Be kell-e oltatnom magam, hogy utazhassak?

2021.02.24.

A blogbejegyzés a közzétel időpontjában aktuális szabályozások alapján készült!

Talán a leggyakrabban felmerülő kérdés, amit hallunk mostanában az érdeklődőktől. Alább igyekszünk a lehető legrészletesebben bemutatni az oltás és utazás kapcsolatát, mert tudjuk, hogy sokukat érinti a téma, így fontos a pontos információ.

Covid - oltások

Kötelezővé teszi a Proko Travel az oltást az utazásai részvevői számára?

Nem, saját hatáskörben biztos, hogy nem tesszük kötelezővé az oltást. Ezen döntésünknek két oka van:

1. Utazási iroda vagyunk és nem hatóság. Tudjuk, hogy mihez értünk, és mihez nem. Közel 30 éve működő utazási irodaként úgy gondoljuk, hogy jól értünk utazások megszervezéséhez és lebonyolításához, de azt is tudjuk, hogy nem vagyunk sem virológusok, sem orvosok. Ugyanakkor bízunk ezen szakemberekben, akiknek az a feladatuk, hogy szakmai tudásuk alapján meghatározzák, hogy milyen követelmények szükségesek a biztonságos élethez, a biztonságos utazáshoz. Ennek szellemében, a tavalyi évhez hasonlóan, idén is be fogunk tartani minden hatóság által meghatározott szabályt, de nem kívánjuk saját égisz alatt extra előírásokkal nehezíteni az utazni vágyók életét.

2. Nem tartanánk korrektnek. Közelről követve az eseményeket, tudatában vagyunk annak, hogy sokan vannak, akik önhibájukon kívül nem tudják beoltatni magukat tervezett utazásukig. Ennek oka szerteágazó lehet, a különleges egészségügyi problémáktól kezdve, az életkoron át (18 év alattiaknak nincs jelenleg elérhető vakcina), a várandósságig. Nem beszélve azon általános problémáról, hogy a legtöbben azok közül, akik fel szeretnék venni az oltást, jellemzően nem tudják, hogy mikor kerülnek sorra.

Vagyis oltás nélkül is biztos, hogy utazhatok?

Az őszinte válaszunk, hogy jelenleg nem tudjuk, mert nem rajtunk múlik. A meglátogatni tervezett országok kormányai döntik el, hogy milyen szabályokat hoznak a turistákra. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy lesznek olyan területek, olyan országok, ahol a beutazó turisták számára kötelezővé teszik az oltást vagy annak igazolását, hogy korábban átesett a fertőzésen az utazó, netán egy friss negatív eredményt. De azt is fontos tudni, hogy 2020-szal ellentétben az idei évben várhatóan jelentősen szervezettebb és talán egységesebb is lesz a szabályozás az utazásoknál. Minden állam hónapok óta arra készül, hogy nyárra miként fogja megnyitni országa turizmusát. Ebből kifolyólag az a várakozásunk, hogy kiszámíthatóbbak lesznek az előírások az idei turista szezonban, így jóval korábban lehet majd tudni, hogy milyen szabályok vonatkoznak az utazókra.

Lesz-e vakcina útlevél?

Az Európai Bizottság hivatalos oldala szerint a tagországokkal és a WHO-val együttműködve már dolgoznak az „oltási bizonyítványon” (ahogy ők hívják). Meglátásuk szerint „Az oltási bizonyítványok például hasznosak lehetnek utazás során, hiszen bizonyítják, hogy valaki megkapta a védőoltást, és ezért egy másik országba való érkezéskor esetleg nincs szükség tesztelésre, sem karanténra.” Magyarországon február 12-én már rendelet is született az oltási igazolás bevezetéséről, azonban használata kapcsán még nincsenek információk. Külföldi partnereinkkel egyeztetve azt tapasztaljuk, hogy vegyes a kép, van ország, ahol egyértelműen támogatják a javaslatot, de több helyen adatvédelmi okokra hivatkozva kifogásokat emeltek a bevezetése ellen. Az viszont egyértelműen látszik, hogy az oltást napról-napra egyre több ország fogadja el a belépéshez, ezzel kiváltva a karantént vagy a tesztelést is. Madeirától Észtországig számtalan ország adta már ki hivatalos közleményét, mely szerint az oltással rendelkezők, és akik nemrég átestek a fertőzésen szabadon beléphetnek az országba.

Több hazai és nemzetközi szakmai szervezetnek is a tagjai vagyunk, így látjuk, hogy minden ország azon dolgozik, hogy mihamarabb fogadhassa a turistákat. Felkészülten és rendezetten indulhat a turista szezon, mely minden utazni vágyó számára jó hír.

Egy kicsit még várnunk kell, de a neheze már mögöttünk van. 2021-ben újra együtt utazunk!

Vissza