivel a 4 naposnál 2 teljes nap az ott tartózkodás – a többi az oda és visszaút - nem volt nehéz a 4 napból 5-öt csinálni. Amíg tavaly a 4 naposból elment a 2 x 2, most az 5 naposból, talán el tudjuk indítani a július végit…
Mi az ami jól megy? A céges utaztatás jobb mint tavaly, szintén jó, igaz kisebb összegű, hogy sok kongresszust szerveztünk már idén (többet mint tavaly egész évben), és a programfüzetben meghirdetett utak közül a 45 – 150.000,- Ft közötti utak azok amelyek jól mennek.
Tudom, hogy most kezd belendülni a szezon, de akkora hajrát kéne indítania, hogy a tavalyi eredményt elérje, hogy ez szinte lehetetlen.
Mindezzel együtt nem panaszkodom, mert ahogy a kollegákat hallom, én még csak nagyon- nagyon halkan panaszkodjak, mert náluk sokkal rosszabb a helyzet. Biztos, hogy az idei év is nyereséges lesz, de a mennyiség még nagyon nem látható.
Próbálunk hirdetés oldalon (főleg internet vonalon) erősíteni, de ahogy látom a fő probléma, hogy a fóka kevés, vagyis inkább megfogyatkozott és ezért kevesebb hal is fogy. Ami a mi esetünkben nem mindig szerencsés.
Na nem sopánkodunk, mert aki nem optimista, az ne legyen vállalkozó. Majd egy bő hónap múlva visszatérek a témára. Megnézzük, hogy alakul akkor a helyzet és remélem, elmondhatom, hogy feleslegesen pesszimista voltam június elején.
Kíváncsi vagyok az Önök véleményére is a témában. Kérem szóljanak hozzá!

Vissza