Budapesti Vizes VB - a turizmus szemszögéből

2017.07.28.

Lassan véget ér minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye, a 2017-es Vizes VB. Nem csak érmekkel gazdagította (és remélhetőleg még gazdagítja is a hátralévő napokban :) ) országunkat, de turisztikai szempontból is hatalmas jelentőséggel bír az esemény. A FINA történetében először 2 városban került megrendezésre a világbajnokság, így a főváros mellett Balatonfüred, és ez által a Balaton környéki turizmus is új lendületet kapott.

Hosszú távú hatások

Őszintén bízom benne, hogy a rengeteg figyelem, ami ezekben a hetekben az országunkra irányul, hosszabb távon érezteti majd hatását a hazai turizmusban. Számos ország ismert most meg egy új oldalról minket. Ennek következményeképp még több embernek jut majd Magyarország eszébe, ha utazni támad kedve. A világ 181 országából érkeztek versenyzők, és közülük többen egész szurkolótábort vonzottak ide. Alaphelyzetben is sokan esnek szerelembe Budapest városával, nem véletlenül tartják megannyian Európa egyik legszebb metropoliszának. Most azonban a szokásosnál is szebb arcát mutatta meg, így még pozitívabbak lehetnek az első benyomások! Ők - akik most egy életre szívükbe zárták Magyarországot – fogják szolgáltatni a hatalmas erejű szájreklámot! A sikerhez nagyban hozzájárul az is, hogy az eseményt televízión követő több millió néző sem „csak” uszodáinkat ismerte meg: több helyszín hátterében gyönyörű fővárosunk egy-egy képe jelent meg. A szinkronúszást figyelemmel követők a Városligeti-tavat, és a partján álló Vajdahunyad várát láthatták, az óriás toronyugrás nézői elé pedig a Parlament képe tárult. Ne feledkezzünk meg a Balaton vizében megrendezésre kerülő nyíltvízi úszásról sem, ami remélhetőleg sok tízezer embernek hozta meg a kedvét ahhoz, hogy megmártózzon benne. Ahogyan azt a megjelent interjúkban is hallhattuk és olvashattuk, még a FINA vezetőségét is ámulatba ejtette a Balaton szépsége! Sokak szerint ez a valaha volt nyíltvízi úszás helyszínek legszebbje. Efelől nekem sincs kétségem!

Itthon is van hova mennünk!

Bár ez az én tollamból meglepő lehet, mindig is úgy gondoltam, hogy a világ végtelen csodái mellett igenis időt kell szakítanunk hazánk szépségeinek megismerésére is! Nincsenek égig érő hegyeink, sem türkizkék tengerünk, mégis ezernyi természeti szépséggel büszkélkedhetünk! Egerszalók sóhegye, a Szalajka-völgy vízesése, a Rám-szakadék lenyűgöző völgye… és még hosszasan sorolhatnám! Külföldi turistáknak is meleg szívvel ajánlom ezeket a helyetek, a magyar embereknek pedig – ha megtehetik – „kötelező jelleggel” kell bejárni őket! Talán egy ilyen rangú esemény majd segít a helyiekben is felébreszteni a vágyat egy országon belüli kiruccanásra.

A saját Vizes VB élményem

Engedjék meg, hogy zárásként az egyik saját FINA-élményemet osszam meg Önökkel! Hatalmas örömmel tölt el, hogy éppen itthon tartózkodtam és a munka után tudtam annyi időt szakítani, hogy két fiaimmal és néhány baráttal együtt Pestre tudtam utazni és a lelátóról is szurkolhattam! Gondolom kevesen tudják, hogy testnevelő tanári végzettségem és TF szakedzői képesítésem is van. Így érthető, hogy különösen érdekel a sport. Amikor fent voltunk, többek között Hosszú Katinka 200 vegyesen aratott sikerét is volt szerencsénk személyesen látni! (A csatolt kép az győztes futam örömére készült! :) ). Amikor írom ezt a blogot még csak ez az egyetlen aranyunk, de bízom benne, hogy – a személyes részvételem nélkül is – ez még gyarapodni fog. Prónay Gyula A 2017-es Vizes VB-n Budapesten

Vissza