Sport és turizmus

2012.08.05.

Mindenki olimpia lázban ég. Hány arany lesz? Én 5-t tippeltem. Ma délután már okosabbak leszünk, mert amikor írom a blogot még sem Berki sem Pars döntőzött.
A XX. század nagy találmánya a sport. Jó, tudom, hogy már az ókorban... Ellenben a XX. században jutott oda a sport, hogy népeket hoz közel egymáshoz. Ha belegondolunk a sporton kívül mikor találkoznak a különböző nemzetiségű emberek egymással; csak a turizmus keretében. A politikusok és a nagy cégek kereskedelme csak kevés ember privilégiuma.
A sportolót mindenki pozitív személynek veszi és hatalmas propagandája egy-egy országnak. Amikor Dél-Amerikában voltam, amikor Magyarországot említettem, vagy fogalma nem volt, hogy merre van, vagy egyből rávágta Puskas. Gondoljunk saját magunkra; Bolt óta Jamaica sokkal ismertebb és pozitívabb megítélést kap mint előtte. Továbbá elképesztő a szám 204 ország vesz részt az olimpián. Próbáljanak felsorolni 150 országot. 100-120 után szenvedősebb a dolog. Az aszkéták még kínozhatják magukat azzal, hogy a fővárost is hozzáteszik. Ez utóbbi esetben, ha valaki átlépi a 100-as számot, már nagyon büszke lehet magára.
Etiópia és Eritrea a világ legszegényebb országai közé tartoznak, de amikor látjuk a kiváló hosszútávfutóit ez senki eszébe nem jut. Dél-Korea és Észak-Korea itt sportszerűen csatázik egymással. Más körülmények közt fegyverrel mennének egymásnak. Ezért szép a sport, mert felül tud emelkedni más problémán.
Turizmus olyan szempontból is összekapcsolódik a sporttal, hogy egyre többen kelnek útra, hogy személyesen vegyenek részt egy sporteseményen. Az olimpiára is rengeteg magyar ment ki.Ilyenkor a sport mellett természetesen az adott ország kultúrájába, gasztronómiájába, szokásaiba is betekintést nyernek az utazók. Ez is segíti az utazás népszerűsítését.
Olimpia ide vagy oda, azért nekünk a szezonnal is törődnünk kell. Ma 6 csoportunk érkezik haza, továbbá 2 még úton van. Kérdezte az egyik blog hozzászóló, hogy mi újság a csoportokkal. Én azt szoktam mondani, az a jó, ha nem kell kommunikálni útközben az idegenvezetővel. Ez azt jelenti, hogy minden megy a program szerint. Az elmúlt héten 1-2 kisebb probléma kivételével minden szépen ment a maga útján. Ma este biztos lesz egy kis szervezés, de remélem nem lesz komoly probléma.
Pozitív véleményekkel hazaérkezett már  az "Éjféli napsütés"- skandináv út; 'Ahol a földrész véget ér" spanyol - portugál út és a 2. "Baltikum-Szentpétervár" út is (ebből lesz még egy), hogy csak néhány nagy utat említsek.
A jövő évi utak szervezése majd október tájt kezdődik. Akkor ülünk össze - előtte kikérdezem az idegenvezetőket-, és elhatározzuk, hogy mit változtassunk, mit újítsunk és esetleg mi az amit elhagyjunk.
Egy biztos, jövőre több katalógust nyomtatok. Idén az 55.000 annyira kevés lett, hogy a 6 saját irodában összesen sincs 200 katalógusunk. Mivel az utazók nagy része indulás előtt 1 hónappal (3 héttel) eldönti, ha körútra akar menni ezért már sok új jelentkezőre nem számítunk. Ezért nem nyomtatok még hozzá.
Körutas irodáknál azt is figyelembe kell venni, hogy indulás előtt kb. 3 héttel le kell adnunk a szobabeosztást és küldenünk kell a pénzt kifele, hogy a szállodák biztosítsák a szobákat a csoportoknak. Kapcsolat és a szálloda telítettségének függvényében még 1-2 plusz szobát tudunk kérni, de visszamondani szobát ilyenkor már nem lehet. Jobban fogalmazva lehet, csak ki kell fizetnünk. Idén több csoportnál is tapasztaltuk, hogy 3-4 héttel indulás előtt szólt a szálloda, hogy adjuk le mennyi szobát kérünk, annyit megkapunk (természetesen annyit ki is kell fizetnünk), de a többit eladják.  Például az augusztusi párizsi útra lett volna még jelentkező, lenne is hely a buszon, de a szálloda nem tud több szobát adni.
Madeiranál is hasonló a helyzet, csak itt a repülőn nincs hely. Hiába lenne jelentkező és lenne is szoba, nem tudjuk felültetni a repülőre utasainkat (Néztünk más útvonalat is, az sem megy).
Legközelebb egy új, témával jövök. Mivel? Titok...

Vissza