Alakul a 2014 nyár

2013.11.10.

Tavaly már írtam arról, hogy miként zajlik egy katalógus előkészítése. Akit érdekel ez visszanézhet az akkori beírásaimhoz.
Jelenleg ott tartunk, hogy - elméletileg - megvannak az utak indulási időpontjai. Miért mondom, hogy elméletileg? Azért, mert ha nem találunk megfelelő színvonalú szállást arra az időpontra, vagy más probléma merülne fel, akkor sajnos változtatnunk kell. 
Az utak nagy részét úgy próbáltam osztani, hogy azok az idegenvezetők, akik a nehezebb, összetettebb utakat szokták vinni, azok vigyék 2014-ben is az általuk már jól bejáratott programokat. 
Klári és Dóri kolléganőimmel átnéztük az adott úthoz, tartozó utas véleménynyilvánító lapokat és idegenvezetői jelentéseket, éppen azért, hogy  kiszűrjük azokat a szállásokat, amelyek nem voltak megfelelőek. Így bekerülnek új szállások is a jövő évi ajánlatokhoz. 
Minden út programját a véleménynyilvánító lapok és az idegenvezetői javaslatok alapján átírunk és módosítunk. 
Szóval jelenleg ez a munkafolyamat zajlik. Eddig szerencsére csak az Elba- Korzika - Szardínia utat kellett áthelyeznünk a tervezetthez képest, mert hétfőn Ajjaco-ban nincs nyitva a Napóleon ház múzeuma. Az utasoknak természetes, hogy ha egy városban vannak és a programban benne van egy múzeummegtekintése, az nyitva legyen akkor amikor ők ott vannak. Egyet is értek ezzel én is, de azért a tervezésekkor erre nem kis figyelmet kell fordítani. Különösen lényeges ez olyan út esetén, ahol szinte minden nap van múzeum vagy hasonló -  nyitva tartáshoz kötött - látványosság. Az Elba - Korzika útnál elkerülte a figyelmemet a Napóleon ház nyitva tartása és az idegenvezető - Anikó - szólt, hogy húha nem jó az indulás napja, mert zárva van a múzeum. 
Szépen jönnek a szállás visszaigazolások, de sajnos van olyan szálloda is aki még csak válaszra sem méltat bennünket. Ebből van olyan is, amelyen -sajnos -  nem csodálkozunk, mert az idegenvezető hazaérve már jelezte, hogy a szállásadó zokon vette, hogy néhány honfitársunk a reggelinél úgy érezte, hogy most kell bevinnie szervezetébe az elkövező hétre szükséges húsadagot, kiegészítve a tízóraira összeállított szendvicsekkel. A szállásadó már akkor jelezte, hogy volt már jó néhány csoportja az utóbbi időszakban, de ennyi étel egyiknél sem fogyott. Innentől a szállásadó elgondolkodik, hogy megéri-e neki fogadni egy magyar csoportot, melynél 30-40 %-kal költségesebb a reggeli. 
Ilyen esetben, hiába jó a szállás és az ellátás és az ár is kellemes, kénytelenek vagyunk új szállást keresni. Ez nem jó, de nem tudunk mit csinálni, mi szervezők. Egyszer talán eljutunk oda, hogy ha valaki kirándul akkor sem érez késztetést arra, hogy dupla annyit reggelizzen (vacsorázzon) mint odahaza. (Bocs a témától való eltávolodás miatt). 
Szóval kötjük a szállásokat, kérjük a buszosainktól is az árkalkulációkat és várhatóan a hó végén ill. decemberben kezdjük kialakítani az árakat. 
Ami valószínű: A nyári katalógusba nem tesszük bele az adventi ajánlatokat. Az majd belekerül a 2014-15 tél-tavasz katalógusba. Szintén kimarad : a Málta - Szicília út, továbbá módosítva lesz az Adria ékkövei út (új út lesz az Adrai-tenger két partja) ide fog átkerülni a horvát ajánlat is. A Kijev- Moszkva út is átalakításra kerül. A végleges programot illetően még nincs döntés. Kimarad a Rajna vidékét és Nyugat-Németországot bemutató utunk. Kicsi rá az érdeklődés. A többi európai út megmarad és ehhez jönnek még az egzotikus ajánlatok. Marad a 84 oldalunk, de nem lesz egyszerű, hogy beleférjünk a terjedelembe.
Remélem idén is sok szép utat sikerül összeállítanunk Önöknek.

Vissza