Síutak szervezése

2010.12.04.

Nem tudom, hogy tudják-e, hogy többek közt van testnevelő tanári sőt szakedzői végzettségem is (Mindkettő 4 éves képzés volt, az utóbbi a TF-en most már Testnevelési Egyetemen). Miért mondom mindezt? Azért mert ott  tanultam síelni is, és meg is szerettem ezt a sportot. Nem mondom, hogy magas szinten, de ides-tova 30 éve gyakorolom. Az egészet azért meséltem el, hogy mindettől függetlenül alig van síutunk. Miért? No erről akarok most írni.

Ott kezdem, hogy a síutak szervezése nem egy kreatív feladat. Az ember kinézi, hogy hol milyen szintű sípályák (hossz, nehézség) vannak a régióban a különböző katalógusokból vagy interneten, ezt követően - jobb esetben - kimegy a helyszínre és ott letárgyalja a szállásokat, majd kinyomtatja a katalógust aztán hajrá. Egy területre elég egyszer kimenni utána évekig elég interneten egyezkedni; ár - töltöttség ... Nem egy nehéz feladat. Nézzék meg a sí katalógusokat, erről szólnak.
Van egy következő változat, amikor úgy látom, hogy sok utast tudok arra a helyre küldeni, akkor kitelepítek egy síoktatót is. Ezt általában úgy szokták, hogy szállást (esetleg) kap, fizetése pedig az amit ott kint oktat. Az irodának jó, mert be tudja írni a katalógusba, hogy magyar nyelvű síoktatás, az oktatónak jó, mert kap fizető kuncsaftot.
A harmadik a legmerészebb fajta, amikor az iroda több hónapra kibérel egy házat és ő üzemelteti magyar személyzettel. Ez az a fajta "bevállalás" az amely a legtöbb haszonnal de a legnagyobb bukással is kecsegtet. Ismerek több irodát, amely ezt az utat választja (választotta). Ebből nem egy azóta becsődölt, vagy átalakult (hogy az adósságot eltüntesse).

 Visszatérek a PROKO miértjére. Én még soha (!) nem vettem fel a cég működésére, fejlesztésére hitelt. Nem akarom ilyen bérléssel veszélyeztetni a cég rentabilitását. Ezért biztos nem vágok bele a bérleti díjas változatba. Kezdve ott, hogy a normális működéshez sokat kell ott tartózkodni, kinti céget kell alapítani, működtetni, helyi rendeleteket, törvényeket kell ismerni, betartani.Szóval nem egyszerű történet.
A másik fajta; a csak leegyeztetés, szállás lekérése a helyi panziósokkal, szállodákkal az működik, de nem nagy volumenbe és ezért nem adok ki erről katalógust. Volt idő amikor nyomtattam sí katalógust, de nem hozott annyit a kasszába, hogy megérje. Ezért már évek óta nem adok ki téli katalógust, attól függetlenül hogy a családdal min 2-3 x elmegyünk pár napra  (3-5) síelni.
Az elképzelhető, hogy a web oldalunkat fejlesztjük ebbe az irányba, de ez még a "jövő zenéje".
Összegezve. Ha síelni szeretnének kérjenek tőlünk is ajánlatot, ezt megköszönöm, de nem merem garantálni, hogy olcsóbbak leszünk mint a többiek. Várhatóan kb. azonos ár körül fogunk mozogni, de azért kérem próbálják ki. Csak egy e-mail és megtudják a mi ajánlatunkat - akár konkrét szállodára is.

Vissza