Tervezés következő fázisa

2010.09.25.

Most ismét a 2011 tervezéséről írok. Nagy részében már elkészítettem a jövő évi utak időpontjait. Miért nem teljesen? Azért, mert ha kiderül, hogy a tervezett időpontban a program számára meghatározó városban nagy rendezvény van, és nem tudnak szállást biztosítani, akkor azt az utat át kell tenni más időpontra. Most is ebben szenvedünk a tavaszi holland úttal kapcsolatban. Amikor van szállás Amsterdamban, akkor több napos hatalmas konferencia van Brüsszelben, és ott nincs szállás vagy irreálisan drága. Két hete össze-vissza tologatjuk az időpontot Klárival. Még mindig nincs megfelelő időpont. Fontos, hogy a látnivalók nyitva legyenek, de ne legyen túl korán (április eleje), de még Keukenhofban a tulipánok is teljes virágzásba legyenek. Talán jövő héten lesz szállás és időpont.
Most az a fázis következik, hogy minden idegenvezetőt megkérdezünk, hogy melyik szállása nem volt jó. Vagy elhelyezkedés, vagy szolgáltatás szempontjából, illetve mely szállás volt nagyon jó. Ennek megfelelően kezdjük az egyeztetést a partner irodával illetve a szállodákkal.
Vannak országok, ahol partnerrel dolgozunk, vannak ahol partnerrel és szállodával. Ahol partnerrel dolgozunk, ott ilyenkor – általában -, még nem adják meg a fix szálloda nevet, csak az árat és a várost. Annyi van, hogy akceptálják, ha valamelyik szállodát nem kérjük és igyekeznek azt a szállodát adni, amelyiket szeretnénk. Felmerül a kérdés, hogy miért nem adják már most fixen az összes szállodát, amit szeretnénk? A fő ok, hogy az esetek nagy részében mi 1-2 éjszakát töltünk az adott szálláshelyen. A szállodának pedig az a célja, hogy a szállodáját minél több éjszakára adja ki. Olcsóbb a mosatás, szervezés, kevésbé vannak üres napok a foglalások között. Ezért is van az, hogy ha kisebb szállodával dolgozunk előfordul, hogy néhány szobát a közelben lévő, azonos kategóriájú szállodában ad. Ez Ausztriában különösen gyakori.
Tehát most folynak az egyeztetések és az utolsó olyan időszak zajlik, amikor több csoport van kint. (Jelenleg 2 Spanyolországban, 2 Prágában, 1 Olaszországban, 1 cseh körúton, 1 Montenegróban van. Hétfőn indul még egy szlovén csoport.)

Vissza