Továbbképzés

2015.06.08.

Pár napja volt az éves idegenvezetői továbbképzésünk. Minden évben összehívom az idegenvezetőinket és tartunk egy kis csapatépítő, továbbképzős foglalkozást.
Sajnos elfoglaltságok miatt csak 16-an voltunk, de így is nagyon hasznosan telt a két nap.
Szervezéskor gondolkodtunk a helyszínen és végül az Orosháza mellett található Gyopárosfürdőt találtuk a legmegfelelőbbnek.
Szegeden gyülekeztünk, majd kocsikkal átmentünk Hódmezővásárhelyre. Itt a múzeumigazgató barátomat megkértem, hogy tartson egy kis képelemzéses továbbképzést. Imre nagyon sajnálta, hogy ez a nap összeesett a 60. szülinapjával, így nem ő, hanem egyik munkatársa tartott egy kb. 1 órás tájékoztatást, képelemzést. A képzés célja az volt, hogy a kollégák merjenek egy festményről beszélni, elemezni. Ha látunk egy festményt, akkor mit figyeljünk, miért mondják azt, hogy ez meg az a festmény csodálatos műalkotás. Több képet elemzett a művészettörténész hölgy és mi is hozzátettük egyéni tapasztalatunkat, véleményünket. Szerintem nagyon hasznos órát töltöttünk a múzeumban. Ezt követően megtekintettük a Terror házának vásárhelyi megfelelőjét az „Emlékpont” múzeumot. A kommunizmus áldozatainak ill. a meghurcolt helyi kulákoknak állít emléket ez a múzeum.
Itt is kaptunk szakmai vezetést. Kellően megéheztünk a kiadós ebédre. Ezt követően Mezőkovácsházára mentünk, ahol 2 órát bowlingoztunk. Még a nyugdíjas kolléganők is játszottak és nagyon élvezték.
Ezt követően foglaltuk el szállásunkat Gyopároson. Egy kellemes vacsora után következett a szokásos játék. Négy csapatba osztottam a kollégákat. Volt mindenfajta feladat. Könnyű is, nehéz is, vicces is. Mondok példákat: Ismerni kellett fővárosokat (általában nem európait), étel összetételeket, autóbusz vezetőink neveit. Továbbá 8 különféle alkoholos italból kellett megállapítani kóstolás alapján, hogy mely ország itala és mi az ital neve, karalábéból ki kellett faragni Görögország zászlaját és még folytathatnám a játékok felsorolását. Összesen 9 különböző feladat volt. Mindenki lelkesen és aktívan dolgozott a csapatáért.
Másnap jött még 3 idegenvezetőnk, aki elfoglaltság miatt nem tudott szombaton ott lenni velünk. Így majd 20-an voltak a 9 órától 13 óráig tartó megbeszélésen. Ez egyértelműen szakmai továbbképzés volt. Átbeszéltük, hogy mit kérek az idegenvezetőimtől azért, hogy az utasok egységes szolgáltatást kapjanak. Többen elmondták az adott témához tartozó véleményüket, tapasztalatukat, így még jobban ki tudtuk elemezni az adott problémát, kérdést.
Egy kellemes ebéddel zártuk az összejövetelt, bízva abban, hogy sikeres és nyugodt szezonunk lesz.

Vissza