Cím és vizsga

2010.10.12.

Többen kérdezték már miért ez a címe a blogomnak? Egy klasszikustól, Rejtő Jenőtől loptam a cím szófordulatát: Egyik művének címe: „Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára”. Nos, ebből alakult ki az „Igazgató közbeszól, néhány ember őszinte sajnálatára” cím. Nem akartam szokványos címet. Nézzék meg az útjaink elnevezésénél is szeretem a meghökkentő, figyelemfelkeltő címeket: „Ahol még Ön sem járt”, „Éjféli napsütés”, „Csúcs napok” (mint hegycsúcs és mint csodaszép), „A szomszéd hegye mindig zöldebb”, „Hegyek között, völgyek között” és így tovább.
Ma lement a szóbeli. Őszintén megmondva, sokkal rosszabbat váram. Végül csak az ominózus szlovéniás vizsgázót nem engedtem át. A többiek így-úgy, de teljesítették a  követelményeket legalább a minimális szinten. Két-három kifejezetten értelmes volt közöttük. Az a baj ezeknél a gyerekeknél, hogy még nem tudják mit akarnak. A szülők „tanuljál fiam” biztatása miatt járnak iskolába – tisztelet a kivételnek -, ehhez jön, hogy szeretsz (szeretnél) utazni és egy kicsit beszélsz valamilyen nyelvet, no akkor  végezz el olyan iskolát ami után majd utazási irodában tudsz dolgozni. Elkeserítek minden ilyen tanulót. Nálam nyáron nincs szabadság. Max annyi, hogy 1-1 főt elviszek egy PROKO-s útra, hogy ismerje meg az adott utat. Segíti a megfelelő információátadást eladáskor. A mi nyaralásaink október és április között vannak. Nyáron mi nem utazunk, hanem utaztatunk ! Nagy különbség ! Cégemtől ostorral sem tudnék már senkit elkergetni ingyen study tour-ra Tunéziába. Miért? Mert az 1 hét alatt – nem túlzás -, kb. 60 -70 szállodát néznek meg. Mint a rossz részeg, egyik házból (kocsmából – szállodából) ki a másikba be. Napi 8 – 10 szálloda (néha több). Erről szól az egész hét. Szinte fölösleges fürdőruhát vinni. Jó érthető, mert a meghívó, aki állja a költségeket azt akarja, hogy Ő (!!) profitáljon belőle. Javuljon az eladása. Azonban én tudom a 20. szálloda után hiába jegyzetel, fényképez az ember, minden összefolyik. Megmarad a néhány fantasztikus és a néhány borzalmas szálloda. A fantasztikusba alig tudunk küldeni embert az ára miatt. A tragikusnak meg annyi az előnye, hogy hiába nagyon olcsó (azért olyan az ára) az ügyintéző tudja, hogy na erről mindenféleképpen le kell beszélni az utast.
Befejezésül még egy mondat. A hét végétől már lehet jelentkezni a tavaszi hollandiai utunkra. Tudják ekkor nyílnak a tulipánok. Én nagyon szeretem Hollandiát, de ha kíváncsiak a véleményemre ne nyáron, hanem tavasszal menjenek oda. Keukenhof ekkor van nyitva és az valami csoda. Azt tényleg meg kell nézni!!

Vissza