Mit csinál egy telepített idegenvezető?

2016.07.19.

Ha már utazott külföldre egy utazási iroda szervezésében egész biztosan találkozott idegenvezetővel. Ők olykor itthonról utaznak a csoporttal, néha azonban az egész szezont külföldön töltik. Az utóbbi esetben hívjuk őket telepített idegenvezetőnek. Most őket mutatom be! Telepített idegenvezetőket nyaralós úti céloknál alkalmazzák a leggyakrabban. Ők ekkor az egész szezont egy adott városban vagy régióban töltik. A repülő megérkezésekor várja a csoportot, busszal viszi az utasokat a szállodákba (jellemzően nem egy helyen kap mindenki szállást). Ekkor ő értelemszerűen hazamegy, hiszen állandó szállással rendelkezik. Általában másnap mesél az út fáradalmait kipihent utazóknak a helyi szokásokról és fakultatív programokról. Ilyen utaknál kevés a mindenki számára „kötelező” program, inkább lehetőségeket kínálnak fel, amelyekre jelentkezhetnek az utasok. Ezekre elkíséri valaki az utasokat. Ezen kívül hetente 1-2 alkalommal tart fogadóórát, amikor meg lehet keresni az ügyes-bajos problémákkal. Ezen felül egy telefonszámon lehet elérni folyamatosan, hiszen nem tud a szétszakadt csoport minden tagjával folyamatosan kapcsolatot tartani.

telepített idegenvezetők munkája

Hogy lesz valakiből telepített idegenvezető és ez mivel jár?

A legtöbbször felkéri az iroda az itthoni kollégát, aki kedveli az adott kultúrát. Előfordul azonban az a különleges eset, hogy az idegenvezető kint él, hiszen ott született vagy oda házasodott. Az utazás spórolása miatt kétségtelenül költséghatékonyabb az iroda számára, ha kint tart egy munkatársat, aki a hosszú tartózkodása miatt jól megismeri a környéket. Jó kapcsolatot tud kialakítani szállodákkal, helyi buszosokkal és más partnerekkel. Nagyobb a helyismerete a hosszú tartózkodás miatt, mint azoknak, akik szezononként csak 1-2 csoporttal vannak az adott nyaralóhelyen. Hátránya, hogy ők sajnos túl vannak terhelve. Azért, hogy megérje az irodának kint tartani egy idegenvezetőt, nem ritka, hogy 100-150 utas kiszolgálását is rábízzák egyszerre. Ez miatt gyakran kevés ideje jut egy emberre, ráadásul sürgős esetekben is ritkán elérhető.

Tengerpart = álommeló?

Sokan vágynak arra, hogy telepített idegenvezetők lehessenek, hiszen egy szép tengerparti városban tölthetnek el akár több hónapot is. Azonban tudni kell, hogy ez egy nagyon megterhelő feladat. Hetek telhetnek el úgy, hogy nem tud lemenni a tengerpartra, sőt, esetenként éjfélig dolgozik esti programokon, másnap hajnalban pedig már indul a következő kirándulásra. Jellemzően minden nap problémákat old meg, ez miatt pedig folyamatosan frusztrált emberekkel találkozik. Általában apartmanban laknak, a bérüket pedig a fakultatív programok után kapják. Mi a Proko Travelnél nem alkalmazunk telepített idegenvezetőket, mivel az a szemléletünk, hogy a minőségi utaztatáshoz szükséges, hogy egy munkatársunk csakis kizárólag egy csoportnak szentelje minden figyelmét! Legközelebb arról az idegenvezetési formáról fogok írni, amit mi is alkalmazunk!

Vissza