Sok jó idegenvezető, kis helyen is elfér

2016.05.30.

Ezúttal nem utaztam messzire, de ezt egy különleges csoporttal tettem meg. Idegenvezetőink legjavát minden év májusában összehívjuk egy találkozóra.

Visszatérő vendégek vagyunk a kiszombori Tóparty-Panoráma Panzióban. Az névválasztás nem hazudtolja meg helyszínt: a panzió egy gyönyörű halastó mellett áll, ami inspiráló környezetet és festői hátteret adott a hétvégének. Sokáig azonban nem maradtunk, kisbuszba ültünk és hűek maradtunk hivatásunkhoz: várost néztünk.

Idegenvezető idegen vezet idegenvezetőknek

Az első napunkon Temesvárra látogattunk el, amit Szatmári Sándor kollégánk vezetésével jártunk körbe. Minden elismerésem Sanyinak, nem hálás dolog szakmabelieknek idegenvezetést tartani, de egyöntetű vélemény volt, hogy szakszerűen, szellemesen és jól bemutatta a várost.

Proko Travel idegenvezetői Temesváron

A jó társaság adta hangulatot finom borokkal oldottuk tovább. A tartalmas városnézés után a Temesvárhoz közeli Rékas pincészetben töltöttünk el néhány kellemes órát. Ekkor természetesen mindenkinek előjöttek a régi, Proko Travel történetek. A kedvencemet elmesélem Önöknek is:

Megérkezett Salzburgba a Proko Travel egyik csoportja.

Véletlen egybeesés, hogy egy szintén magyar, ráadásul konkurens iroda busza épp mellettünk állt meg. Utóbbi buszról leszálltak az utasok, majd az idegenvezető a következőképp vezette fel a salzburgi városnézését, idézem:

„Hát itt aztán nagyon sok szép minden van! No, akkor 3 óra múlva ugyanitt.” Majd szélnek is eresztette a csoportot. Tartalmas idegenvezetés 8 szóban. Igazi remekmű, nem igaz?

A mi idegenvezetőnk másfél órás gyalogos városnézést tartott, bemutatva a történelmi belvárost és számos nevezetességet. Azóta szállóige nálunk az irodán belül, a rossz idegenvezetés mintapéldájaként:

„Hát itt aztán nagyon sok szép minden van”.

Borvacsora a Proko TravellelA borvacsorával összekötött borkóstolón finom ételeket és még annál is finomabb borokat kóstolhattunk. Jókedvűen indultunk vissza Kiszomborra, de a nap ekkor még nem ért véget!

Vetélkedő után a szakma

Hagyomány nálunk, így a résztvevők is számíthattak arra, hogy egy estére játékmester szerepbe bújok és vetélkedőt szervezek. Minden erőmmel azon voltam, hogy komoly kihívás elé állítsam a kollégákat, de kérem, legyenek velem együtt érzőek! Egy csoport tapasztalt idegenvezetőn nagyon nehéz kifogni. Ettől függetlenül beleadtam mindent, helyenként meg is mosolyogtunk néhány feladványt.

Proko Travel vetélkedő

Néhány kérdést Önöknek is elhoztam, próbálják ki magukat! Vajon több helyes választ adnak, mint a Proko Travel idegenvezetői? A bejegyzés végén olvashatnak erről bővebben.

Vasárnap már komolyabbra fordítottuk a szót. Tájékoztattam a kollégákat a cég előző évi szép eredményeiről. valamint egy idegenvezetői továbbképzést tartottam. A célom az volt, hogy a kollegák összehangoltan dolgozzanak. Ez alatt azt értem, hogy ha egy utas bármelyik idegenvezetővel utazik, mindig közel ugyanazt a szolgáltatást kapja. Az egyéni megvalósítást ettől függetlenül természetesen bátorítjuk, hiszen egy-egy idegenvezetővel a saját egyénisége miatt is szeretnek utazni utasaink.

A hétvégét egy jóízű ebéddel zártuk. A kollégáknak sok jó, érdeklődő utast kívántunk, majd elbúcsúztunk egymástól és Kiszombortól. Jövőre újra összejövünk, Önöknek pedig akkor is beszámolok a találkozónkról!

Az ígért kérdések

Ahogy ígértem, elhoztam néhány kérdést, abból a kvízből, amit a kollégák oldottak meg. Mondanom se kell, hogy ők semmilyen segédeszközt nem használhattak. Önöket ebben nem tudom szabályozni :)

 1. Soroljon fel Proko Travel körutakat, aszerint, hogy hány országot érintenek. (Minden lehetőséghez kettőt)
  • 4 ország
  • 5 ország
  • 6 ország
 2. Rajzolja le Kutna Hora Proko Travel világörökség matricáját!
 3. Melyik ország területe nagyobb?
  1. Franciaország – Lengyelország
  2. Svájc - Hollandia
  3. Norvégia – Olaszország
 4. Mi Európa kulturális fővárosa 2016-ban?

Megoldások:

 1. Több helyes válasz is van, de néhány ezek közül:4 ország: Svájc és Olaszország bűvöletében; Kristályok és porcelánok varázsában; 5 ország: Tulipánok országa Hollandia; Csúcs napok; Ahol még Ön sem járt- Albánia; 6 ország. Baltikum, Szentpétervár; Fjordok közt a Skandináv-félszigeten 3. Franciaország, Hollandia, Norvégia 4. San Sebastian és Wroclaw

Írják meg válaszaikat hozzászólásban! A következő bejegyzésemben leírom a helyes válaszokat, valamint elárulom, hogy idegenvezetőink hogyan teljesítettek!

Vissza