Kedvelt desztinációk

2013.04.24.

 
Ma délelőtt meghívott vendég voltam a Telin TV-ben. (Ez egy körzeti TV. ) A fő téma a magyarok és kiemelten a szegediek utazási szokásai és a kedvelt desztinációk (területek) az idei évben.
 
Érdekes, szinte minden évben valamelyik TV-be, rádióba behívnak hasonló témában. Máskor nem szoktam ilyen témán gondolkodni, de ezekben az esetekben megkérdezem magamat is, hogy tényleg mit kedvelnek a magyarok és változott-e ez az elmúlt időkben.
 
Nagyképű lennék, ha azt mondanám, hogy tökéletes rálátásom van a magyar piacra. Szerintem jelenleg nincs olyan személy, (még a Statisztikai Hivatalban sem – ahova befutnak az adatok) akinek tökéletes rálátása lenne a dolgokra. A Statisztikai Hivatalnak azért nincs, mert emlékeznek a Hofi humoreszkre, amikor kérdezték, hogy hányat fialt a disznó...
 
 Javult a helyzet ahhoz képest, de nem tökéletes a rendszer most sem. Mondok egy egyszerű dolgot. Pl. most úton van a Tulipánok országa Hollandia utunk. A statisztika szerint ezeket az utasokat egy országhoz lehet beírni. Kérdésem hova írjam. Oda és vissza 1-1 éjszakát Németországban, 2 vagy 3 éjszakát Belgiumban és 1 vagy 2 éjszakát Hollandiában töltenek (csoport függő). Nos ez a kirándulás melyik az az egy ország melynek a statisztikáját javítja?
 
Elmondom mit válaszoltam a TV-ben. A fiatalok számára elsősorban a nyaralás, az 50 + -os korosztály számára pedig inkább a körutazások a kedveltek.
 
Országok tekintetében; a személyautóval utazóknak Horvátország és Görögország az elsődleges cél, másodlagosan Olaszország és Bulgária (nagyon kezd feljönni).
 
Buszos, repülős utazás esetén Spanyolország és Törökország is képbe kerül.
 
Nem beszéltem részletesen a körutazásokról. Ha megkérdeztek volna, akkor azt mondtam volna, hogy nálunk idén visszaesett Olaszország. Továbbra is népszerű Spanyolország, a Skandináv-országok, Ausztria, és természetesen Prága.
 
Ami tendencia az elmúlt pár évben: az emberek szívesebben mennek el 2 rövidebb útra, mint egy hosszú útra. Nem is az ár miatt (szerintem), hanem amiatt, hogy kevesen tudnak kiszakadni a munkahelyükről, a családból 12 – 14 napra.
 
A riport egyébként a youtube-on i s rajta lesz.

Vissza