Nem oly egyszerű

2012.07.14.

Zajlik a szezon. Nem egyszerű. Egyrészt, mint jeleztem Önöknek, csökkent a tavalyi évhez képest az utazók száma (nem csak a mi irodánk esetében), másrészt alig van olyan út ahol valamilyen probléma nem jelentkezne. Ebben van valódi probléma, de mondva csinált probléma is. Ezekből mesélek itt egy csokorral.
Egyiknél sem írom le sem az utas nevét sem azt, hogy melyik úton történt. Esetleg 1-2 esetben ki lehet majd következtetni, hogy melyik útról beszélek.
1. Megszakítom az utazásom.Kb. egy hetes a történet. Egyik utunkon az egyik utas rosszul érezte magát. Vérnyomása hirtelen "kiugrott". Egyből orvos stb. Az utas közli, hogy ők nem folytatják az utat, mert félő, hogy nagyobb probléma lesz. Az id. vez jegyzőkönyvet vesz fől erről, értesít bennünket, felvesszük a kapcsolatot a biztosítóval, a biztosító átveszi az ügy intézését. Csoport halad tovább a program szerint. Utas hazaérkezése (repülővel) utáni másnap (a csoport még úton), telefon irodánkba: " Hát, hogy meggondoltuk magunkat és nem saját elhatározásunkból szakítottuk meg az utat, hanem, hogy a későbbiekben a többieknek nehogy problémát okozzunk" (!!??) Önök érik? Na és persze mire irányul az egész? Igen, jól gondolják... Az hogy a szálloda ahol megrendeltük ilyesmivel nem foglalkozik az kevésbé érdekli az utast. A fakultatív programok költségeit (amit itthon fizetett be) vissza tudjuk adni, de ahogy jelenleg látjuk mást mi sem kapunk vissza.
2. Túrázós program. Esik az eső. Nem öröm, és nagyon sajnáljuk, de mit kéne csinálni? Utas vélemény: "Miért szervezik így az utat?" Bocsi; hogy kellene ezt megtervezni, megszervezni novemberben, amikor összeállítjuk az utak időrendjét, programját és lekötjük hozzá a szállásokat? Az idegenvezetőnek legalább olyan rossz, mert, úgy kell egy napot "levezényelnie", hogy Ő is tudja az élmény jóval kevesebb lesz mint amilyent szeretne átadni az utasainak, de mit tud csinálni??
3. Panaszlevél: Kérünk visszatérítést, mert rossz volt a wc-nk a szállodában és aznap nem javították meg...
4. Rablás: Tegnap késő este négerek lefújtak gázspray-vel  2 gk- vezetőnket. Kitakarították este a buszt a gk-k és indultak a szobájukba. Elvették pénzüket irataikat, táskájukat.Rendőrségi jegyzőkönyv éjszaka... Kedden indulnának tovább a következő csoportunkkal, de iratok nélkül hogyan???
5. Szabadprogram egy városban. Találkozásra 1 hölgy nincs ott. 1 órás keresés. Először id. vez és gk-k, majd szinte mindenki a hölgyet keresi. Id. vez már a rendőrségen, hogy tőlük is kérjen segítséget, amikor végre megtalálják a hölgyet egy padon ülve. A véleménye a dologról: " Mondta a húgom, hogy már nem nekem való az utazás mert otthon is eltévedek". Gondolom nem kell kommentálnom.
6. Baleset: Húzza a hölgy a bőröndöt ki a szállodából, másik kezébe csomag. Megbotlik elesik. Dől belőle a vér. Mentő stb. Szerencsére nagyobb probléma nélkül - igaz késéssel -, de tovább tudnak indulni. A hölgy is  - saját felelősséggel - a csoporttal tart.
7. SOS átszervezés. Busz a röszkei határra érkezik fél 5-re. Idegenvezető sopánkodik, hogy a tervezett fél 9-es bp-i találkozáshoz képest sokkal előbb ott lesznek. Ehelyett fél 8-kor még mindig ott várakoznak. Mit jelent ez nekünk? Az egy időpontra tervezett 3 busz érkezésénél ez a busz K-Magyarországra ment volna tovább hazavinni a debreceni, miskolci utasokat. Mivel nem tud odaérni a tervezett időpontra, átszervezés. A korábban Bp-re érkező1. busz utasait még el tudtuk küldeni egy éppen akkor Bp-en lévő transzfer céggel a később érkezett busz 6 főjének bő 1,5 órát kellett  várnia + a határon veszteglő busz utasait Szegedről el kellett vinni Pécsre - Szekszárdra. Végeredmény: részünkről  -150.000 Ft nem várt kiadás. Utasok részéről bosszankodás. Pedig mi a tőlünk telhetőt megtettük, több mint 2 órát - folyamatosan - telefonáltunk, egyeztettünk, szerveztünk Klárival  (2 telefonnal). min 60 hívás, mire ez is összejött. Transzfer cég: van-e szabad kocsid, nincs, és neked, na végre neked van, merre van, hány szabad helyed van, taxi Szegedről Pécsre, mikor(?), még nem tudom, mi újság a határon, haladtok előre, hogy tippeled mikor érsz át, a másik busz merre tart most, mikor érkezik Bp-re... És így tovább...

Ez csak egy ízelítő az elmúlt 7 nap (!!) terméséből. Szóval jelentkezzen aki irigykedik ránk és azt mondja, de szép és könnyű szakmánk van!
Miért írtam le mindezt? Amikor elkezdtem a blog írást, az volt az egyik célom, hogy bemutassam Önöknek, hogy milyen egy utazási iroda háttérmunkája. Ahogy mondani szokták; mi van a színfalak mögött. Nos hát ez is...
Végezetül csak annyi: nem panasznak és nem sajnálkozásnak szántam a most leírtakat, csak egy kis életképet akartam adni Önöknek a múlt hetünkről. Mindemellett természetesen ott a napi munka és a napi feladat.  Mi szeretjük a munkánkat, de nem bánnánk ha csökkennének a rendkívüli események. Akkor nem lenne olyan, mint ma hajnalban; 2 -3-ig bekapcsoltam a TV-t mert úgysem tudok aludni. Ha rám hallgatnak, Önök inkább aludjanak, semmi jó műsor nem volt a TV-ben. 

Vissza