Miért utazzak utazási irodával?

2018.07.19.

Fiammal, Bencével mindketten bizottsági tagjai vagyunk a Magyar Utazási Irodák Szövetségének. Érdekvédelmi szervezeti tagokként alapvető feladatunknak tartjuk, hogy minél szélesebb körben megismertessük a közvéleményt az utazási irodák előnyeivel, ezért most 5 fontos tényezőt mutatok be Önöknek. Elfogultnak tűnhet egy utazási irodás tollából olvasni a felsorolást, de próbáltam objektív maradni az érvek összegyűjtése során.

Biztonságos utazás a Proko Travellel

Biztonságos utazás

Elsőként a biztonságot emelném ki. Manapság a csapból is turisztikai ajánlatok folynak. Az interneten és a televízióban rendszeresen találkozhatunk újabbnál újabb weboldalak hirdetéseivel, akikkel „garantáltan jól járnak az utazni vágyók”. Laikus szemmel nehéz észrevenni, hogy az ilyen frissen létrejövő weboldalak hátterében legtöbbször a szakmai tudás és tapasztalat komoly hiányossága áll, így könnyen belefuthat az ember negatív meglepetésekbe is. Egy magyar utazási iroda esetében viszont számos információ elérhető, amelyek egy iroda ajánlatainak megbízhatóságára engednek következtetni. Könnyen megtudhatjuk például, hogy hány éve működik, és mindezt mennyire nyereségesen vagy épp veszteségesen teszi a vállalkozás. Szintén nem elhanyagolandó kérdés, hogy egy utazási iroda milyen vagyoni biztosítékkal rendelkezik. Magyarországon minden irodának rendelkeznie kell vagyoni biztosítékkal, illetve hazautaztatási biztosítással. Az előbbi a még el nem utazott turisták előlegként befizetett összegét téríti meg, az utóbbi pedig a külföldön tartózkodó turisták hazaszállításáról gondoskodik egy utazási irodánál bekövetkező pénzügyi probléma esetén. Ezen szabályozás július elsejétől európai egységesítés alá került, így még biztosabbá vált az utasok kártalanítása egy iroda esetleges csődje esetén. Egy ismeretlen hátterű weboldalnál viszont könnyen megeshet, hogy egy külföldi „adóparadicsomba” bejegyezve jóval kisebb mértékű szabályozásoknak kell megfelelnie, így – probléma esetén – sokkal körülményesebb az ügyintézés.

Lekerül a szervezés terhe az utazók válláról

Aki már szervezett egyénileg összetett utazást – és itt most nem egy egyszerű balatoni, vagy épp horvát tengerparti kiruccanásra gondolok – az pontosan tudja, hogy milyen bonyolult és időigényes tud lenni egy körutazás összeállítása. Ráadásul, még a hosszas tervezgetés után is csak azon gondolkodik az ember, hogy vajon nem felejt-e el valamit, vagy esetleg nem megy-e el egy fontos látnivaló mellett… Egy tapasztalt utazási iroda mentesíti az utasokat mindezen stressz alól, és felelősséget vállal azért, hogy az utazók gondtalanul élvezhessék a jól megérdemelt kikapcsolódásukat.

Utazási irodával történő utazás előnyei

Idegenvezetés

Ha valaki olyan területre utazik, amely nagy turisztikai kínálattal rendelkezik – gondolok itt Olasz-, Francia-, vagy épp Spanyolországra – akkor alaposan fel kell készülnie, hogy a rengeteg látnivaló közül ki tudja választani mire kíváncsi és tudja, hogy hol mennyi időt érdemes eltölteni. Azonban még így sem lesz garantáltan teljes az utazási élmény, ha például Párizs utcáin a fantasztikus hangulat átélése helyett azt kell figyelni, hogy a következő sarkon jobbra vagy balra kell fordulni. Nem is beszélve a véget nem érő parkolóhajhászásról, amely az adott helyen eltöltött véges időből értékes perceket, órákat tud elvenni. Az is előfordulhat, hogy a látványosság közelében vagyunk, de keresgélnünk kell, hogy melyik épület is az, amit az útikönyv említ? Avagy a templomon belül hol is van az a kápolna vagy sírhely melyről olvastam? Ezen problémák egytől-egyig megszűnnek egy felkészült idegenvezető jelenlétében, aki mindent megtesz azért, hogy az utasoknak csak a meglátogatott helyszínek és látványosságok nyújtotta élményekre kelljen koncentrálniuk.

Ár-érték arány

Legtöbb esetben egy utazási iroda jóval kedvezőbb árat tud nyújtani, mintha valaki egyénileg vágna bele egy utazás megszervezésébe. Elég csak abba belegondolni, hogy egy utazási iroda évente akár több száz szobát is kivesz egy szállodában, ezért jóval kedvezőbb árat kap, mint egy egyéni utazó. Ráadásul az utazás közlekedési költsége is csökken. Egymás mellé téve egy autóbuszos és egy személyautós utazás költségeit láthatjuk, hogy az előbbi töredéke tud lenni az utóbbinak. Egy egyszerű példán keresztül bemutatva: a négynapos Cseh világörökségek és a száztornyú Prága utazásunk 3 csillagos szállodában, reggelivel, utazással és idegenvezetéssel együtt 56.000 Ft-ba kerül. Ha ugyanezt az utat egyénileg próbálnánk megszervezni, csupán az üzemanyagra, autópályadíjakra és parkolásra költenénk el közel ennyit. És akkor még nem beszéltünk a szállás, ellátás és idegenvezetés kérdéséről.

Váratlan helyzetek

meglepetésszerűen bekövetkező helyzetek gyakran egy egész nyaralásra rá tudják nyomni a bélyegüket. Egy váratlan betegség, vagy külföldön bekövetkező baleset az egész család nyaralását tönkreteheti. Nem kis feladat egy külföldi országban idegen nyelven helytállni, miközben kórházat keresünk, orvossal próbálunk konzultálni, vagy egy lopás esetén a rendőrséggel igyekszünk kapcsolatot teremteni. Ezen esetekben felbecsülhetetlen segítséget tud nyújtani egy képzett, tapasztalt idegenvezető, aki jártas a területen és beszéli az adott ország nyelvét. Ahogyan azt egy korábbi bejegyzésemben is olvashatták, komoly problémát okozhat egy igazolvány eltulajdonítás repülős utazás esetén. Az utazási irodák konzulátusi kapcsolatai ismételten hatalmas segítséget, illteve gyors ügyintézést jelenthetnek ilyenkor. Összefoglalva tehát egy utazási iroda biztonságot és szakértelmet nyújt utasai számára, és általánosságban könnyíti meg az utazók dolgát. Kifejezetten javaslom a MUISZ tagirodákat. A Magyar Utazási Irodák Szövetségének honlapján olvashatóak a MUISZ tagirodái, elérhetőségekkel. Ide csak tagok ajánlásával lehet bekerülni. Ebből következően, a hivatalos utazási irodák közül még egy plusz biztonságot jelent az utazónak, ha MUISZ irodával intézi utazási ügyeit.     Forrás: http://www.nosalty.hu/ajanlo/9-ok-ami-miatt-total-megeri-utazasi-irodaval-utazni

Vissza