Quaestor és Kun - Mediator csőd

2015.04.20.

Az utóbbi időszak nem kerül be a pénzintézetetek aranylapjai közé. Érdekes módon ez az utazási szakmát is érinti, ugyanis utazási irodák is belekeveredtek az ügybe. Ma ezekről szólnék. 
A különbség a két ügy között, hogy a Quaestornál a pénzintézetnek volt utazási részlege, a Kun- Mediatornál - állítólag - az utazási irodának volt pénzintézeti tevékenysége.
Nincs fél éve, hogy a Quaestor kivette a közös, nagy  cégből az utazási tevékenységet és létrehozták a QuaesTour-t. Miért csinálták? Nem tudom. Ami tény, ennyi év tapasztalata után, ha valamelyik cégnek megváltozik a neve, az nem biztos, hogy jót jelent (tisztelet a kivételnek). Kivételek közé azok az esetek tartoznak, melyek során a tulajdonosi összetétel változik. Ha minden marad  a régi szerint (tulajdonos, cégvezető...) mint a QuaesTour esetén akkor az emberben felmerül egy kérdés: Vajon mi haszna, mi értelme van változtatásnak?
Ami nagy dolog a QuaesTour esetén, hogy minden utassal elszámoltak. Azaz, pl. volt több olyan megrendelés, mely során az utas a mi utunkra jelentkezett a QuaesTour irodában. Korrektül leegyeztették velünk, hogy mely utak ezek, mennyit fizetett be náluk az utas és azt fillérre ki is fizették nekünk. Ez - szerintem -  V. Balázs (ő volt az utazási részleg vezetője) és munkatársainak érdeme. Köszönjük nekik, mind az utasok, mint az utazási irodák nevében. Reméljük, a munkatársak - akik kiváló szakemberek-, el tudnak helyezkedni a szakmában. 
A Quaestor pénzügyi részlegével kapcsolatban olyan kevés információm van, hogy felelőtlen lennék, ha bármilyen szempontból véleményt formálnék. 
Nézzük a Kun- Mediátor storyt. Szerintem 10.000 emberből nem lett volna 2 sem ,aki ismerte volna az iroda nevét, ha megkérdeztük volna 2 héttel ezelőtt. Na mára ez megváltozott. No ilyen gyors ismertségre szerintem senki nem vágyik. Érdekes és érthetetlen számomra ez a Kun-Mediátor csőd. Az utazási irodai részleg vezetőjét K. Lacit, viszonylag jól ismerem (ismertem). Egy jó szándékú szerény fiatalember, aki sokat dolgozva fokozatosan emelkedett az utazási szakma ranglétráján. A cégnek több városban (Bp,, Debrecen, Karcag, amit hirtelen tudok) volt irodájuk. A mi útjainkra is küldtek több alkalommal is utast. Mindig becsületesen ki is fizettek mindent. Most néhány utas pénzével tartoznak, hogy ezzel mi lesz, azt még nem tudom. 
Ami azonban furcsa számomra, hogy kb. 8 éve voltam a karcagi irodájukban, és már akkor mondták, hogy az utazási részleg csak kiegészítője a pénzügyi (banki) tevékenységnek. Most mindenki úgy állítja be, mintha egy utazási iroda "fű alatt" kamatra pénzeket vett volna át az ügyfelektől, több milliárd forint összegben. Ezt nem értem. Mi 22 éve működünk, de hozzánk soha senki nem jött be olyan kérdéssel, hogy nem tehetném be önökhöz a pénzemet jó kamatfeltételekkel? 
Miért mondom ezt? Azért mert ezt a tevékenységet csak úgy lehet csinálni, ha ennek megvan a megfelelő információs (hirdetések, táblák, prospektusok...) háttere, ezenkívül különböző számítógépes programok, nyilvántartások, szerződések. Ez az iroda (bár gondolom, nem csak a karcagi végzett pénzügyi tevékenységet - bár ezt nem tudom biztosan), Karcag központjában van, soha nem ment arra banki dolgozó, akinek feltűnt volna, hogy milyen alapon hirdet ez az utazási iroda pénzügyi tevékenységet? 
Mi jó pár évvel ezelőtt végeztünk valutaváltó tevékenységet. Olyan papírmunka volt hozzá, és állandó ellenőrzések, jelentések írása, hogy egy idő múlva azt mondtam, hogy nincs annyi haszon a pénzváltásból, mint amennyi munka van a különböző jelentések leadásával. Ezért be is szüntettük. 
Amikor csináltuk ezt a tevékenységet, bankkal kellett szerződést kötnünk, és több százezer Ft kauciót kellett letennünk egy banknál , kb. 2-3 havonta kaptunk ellenőrzéseket... Szóval rengeteg "macera" volt vele  minimális  haszon fejében.
Hogy lehet, hogy sokkal komolyabb tevékenységet végezzen egy  cég, jelen esetben egy utazási iroda, úgy hogy ehhez ne legyen engedélye, ne kapjon ellenőrzést, ne kelljen PSZÁF és még folytathatnám hány felé jelentéseket írni és ne tűnjön fel valakinek, hogy ez illegális. Ha kaptak ellenőrzést, akkor  miért nem szólnak a médiában arról, hogy ez már ekkor meg ekkor szabálytalan volt?  Ha nem kaptak ellenőrzést, akkor miért nem kaptak? Több kérdés merül fel bennem.
Mindenhol úgy szerepel ez az ügy, hogy utazási iroda végezte a tevékenységet. Sehol nem szerepel úgy, hogy egy cég, mely pénzügyi tevékenysége mellett utaztatással is foglalkozott. Addig mondogatják ezt a médiában, amíg az emberek tudatába az épül be, hogy nem adom oda a pénzemet egy utazási irodának sem, mert azok különböző pénzügyi tevékenységbe fognak a pénzemből és csődbe mennek. Ez a gondolkodás nagy butaság lenne. Szóval - számunkra, utazási irodásoknak - nagyon rossz, hogy ezt az egész storyt párhuzamosan hozzák az utazási tevékenységgel.
Két eset, melyben utazási irodák is érdekeltek és a két eset nagyban különbözik egymástól Ezért írtam ma ezekről.
Egy újdonságról írok még pár sort. Eddig nem ünnepeltük meg születésnapunkat. Ezt kivételesen nem cégünk alapításának napjától számítjuk, hanem az első csoportunk indulásának napjától. Ez május 11. Erre a napra meglepetéssekkel készülünk. Hogy mi ez pontosabban? Ha most elmondanám, nem lenne meglepetés. DE rövidesen többet fognak megtudni erről. Ha figyelik e-mailjeinket, web oldalunkat, blogomat, nem fognak rosszul járni. Egyelőre legyen elég ennyi. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vissza