Érdekességek és véleményeim

2011.08.18.

 

Kicsit elmaradtam az írással. Elnézést. Most ellenben több témáról írok.

 

 
1.      1. Talán-talán alakul a budapesti irodakérdés. Adtam foglalót egy Katona József utcai iroda bérléséért. Ez a Vígszínház vonalában van (XIII ker.) csak egy utcával feljebb a Szt. István körúttól. Még csak annyit tudok mondani róla, hogy van benne lehetőség. A többit meglátjuk. Előbb írjuk alá a szerződést. Ez várhatóan aug. 29-én lenne. Azért akkor, mert most hétfőn én is kísérek egy csoportot. Svájcba megyünk a Jungfraujoch utat fogjuk megcsinálni, (lásd katalógus) de ez egy „zárt csoport”. Szakmailag „zárt csoportnak” hívjuk azokat a csoportokat, amelyikhez más nem csatlakozhat, csak egy cég vagy szervezet saját maguknak rendeli meg a szolgáltatást. Természetesen ilyen esetben lehet egyéni kérés, módosítás is a programban. A mostani csoport szinte semmi változást nem kért, csak annyit, hogy Kaposvárról akarnak indulni. Mivel annyi csoport van úton, hogy nem tudok megfelelő színvonalú idegenvezetőt adni, így én megyek velük.  Ismerik a mondást:” Magad uram….”)
 
2.      2. Erről a svájci útról  is írok beszámolót. Megpróbálok kb. 2 naponta beszámolni a történésekről és mellékelek képeket is hozzá. Attól függ, hogy mennyire lesz internet az út során a szállodákban és lesz-e időm arra, hogy írjak. Remélem, azért 2 naponta legalább tudok rá időt fordítani.
 
3.     3.  A következő érdekesség a tourguide fülhallgatós szett kérdése. Állítólag már úton van a szerkentyű Magyarország felé. Három szettet vásároltunk. Nem tudunk minden csoporthoz adni, de elkezdjük azokon a csoportokon, amelyeknél sok a városnézés. Most 23-án több csoport is indul. (összesen 7) Ha addigra ideérne, akkor 3 csoport élvezheti a használatának előnyeit. Tervbe van a bővítés, mármint, hogy vásárolunk még belőle, de először próbáljuk ki, nézzük meg a minőségét, a visszajelzéseket stb.  A fülhallgatót – mármint amit az ember a fülébe dug – azt minden személy után cserélni fogjuk. Nem fogja senki sem használni a másik után.
 
4.      4.. Én sk. elolvasom a visszaadott véleménynyilvánító lapokat. Felmerülhet Önökben, hogy mi van olyan esetben, ha az idegenvezető nem adja oda nekem azt a lapot amelyre esetleg rá negatív véleményt írnának. Ezzel kapcsolatban 2 dolog. Egyszer: ritkán mondanak rosszat idegenvezetőinkről. Másodszor ha rossz a vélemény, akkor általában nem 1 főnek rossz a véleménye. Namármost ha kevés értékelő lapot kapok vissza, akkor már tudom, hogy itt „sumákolás történt”. Azért ennek is meg van az előnye: az idegenvezető tudja, hogy a csoport nem volt megelégedve vele. Mint mondtam azért ezek nem jellemző dolgok. Az utóbbi időben többször előforduló megjegyzés volt az utasok részéről, hogy „az idegenvezető nem is vette észre, hogy elmaradtunk (vagy lemaradtunk) a csoporttól”. Olyan szívesen elbeszélgetnék erről ezekkel az utasokkal. 1. Az idegenvezetőnek kb. 45 arcot kell észben tartania, úgy hogy előtte 1-2 nappal soha nem látta ezeket a személyeket. A buszban utazva sem tudja „memorizálni” az arcokat, mert nem látja csak kb. 30%-t. A városnézések során, nem biztos, hogy ha hátranéz, akkor a mögötte lévő 15 – 20 emberen kívül mást látna.  Nem mindenki 187 cm mint én, aki átlát a fejek felett és látom az esetleges lemaradókat. 45 főnek egyre figyelni lehet, de egynek 45-re ilyen szinte lehetetlen. Szóval, ha 10 fő elmarad, azért az idegenvezető a hibás, de ha 2 azért az utas. Ha valakinek problémája van, pl. SOS wc, akkor menjen előre, közölje az idegenvezetővel ezt, és egyeztessenek a továbbiakról. Ellenben ha valaki kirakatnézés, vásárlás …, (sajnos a fotózás is ide sorolható) miatt lemarad, azért nem az idegenvezető a hibás. Az a baj, hogy „gyarlóak vagyunk”. Sokkal könnyebb másra kenni a hibánkat, mint beismerni, hogy ha 43 fő tudta követni az idegenvezetőt, csak mi nem, akkor nem biztos hogy hibátlanok vagyunk a témában.
4.
5     5. Van ehhez kapcsolódó érdekes kérdés. Az öreg, nehezen mozgó személyek kérdése. Ezzel kapcsolatban nehéz pontos álláspontot megállapítani. Katalógusunkban benne van, hogy csak egészségesen utazzunk. Ezt lehet, hogy kiegészítem jövőre azzal, hogy megfelelő szintű mozgás, gyaloglási szinttel kell rendelkeznie mindenkinek. Mit értek ezen? Nem lehet büntetni egy csoportot sem azért, mert pl. Rózsika néni bottal nagyon lassan jár és a csoport az ő tempóját kénytelen követni és a lassú séta miatt  - idő veszteség -, lemaradnak látnivalókról, vagy nem marad idő szabadprogramra. Bizonyára tapasztaltak ilyet útjaik során. Sajnos nálunk mostanában több ilyen is volt. Ehhez önkritika és a többiek iránti felelősségvállalás kell az utazók részéről. Tudomásul kell venni, hogy az egyénnek kell a csoporthoz alakulnia, nem a csoportnak egy-két egyénhez. Lehet, hogy szívtelennek tűnök, de szerintem nem lehet büntetni egyetlen utazót sem azért, mert 1-2 fő lassú mozgása miatt nem tudjuk teljesíteni a programot. Az utas a teljes programra fizetett be, számolva azzal, hogy ezt rendesen meg is tudjuk csinálni. Jövőre lehet, hogy az utak leírása mellé teszek egy „nehézség” jelzést. Mármint azt, hogy mennyire nehéz fizikailag az út. Hogy ez mennyire lesz hatásos azt ellenben nem tudom.
Egy hét után most kicsit hosszabb lett írásom, de annyi minden jutott eszembe.

Vissza