Kulcs a biztonságos nyaraláshoz

2019.06.13.

Korábbi blogbejegyzéseimet olvasva biztosan kiválasztották már az Önök idei úticéljának leginkább megfelelő országot, vagy akár már a városokról is döntöttek.  Amikor utazásainkat tervezzük általában először az interneten, illetve az utazási iroda katalógusát lapozgatva a képeket csodáljuk és azon gondolkozunk milyen jó lenne mindenhova elmenni. Hosszú órák elteleltével leszűkítjük a célhelyszínek számát, majd következő lépésként az ajánlatok részleteit átolvasva meghozzuk a döntésünket. De itt még nem dőlhetünk hátra karosszékünkben, hiszen az egyik legfontosabb dolog még hiányzik. Az utasbiztosítás.

Miért fontos az utasbiztosítás?

Természetesen, amikor az ember a nyaralását tervezgeti, csak a számára pozitív dolgokkal szeret foglalkozni, de fel kell készülni az esetleges nemvárt eseményekre is. Ha külföldi utazás mellett döntenek, akkor annak érdekében, hogy ténylegesen nyugodt lehessen a pihenésük, elengedhetetlen, hogy rendelkezzenek utasbiztosítással, amely segítséget nyújt a váratlan betegségek, balesetek, valamint poggyászeltűnés során. Ne ijedjenek meg, nem kell itt nagy dolgokra gondolni. Egy egyszerű gyomorrontás vagy egy komolyabb leégés az első napon is okozhat fejtörést a családnak vagy az útitársaknak, amikor jól jön az orvosi segítség.  Azonban bármerre is induljanak, amint átlépik az országhatárt, számolniuk kell az egészségügyi ellátás megnövekedett költségével, ami adott esetben több százezer forint összeget is elérhet. Ugyan az utak árának nem része az utasbiztosítás, viszont megkötése a fent említett indok miatt, az Önök érdekében kötelező. Míg a felkészültség hiánya a fent említett nagyságrendekkel is terhelheti az utast, addig a biztosítás pár ezer forint ráfordítással nagy terhet vehet le a vállukról.

utasbiztosítás

Többen azt gondolják, hogy mivel rendelkeznek OEP, vagy ismertebb nevén Európai Biztosítási Kártyával, nem kell utasbiztosítást kötniük. Azonban sajnos el kell keserítsem Önöket. A fent említett szolgáltatás, csak sürgősségi esetekben nyújt segítséget, az adott ország szabályai szerint, viszont nem terjed ki sem egészségügyi alapellátásokra, sem a poggyász védelmére. Ettől függetlenül hasznos, ha rendelkeznek OEP kártyával, viszont ezt ki kell egészíteni egy szélesebb körű utasbiztosítással, ha külföldre veszik útjukat.

Az utazók egy másik csoportjának bankjuk kínál kártyájukhoz utasbiztosítást. Ha Ön ilyennel rendelkezik, akkor javaslom, hogy utazásuk előtt feltétlenül járjon utána, hogy milyen szolgáltatásokra terjed ki a fent említett biztosítás. Sok esetben a bankkártyás utasbiztosítás nem nyújt teljeskörű védelmet az utazás módja, helyszíne által megkövetelt körülményeknek. Ez esetben szintén érdemes rááldozni azt a pár ezer forintnyi összeget az utasbiztosításra, hogy stresszmentes lehessen utazásuk.

Milyen esetekben nyújt segítséget egy utasbiztosítás?

A nyaralások során előfordulhatnak olyan nem várt események, amelyek elronthatják a várva-várt utazást azonban, ha fel vagyunk készülve rájuk, akkor enyhíthetők a körülmények.

Utazásának részleteitől függően más-más portfóliót fognak összeállítani a hozzáértők. Például, ha saját autójával indul útnak, akkor érdemes áldozni a gépjárműasszisztenciára is, melynek keretében, a váratlanul bekövetkezett műszaki meghibásodások, balesetek esetén nyújt segítő kezet a biztosító. Nagyon jól jön, ha egy ilyen esemény bekövetkezésekor nem kell angolul, vagy az adott ország nyelvén keresgélni megmentő után, hanem a helyszínre érkezik a szakértő, aki megjavítja vagy elszállítja a járművet. Ezzel szemben, ha repülőgépes utazást foglaltunk magunknak, akkor a poggyászkésésre, illetve biztosításra, valamint a járatkésésre is kiterjedő biztosítást érdemes kötni.

Úticéljukra való megérkezést követően is vannak olyan esetek, amikor előny, ha rendelkeznek utasbiztosítással. Néhány nagy városban például, kifejezetten nagy figyelmet kell fordítani a poggyász védelmére, mint a pizzázás Rómában. Természetesen ez miatt ne húzzák ki bakancslistájukról sem a romantikus olasz fővárost, sem más úticélt, csak legyenek felkészülve az ilyen esetekre is. Ha elővigyázatos, sajnos akkor is megtörténhet, hogy táskájával útlevelének is lába kél, ekkor óriási könnyebbséget jelent, ha rendelkezik egy telefonszámmal, amit felhívhat a nap 24 órájában, hogy magyar nyelvű segítséget, utasításokat kapjon az útiokmányok pótlására. Ez az asszisztencia érvényes a betegségek vagy balesetek esetén szükséges ellátásoknál is, ahol kifejezetten nagy segítség az anyanyelv használata, hiszen nem biztos, hogy az utazó szókincse ilyen esetben elegendő a helyzet elmagyarázására.

utasbiztosítás

Továbbá, ha Ön a kiskedvencével együtt tervezi külföldi pihenését, akkor rá is gondolnia kell, melyet kényelmesen, szintén saját utasbiztosításán keresztül intézhet.

Miért forduljunk szakértőkhöz?

Az interneten egyre több árösszehasonlító oldalt találnak, azonban ezekkel vigyázni kell, hiszen más-más biztosítóknál az alap csomag nem ugyanazokat a szolgáltatásokat tartalmazza, így a legolcsóbb lehetőség választása esetén előfordulhat, hogy biztosítása nem nyújt védelmet minden, az Ön számára fontos káreseményekre. Ezért javaslom, hogy kérje ki szakemberek véleményét, mely lehet biztosítási ügynök, vagy az utazási iroda munkatársa. Utóbbi kényelmesebb lehet az Ön számára, hiszen amikor lefoglalja utazását, akkor nem kell még máshova elmennie, hanem egy helyen, időt megtakarítva kötheti meg utasbiztosítását. Továbbá irodáink munkatársai kifejezetten az utazások témakörében jártasak, ezért ők azok, akik az úticélhoz, a közlekedési eszközhöz és az Önhöz legmegfelelőbb koncepciót fogják összeállítani. Az utasbiztosítás megkötésére nem csak a PROKO TRAVEL irodáiban, hanem weboldalunkon is van lehetőség. Nézzen szét utazásaink, kiemelt ajánlataink között, majd jöjjön be irodánkba, vagy foglalja le utazását biztosításával együtt oldalunkon. Az utasbiztosítások részleteiről a PROKO TRAVEL oldalán is tájékozódhat.

Vissza