Szakmai utak

2014.08.06.

Az utaztatás egy speciális részéről beszélnék a mai bejegyzésemben. Ez pedig a szakmai, speciális utak szervezése, lebonyolítása.
Az utóbbi időben több alkalommal is megkerestek bennünket szervezetek, cégek, hogy szervezzünk nekik ide - vagy oda szakmai utat. 
Kezdjük az elején. Mit jelent a szakmai út és mit lehet szakmai útnak nevezni. Szakmai útnak tekintendő az az út típus, melynek célja, hogy adott cégcsoport vagy szakma képviselői tanulmányozás, tanulás céljából elutaznak más országba tapasztalatokat gyűjteni. Régen a céh legények is mielőtt mesterek lettek volna kötelező jelleggel elmentek más vidékre (országba) tanulni a szakma fortélyait. Nos ezeknek az utaknak is ez (lenne) a célja. 
Ennek a dolognak is két típusa van. Vannak szervezetek, cégek akik szinte csak a szakma miatt mennek pl. vásárokra, ellenben vannak akik szakmainak akarják "eladni" a kirándulásukat. No ez utóbbit mi soha nem vállaltuk fel. Ne értsenek félre nem azt mondom, hogy mi az ilyen kérésekre nem adtunk ajánlatot. Dehogy is nem. Adtunk, de nem szakmai útra adtuk az ajánlatot, hanem szállásra, szállításra és programra. Ha a cég ezt szakmai útnak akarta feltüntetni, elszámolni, akkor tegye hozzá a szakmai programot és támassza alá, hogy ez miért szakmai út. Mi csak úgy igazoljuk, hogy szakmai út, ha a szakmai programot is mi tesszük mögéje. Azért tudunk felelősséget vállalni.
A szakmai út ugyanis költségként elszámolható. Mi számít hivatalosan szakmai útnak? Az olyan út melynek - minden nap - a programok nagy része (több mint 50 %-a) szakmai ismeretek fejlesztését szolgálja. Ez lehet kiállítás látogatás, szaktekintély előadásának meghallgatása, gyárlátogatás, szakember találkozó és még sorolhatnám. Sokan vannak akik ezért utaznak (pl. nagy vásárokra, kiállításokra, kongresszusra) és később ebből profitálnak. Komoly kihívás az ilyen programok megszervezése. Az elmúlt pár hónapban több ilyet is szerveztünk. Volt ebben szőlészeti, kertészeti, gépészeti és még sorolhatnám a példákat felkéréseket. Most 2 napja tehenészeti szakmai programot kértek tőlünk Csehországba. Még küzdünk vele. 
Természetesen az ilyen programokhoz is lehet illeszteni kulturális látnivalókat, de a lényeg az arány. Ha van egy 4-5 órás szakmai program akkor ahhoz nyugodtan tehetünk egy 4 órás városnézést + szabadidőt. 
Miért írom ezt le? Azért mert sokan nem tudják, hogy ha valóban szakmai útra utazik valaki, akkor az út vagy teljesen vagy részben elszámolható a cégen belül költségként. Most nem akarok részletekbe belemenni, hogy milyen esetben, mennyi részt és mit lehet elszámolni, de az a lényeg, hogy van lehetőség arra, hogy korrektül külföldre utazzunk tanulni, tapasztalatokat szerezni. Sok nagykereskedő utaztatja a legjobb vásárlóit ilyen útra, mely során a szakmai tapasztalatok mellett a cég imázsának emelése is a cél.
Biztatom Önöket, hogy használják ki ezeket a lehetőségeket. Mindenféleképpen kérjék utazási szakemberek javaslatait, tanácsait akár bennünket, akár másik irodánál, mert a szakemberek tudják, hogy mi szabályos és tudnak segíteni a szakmai programok leszervezésében, továbbá a szállás,  az utazás (akár buszos, akár repülős) és a programok összeállításában. 

Vissza