Prosi 2015 nyár

2015.01.15.

Hú ez egy kemény lépés volt. Azt hittük, hogy ma-holnap le tudjuk zárni véglegesen a katalógusunkat, erre ma jött a svájci frank híre.
Na most légy okos Domonkos ! Mennyivel kalkuláljuk a svájci frankot? A hírre az összes többi valuta el kezdett ugrálni. Sajnos inkább felfelé mint lefelé. Szerintem meg fog nyugodni a piac, de hogy hol, milyen árfolyamon no ezt most nem lehet tudni. Legalábbis én kevés vagyok hozzá, hogy ezt eldöntsem.
Itt állunk a majdnem kész katalógussal és azért nem tudjuk a végső pontot rátenni, mert
a) ha alálőjük az árfolyamot, akkor év közben kell árat emelni, amit legutóbb, ha jól emlékszem, 6 éve tettünk. Ezt mindig próbáljuk elkerülni. Itt az idei év példája: a dollárt 240 Ft-ra kalkuláltuk szeptemberben, amikor a téli katalógust szerkesztettük. Most 270 felett van és nem emeltük az egzotikus utak árait - egyelőre -. Ez pedig több mint 10 %-os esést jelent. Ezt még át tudjuk vállalni, de ha tovább zuhan a forint akkor azt már sajnos nem.
b) változat, ha azt mondom, hogy akkor fogjon vastagon a ceruzám, hogy biztos beférjek a kalkulációba, akkor a legmagasabb áraim lesznek a piacon, amely nem jó semmilyen szempontból. Az utas ne fizessen többet, mint amennyiben a szolgáltatása kerül és az én korrekt ÁFÁ-s árrésem. Továbbá magas ár esetén csökken az utasok száma is, mert kevesebben engedhetik meg maguknak ilyen esetben az utazást.
Szóval nem tudunk mást csinálni, mint várni egy kicsit és megnézni hogy alakulnak az árfolyamok.
Amit ígérek: Szombat estéig az utak pontos programja és indulási időpontja a www.prokotravel.hu oldalon olvasható lesz.
A lányaimnak már kiadtam, hogy ha valaki  már  szeretne eltetetni ülőhelyet bármelyik utunkra - ár nélkül -, akkor ezt előzetesen tegyék meg. Erre már most is van lehetőség ! Ez akkor válik végleges foglalássá, ha az illető a prospektus megjelenése után az előzetes megrendelésére előleget is fizet, legkésőbb  február 20-ig. Ha ez addig nem történik meg akkor az előzetes jelentkezés törlésre kerül.
Én optimista vagyok (mindig is az voltam), nem hiszem el, hogy nagyságrenddel elszaladjanak az árak, árfolyamok. Ez senkinek sem jó.
Szépen telnek a tavaszi utak. Hollandiai útjaink közül már csak a május 1. időpontra van hely. A Párizs - Loire, a Róma - Tivoli - Capri, Mór emlékek út is már indulóképes. Jól telik a Berlin- Drezda - Prága út is. A 4 napos utak közül a Pünkösdiek különösen jól állnak. Szóval minden jól alakul(na) akkor jó év előtt állunk(állnánk).
Jelenleg annyit tehetünk, hogy bízunk a jobb hírekben.
 


 

Vissza