Pótcsoport ?

2013.04.22.

 
Minden év október – november tájt tervezzük a következő év utjait. Mit jelent ez? Tulajdonképpen azt, hogy akkor kell kitalálnunk, hogy melyik útra várhatóan 8 – 10 hónap múlva mennyi érdeklődés várható.
 Háááát nem egyszerű.  Miért mondom ezt? Azért mert nem jó, ha felültervezünk, mert akkor később le kell mondani egy-két utat. Szerencsére nálunk ez ritkán fordul elő.
Én inkább abban hiszek, hogy az utasok jobban elfogadják, ha egy útra már nem tudnak jelentkezni, mint azt, hogy jelentkeznek az útra és utána indulás előtt 3 héttel az utazási iroda lemondja az utat. Ezért van az, hogy a PROKO TRAVEL néhány irodához képest kevesebb időpontot hirdet meg, de azokat szinte mindig el is indítja.
Ellenben előfordul olyan eset is, hogy március – április tájt már nincs hely bizonyos utakra. Itt jön ismét a kérdés; indítsunk-e pótcsoportot. Ezzel kapcsolatban több probléma merül fel. Egyrészt az az idegenvezető, aki szokta vinni a csoportokat, el tudja-e kísérni a csoportot? Ez azért fontos, mert a színvonalat, amit az idegenvezetőink kialakítottak nem vihetjük lejjebb. Inkább nem indítok el pótcsoportot, ha nincs megfelelő szintű az adott területet kiválóan ismerő idegenvezetőm.
A következő probléma. Hogy hozzuk az utasok tudomására, hogy van új időpont. Mivel ez nincs benne a katalógusban, más csatornákat (internet, kör-email…) kell használnunk. Ez esetenként nem elég hatékony. Szóval nem egyszerű a döntés.
A pótcsoportoknál elméletileg a leghatékonyabb, ha ugyanabban az időpontban indítjuk, mint az eredetit. Itt is felmerülhet az idegenvezető kérdése, de esetenként nagyobb probléma, hogy a standard szállásunkon nincs hely 2 csoportnak, ezért új, kevésbé bejáratott szállást kell keresni. Olyan utak esetén, melyből sokat indítunk el (Pl: Prága, Krakkó, Szlovénia, Ausztria) ez nem probléma, mivel sok szállodával dolgozunk. Jó példa erre, a tavaly október 23., amikor 5 prágai csoportot indítottunk el. Mindegyikre volt megfelelő idegenvezető és szállás. Nagy megelégedettséggel ment el mind az 5 csoport.
Most május 28-án (Pünkösd) indítunk el 2 szlovéniai csoportot. Itt van megfelelő szállás és megfelelő idegenvezető is. (Van még kb. 4 hely az egyik csoportban).
Problémásabb pl. Svájc. Kevesebb az olyan szállás, mely ár – érték arányában megfelelő lenne és ehhez, jön az a színvonal, amit Ildi képvisel. Ezt nehéz biztosítani. Ezért van az, hogy nagyon ritkán csinálunk pótcsoportot Ildi útjaiból. Kivételesen most meghirdettünk egy pótcsoportot az Ausztria virágoskertje (új út) utunkból (július közepén). (Ildi viszi ezt is).
Ezzel a bejegyzéssel arra akartam rávilágítani, hogy milyen sok dolgot kell figyelembe venni egy utazási irodának, az évi programok és késöbb az esetleges pótcsoportok meghirdetésénél.
 
Még egy információ. Május elején megyek ismét "útbejárásra". Először az Egyesült Államokban töltök pár napot ismerősöknél, majd következik a szakmai rész. Nyugat-Kanada. Vancouver és a Sziklás hegység nemzeti parkjai. Természetesen ezekről is beszámolok Önöknek. 

Vissza