Síelés 4.

2011.02.08.

Várhatóan ez lesz az utolsó síeléssel kapcsolatos bejegyzésem. Téma a szállások.
Teljesen más jellegű a síelők szállásigénye, mint akár a nyaralóké, akár a körutas utasoké. Kevésbé érzékenyek a minőségre. Sokkal fontosabb, hogy milyen messze van a sípályáktól a szálláshely, van-e szauna és milyen bőséges  -ha egyáltalán kérnek- az étkezés. Amíg többségiben a nyaralást családosan, vagy csupán párban töltik el az emberek, addig a síelésre a csapatos utazás, a nagyobb társaság a jellemző. Sokan szinte nem is tudják, hogy hova mennek, csak esetleg az országot, jobb esetben a síterepet tudják. A választást rábízzák a barátaikra. A szállással jóval kevesebbet törődnek. Ebben bizonyára szerepet játszik az is hogy a sportosabb, fiatalos utazók kevésbé igényesek a szállásra. Nagyon ritka a síelők részéről érkező szálláspanasz.
Franciaországban szinte csak apartmanba mennek a magyar síelők. Általában jó minőségűek ezek, és sok sípálya van a közvetlen közelükben. A probléma csupán az, hogy nagyon messze van hazánktól. Busszal  kb. 18 óra az út, mindig éjszakai utazással. Ezt kevesen vállalják. Ausztria és Olaszország a másik két legkedveltebb ország a síelőknek. Itt kb. 50 -50 %-ban vannak a szállodai és az apartman igények. Talán Ausztriában több az ellátással (félpanzió) történő szobafoglalás. Újabban vannak magyar vállalkozók, akik főként Ausztriában télen (van aki hosszabb időre) kibérelnek egy szállodát és üzemeltetik. Nem egyszerű, de ha meg tudják tölteni utasokkal, akkor rentábilis lehet. Én a közeljövőben nem tervezek szálloda működtetést.
Úgy tűnik, hogy most hétvégén ismét "kiugrunk" pár napra síelni Ausztriába. Természetesen barátokkal. Szállás apartmanban, de félpanzióval.
Ezzel befejeztem a síelésekkel kapcsolatos tájékoztatásaimat. Ha valaki tud és szeret síelni, annak ez biztos unalmas volt, de aki még nem síelt, annak egy kis tájékoztatást jelenthetett ez a pár gondolat.
Egy érdekesség: Február 21-től 10 napra megyek Nepálba. Erről is szeretném Önöket tájékoztatni. Írok -terveim szerint - napi beszámolókat. Szóval ismét egy érdekes ország kerül terítékre.

Vissza