Húsvéti hosszú hétvége

2012.04.07.


Elkéstem a kirándulási javaslataimmal a húsvéti hosszú hétvégére, de az idei évben - szerencsére – lesz még néhány alkalommal 4 napos ünnep és ezekre adok néhány javaslatot.
Gondolkodtak-e már azon, hogy megtekintsék hazánk világörökségi helyszíneit? Kezdjük ott tudják melyikek a világörökségek Magyarországon? Mielőtt elolvasnák a felsorolásomat próbálják meg magukban összeszedni, végiggondolni.
Annyit segítek, hogy már 9 db van.
No akkor soroljuk:
1. A legrégebbi és húsvét szempontjából különösen fontos megemlíteni Hollókőt. Itt húsvétkor különösen nagy ünnepséget tartanak. A locsolkodást, mint Hungarikumot itt mindig nagy közönség előtt mutatják be. Ha valaki szeretne valahova menni, de nincs ötlete, menjen Hollókőre 2 napos fesztivál van, érdekes programokkal. (Interneten a részletes program is látható).
2. Budapest (Duna-part, Várnegyed, Andrássy út). Ezt gondolom nem kell bemutatnom.
3. Aggtelek Már nyitva van a barlang. Igaz kicsit kiesik a kedvelt „kiránduló útvonalakból” de ha még nem, volt itt akkor egy Sárospatakkal vagy egy Kassával összekötve tartalmas kirándulást tehetünk ide is.
4. Pannonhalmi bencés apátság. 1996 óta –alapításának 1000 évfordulójára - lett világörökség. Győrrel vagy Zirccel esetleg Tatával kombinálva szép programot lehetne csinálni.
5. Hortobágy. Hajdúszoboszlón is van fesztivál húsvétkor különlegesség a gyógyfürdő vagy az aquapark  van jó néhány wellness szálloda is a városban. Ha idejük engedi menjenek el és próbálják ki a Tuba tanyát (Hajdúszoboszlótól pár km-re található).(előre be kell jelentkezni) hangulatos programok, jó ételek, italok.
6. Pécs (Ó-keresztény sírkamrák). Pécs maga megér minimum egy napot. A sírkamrák nagyon érdekesek, de ezenkívűl ott a Vasarely múzeum, a Csontváry múzeum és a nem olyan régen átadott Zsolnay negyed. Nem véletlenül mondom azt, hogy Zsolnay negyed, mert itt nem csak egy épület, hanem egy volt gyár komplexum lett szépen kialakítva..Nem olyan régen egy csodálatos vezetésen vettem részt a Zsolnay negyedben. Számomra meglepetés volt, hogy a zsolnayak nem csak a zöld eozinok, hanem a rózsaszíntől indulva számtalan színes különleges egyedi kerámia található az alkotások között.  Több órát el lehet ott tölteni.
7. Fertő-Hansági tóvidék. Ezzel kapcsolatban sajnos azt kell mondanom, hogy a magyar oldal nem látványos. Osztrák területen  a tó körüli településeket ellenben szépen kialakították.
8. Tokaj. Ide szintén el kell menni, de vagy „sofőrrel”, vagy ott alvással. Itt nemcsak a várost, hanem a környék pincészeteit is érdemes felkeresni. A tavalyi szőlőből készült rosék mellett régebbi évjáratú finom fehér borok és természetesen aszú is megkóstolható.
9. Még nem minden listán szerepel, de felvették a Busójárást is a világörökségek közé. Ez most már nem aktuális, mert február végén már lezajlott.
Remélem tudtam ötletet adni, mert tudják itthon otthon van ! 

Vissza