Pótcsoport - lemondások

2011.05.27.

Egyik olvasóm kérdése dobta fel a következő témát. Tényleg még elég keveset beszéltem a pótcsoportok indításáról ill. a lemondásokról.

A kettő kicsit összefügg. Olyan szempontból, hogy egy cég működési rendszerét mutatja. Nálunk – ezt a szemléletet én alakítottam ki -, nagyon kevés utat mondunk le. Az ok, hogy általában annyit utat hirdetünk meg, amennyit szinte biztosan el tudunk indítani. Nagyon nehéz október – november tájt -amikor készül a program beosztás -, behatárolni, melyik útra mennyi igény fog mutatkozni. Ezt mindig meghatározza az ár, a konkurencia ajánlatai és a konkurencia árai… Mondok 2 konkrét példát. Az elmúlt 3 évben ilyenkor már egy helyünk sem volt az albán utakra (3 csoport indítása volt pl. tavaly). Idén 4-t terveztünk. Már most látom, hogy mind a 4-et el fogom tudni indítani, de most még minden időpontra van több mint 10 helyünk. Ennek pont az ellenkezője az, amikor pl. február – március tájt betelik egy júliusi út. Az ok lehet az, hogy az útnak jó ára lett, vagy valaki megszüntetett ilyen típusú programját vagy a „fene tudja miért”.
Betelik a meghirdetett csoport, jön a következő dilemma, indítsunk-e még egy csoportot. Van iroda, aki ugyanabban az időpontban 2 buszt indít el. Én ezt általában nem csinálom. Miért? Azért, mert a szállodáink általában akkorák, hogy abba 1 csoport fér be. Továbbá az azonos program miatt az időbeosztás is szinte teljesen megegyező, ebből következően a látványosságoknál (pl. múzeum) egyszerre ér oda a 2 csoport. Ez sem jó. Ezenkívül van még egy nagyon fontos minőségi oka is. Minden utat specializálom idegenvezetőkre. Pl. Csúcs napokat Ildi viszi. Ez a program tavaly viszonylag lassan telt meg. Gondoltam idén csinálok ebből 1 időpontot és a „Szomszéd hegye mindig zöldebből”-ből 2-t mely tavaly már februárban betelt. „Mit ad Isten” a Csúcsnapok február közepén betelt. A „Szomszéd hegye…” júliusi időpontja mostanra éppen, hogy átlépte a 25 fős létszámot. Mivel a „Csúcsnapok” program azért is jó, mert Ildi olyan jól csinálja, namármost az egész pozitív kicsöngését elronthatja, ha valaki más csinálja és az nem olyan kiváló. Mi maradt? Ildi Időpontjaiba be kellett „passzírozni” még egy 6 napos utat. Ez úgy fért bele, hogy egy zárt csoport programját (ők is ragaszkodtak Ildihez) el kellett tolni és így maradt 6 nap augusztus végén, de úgy, hogy hazaér este 9-kor Budapestre, le sem jön Szegedre, fent alszik, és másnap reggel indul vissza Ausztriába egy a másik programfüzetes csoporttal.
A pótcsoportoknál mindig problémás, hogy az utazó azt is nézi. hogy melyik időpont jó neki. A katalógusban nincs bent a „pótcsoport” és ebből következően lehet, hogy elkerüli annak a figyelmét, akinek a pótcsoport időpontja jó lenne, de az eredeti nem jó. Ilyenbe csúsztunk bele a „Vonaton, vízen…” programnál. Hamar betelt. Mivel Ildi nyáron „tele van” tettünk be egy június közepi pótcsoportot, de ez az időpont 15 főnél megállt. Le kellett mondanunk. Lehet, hogy ha eredetileg katalógusban meghirdetjük, akkor simán megtelik.
Összegezve; az utas mindig jobban megérti, ha egy útra már nincs hely és oda jövőre tud elmenni, mint azt, hogy befizeti, készül az útra és indulás előtt 3 héttel (amire a törvény szerint jogunk van) az utazási iroda lemondja az utat. Na ezt nehéz –teljesen jogosan – elfogadtatni az utassal. A szabadság leszervezve, megvan, hogy ki locsolja a virágokat, ki ad a kutyának… és közben még sem utazik. Ezt próbáljuk elkerülni.
Jó hírem van; már most látom, hogy azokra az utakra, melyekre már jelentkeztek illetve amire még jelentkezni tudnak aug. végéig 2 kivételével már 100% hogy indulni fog. Egyik út „Fjordok közt a Skandináv-félszigeten”, (aug. 09) a másik a "Szomszéd hegye mindig zöldebb (júli 14) amely még nem 100%, hogy indul. A szeptember is szépen alakul, de még nagyon messze van. Ez a jó hír Önöknek köszönhető !! Remélem ez segíti a még „vacillálókat” a jelentkezésben.

Vissza