Síelés az enyhe hazai tél ellenére

2016.03.23.

„Nem is volt igazi telünk” – mondhatjuk ezt Magyarországon már évek óta. Nem kell túrni a havat és nem kell aggódni, hogy a jeges utak miatt elkésünk, de sajnos ez azzal jár, hogy nincs szép havas táj és nincs stabil hóviszonyokkal rendelkező hazai síterep se.

Síelés ausztriában

A hangulat hozza a síelést

A logika alapvetően azt diktálja, hogy amennyiben itthon nincs hó, akik belföldön szerettek volna síelni, azok is külföldre mennek. Ez azonban nem teljesen igaz, a hazai időjárás nem csak a magyar síterepet kedvelők utazását befolyásolja.

Ugyanis az ember, amennyiben januárban kinéz az ablakon és azon túl mérsékelten hűvös időjárást, madarakat és csapadékmentes időt lát, eszébe se jut, hogy szívesen síelne. Nem számít, hogy a kedvenc osztrák síterepén 200 cm hó és fantasztikus pályaviszonyok várják, ha itthon nincs meg a téli hangulat egyszerűen nem hozza annyira lázba.

Érezték ezt a hazai utazási irodák is, akadt néhány hangsúlyosabb időszakuk, azonban az idei tél útjainak telítettsége meg se közelítette a 100%-ot. Ki kell emeljem, hogy itt az egész magyar utazóközönségről írok, ez egyénenként természetesen eltérhet.

Osztrák síterep a német határon

Március elején úgy döntöttem, hogy az itthoni „hangulat” nélkül is hódolok szenvedélyemnek, a síelésnek. Ausztria egy távolabbi pontjára esett a választásunk, a Salzburg és Kufstein között található Lofer sí központra.

Első nap ugyan ömlött az eső (ami helyszínen még jobban be tud tenni az ember kedvének), a három napos síelésünk második napján már tökéletesek voltak a síviszonyok.

Lofert kiemelten tudom ajánlani a kisgyermekes családoknak, hiszen az elkerített gyerekpályákon túl, könnyített sífelvonóval (csak rá kell állni) és gyerek síversenyekkel is támogatják azt, hogy a legfiatalabbakban egy pozitív élményként maradjon meg a síelés.

Amikor szállást keres az ember, szinte mindenki azonnal pályaszállás után kutat. Sok kényelemmel jár, azonban ezt a tulajdonosok is megérezték és irreális árakat alkalmaznak. Továbbá nem minden esetben egyre gondolunk pályaszállás alatt, olykor 200-300 méterre lévő szállásokat is pályaszállásként hirdetnek.

Ausztria – Olaszország – Franciaország hármas még mindig a legközkedveltebb a síelők körében és nagyjából minőségben meg is egyeznek. Árban Franciaország kedvezőbb, azonban ahhoz kell az elhatározás is, hogy legalább 20 órát utazzon az ember.

Önnek melyik a kedvenc síterepe? Észrevette már, hogy csak akkor van kedve igazán síelni, amikor itthon is esik a hó?

 

Vissza