Idegenvezetés

2010.07.02.

Megígértem, hogy beszélek az irodánknál foglalkoztatott idegenvezetőkről.
Jelenleg kb. 10 idegenvezető dolgozik útjainkon. Fel merül a kérdés, hogy miért nem tudom pontosan. Természetesen tudom pontosan, de különbségek vannak. Van például a Sz. L. vagy a H. E. aki csak egy fajta utat visz. Ebből Sz. L. csak egy utat visz, de az már kb. 10 éve. Van ellenben olyan aki több utat visz, de azonos desztinációkban (útírányba). G.M például elsődlegesen Ibériai-félszigetre irányuló utakat (Spanyolország és Portugália). Természetesen spanyolul is beszél. K. J. német nyelvet beszéli magas szinten, ezért Ő területe Ausztria, Németország és Csehország. Feleségem Ildi is csak Ausztria, Svájc, Szlovénia területére irányuló utakat kisér. Felmerülhet a kérdés, ha valaki nagyon jó idegenvezető miért csak azonos területre kísér. Ismét orvosi példát hozok. Ha valaki kiváló belgyógyász és diagnosztizálja a vakbél gyulladást, de mégsem ő hanem a sebész műti. Mindenki a saját területén tud kiválót nyújtani. Nekünk az a célunk, hogy az utas kiváló szolgáltatást kapjon. Ha valaki évente 8-10 alkalommal megy ugyan abba a városba. Sokkal jobb idegenvezetést tud tartani - ha a képességei is jók -, mint aki kiváló idegenvezető, de 2-3 évente jut el arra a területre.
Sokan kérdezik hogy lehet bejutni ebbe a körbe. Nagyon nehezen. Ellenben kikerülni nagyon könnyű. Kb. 4 éve, évi 3 -5 úton foglalkoztattam R. J-t. Tavaly csinált egy nagy hibát. Adtam neki még egy utolsó lehetőséget - pedig általában nem szoktam- és
ott sem nyújtott kiváló teljesítményt. Ő többet nekünk nem vezet.
Szóval akkor hogy lehet bekerülni. Mint említettem feleségem, Ildi is és én is vizsgaelnökösködünk idegenvezetői vizsgákon. Ha ott feltűnik valaki - határozottság, jó nyelvismeret, magas szintű tudás, tájékozottság - azokkal vizsga után elbeszélgetünk.
Felajánljuk neki(k), hogy részt vehetnek a cégünk által szervezett INGYENES (!!) tanfolyamon. Magyarul végzett idegenvezetőknek tartunk még egy éves képzést. Jobban mondva egy kb. 5- 6 alkalmas foglalkozást. Itt az életre készítjük fel őket. Megtörtént problémákat elemzünk, előadásokat kell tartaniuk - figyeljük az előadás módot, érthetőséget, felkészültséget...
Ha valaki ezt az évet végig csinálja, azt önköltségi árun elviszünk egy útra. Itt semmi dolga nincs csak figyel, jegyzetel. A vezető idegenvezető időnként a szabadidőben, esténként beszél és elemzi az elmúlt napot. Ezt követően elvisszük egy olyan típusú útra , amilyet szándékozunk adni neki. Ott van egy vezető idegenvezető. Ő felel az útért, de a tanuló idegenvezetőnek ad részmunkákat. Általában a buszon tart ismertető, illetve szobakulcsot oszt... Amennyiben kiváló munkát végzett, akkor kaphatezt követően önálló csoportot, ha nem akkor vagy elköszönök tőle, vagy ha a vezető idegnevezető azt mundja, hogy ven benne fantázia, de még kell neki gyakorlás, akkor még 1-2-3 x másod idegenvezetőként megy a csoportokkal (természetesen ekkor nem fizet az utért, de nem kap napidíjat) és ha eléri a szükséges szintet akkor kaphat csoportot, addig, amig a PROKO TRAVEL-től elvárt színvonalat tudja tartani.
Nos mint kedves blog olvasi is tapasztalja nem egyszerű bekerülni a csapatba.
Sokan mondják, hogy mégis olyan jó az idegnevezetőknek. Nos azoknak jelezném. Ott van például a szintén vizsgán kiszürt E. Zs. kiváló idegenvezető lett, deamikor 25 x megy ugyanabba a városba a csoporttal az már munka nem szorakozás a számára. Egy nagyon fontos és felelőségteljes munka. Nem teheti meg az idegenvezető, hogy elszórakozza az uat, amikor azon biztos van olyan aki egész évben erre spórolt és ez az évi kikapcsolódása, pihenése. Nem teheti meg azt, hogy lazára vegye mivel ez neki az x-dik útja. Tudják az orvosi példa. Lhet, hogy neki aznap vagy azon a héten a sokadik műtétje, de az én műtétem számomra a legfontosabb. Az utasnak az ő utja a legfontosabb és ez természetes. Mindig ezt mondom az idegenvezetőimnek, ez lebegjen a szemetek elött.

Vissza