Az Utazás Kiállításról jelentkezünk

2018.03.02.

Immáron 41. alkalommal kerül megrendezésre a budapesti Hungexpo Utazás Kiállítás, amelyen a kiutaztatás, valamint a belföldi utazás képviselői állítanak ki. A Proko Travel – a kiutaztatási üzletág szereplőjeként - több, mint 20 éve van jelen a rendezvényen. Több formában állítottunk már ki. Volt, amikor saját standdal, máskor pedig a Magyar Utazási Irodák Szövetségének csapatával érkeztünk – ezzel is mutatva a szövetségbeli összetartozásunkat. 2018-ban ismét a MUISZ standjánál várjuk az érdeklődőket. Hely szerint az A pavilon 202/B jelű standjánál találnak meg minket. Ez a főbejárattól számítva a csarnok túlsó oldalán, körülbelül középen van.

Utazás Kiállítás - Proko Travel

Helyzetjelentés a kiállításról

A 4 napos kiállítás első napja főként a szakmabelieknek szólt. Több szakmai konferencia és tárgyalás zajlott le, amelyeken mi is részt vettünk. Jó volt újra személyesen találkozni azon külföldi partnerekkel, akikkel az év során csak e-mailen, telefonon kommunikálunk. A mai napon a látogatók számára is megnyílt a kiállítás, és megkezdődtek az izgalmas programok. Sok kiállító különböző show-kal és bemutatókkal készült. A számos szórakoztató program mellett a legkülönbözőbb desztinációkról és utazásokról tudnak informálódni az utazni vágyók. A magyar utazási irodák mellett külföldi országok turisztikai ügynökségei is kiállítanak. Az idei külföldi díszvendég Marokkó. Az Utazás Kiállítással egyidejűleg több kapcsolódó rendezvény is van a helyszínen, amelyek a közös belépőjeggyel látogathatóak. Ilyen a kerékpárok szerelmeseinek szóló Bringaexpó, valamint az utazó bloggerek szemléletét bemutató Járatlan Utakon Fesztivál.

Utazási kiállítások a nagyvilágban

A hazai után nézzünk kicsit szét a nemzetközi színtéren. Európa 2 legnagyobb utazási kiállítása a berlini ITB és a londoni WTM. Mégis mit jelent a „legnagyobb” számokban kifejezve? Mindenféle túlzás nélkül mondhatom, hogy a budapesti kiállításnak helyet adó pavilon 80-szorosa a berlini kiállítás. Itt kör alakban vannak elhelyezve a pavilonok, és egyetlen kör megtételéhez 2-2 és fél órára van szükség! Ezek a kiállítások azonban teljesen szakmaiak, így kizárólag az üzleti szféra és az országok turisztikai ügynökségei vannak jelen. Magyarországnak is van egy standja, ahol többek között Budapest, a balatoni régió és a fürdőink kerülnek bemutatásra. Az ilyen típusú kiállítások célja, hogy az egyes országok meggyőzzék a más országokból származó utazásszervezőket, hogy utaztassanak oda. Az európai kiállításokon rendszeresen ott vagyunk mi is, hiszen remek lehetőséget kínálnak a külföldi partnerkapcsolatok építésére és az esetenként több évtizedes kapcsolatok ápolására. Egy perui vagy vietnámi partnerrel például ritkán tud találkozni az ember, de ezeken a nagy utazási kiállításokon mindannyian részt veszünk. Előfordult már az is, hogy egy kiállításnak köszönhetően állt össze egy utazásunk. Ez történt Izrael esetében is. Régóta akartunk már izraeli programot csinálni, de nehezen tudtuk megragadni ezt az úti célt. Egy kinti kiállításon viszont találtunk egy partnert, akivel kapcsolatba léphettünk. Meghívást kaptunk Tel Aviv utazási kiállítására is, amely egy jóval kisebb, de sokkal koncentráltabb rendezvény volt. Ott rengeteg beutaztatással foglalkozó irodával és szállodával találkoztunk. Lehetőségünk nyílt tárgyalni velük, majd élőben is megnéztük a szállodákat, látnivalókat. Mindezen előkészítő munka együttese volt szükséges ahhoz, hogy aztán létrejöjjön a "Látogatás a Szentföldre" körutazásunk.

Végül néhány jó tanáccsal is szeretnék szolgálni az Utazás kiállítás látogatói számára

  • Először is ajánlott legalább egy fél napot rászánni a kiállításra, hogy legyen elég idő mindent bejárni.
  • Érdemes felkészülni arra is, hogy a helyi étel és italfogyasztás „kiállítási árakon” van, azaz jóval magasabb, mint a megszokott.
  • A legfontosabb tanács pedig: mindenképpen látogassák meg a Proko Travel standját! :)

 

Vissza