Trükk eredménye

2011.02.06.

Aki régebb óta olvassa blogomat az emlékszik egy régi írásomra.  Július 29 -én "Trükk" címen írtam egy utazási irodai csalásról. Akit érdekel a bejegyzés elolvashatja.  Nos ez a trükk most aktuális lett. Erről írok ma.

A tegnap vagy tegnap előtti híradásokban - többek közt a MTV Híradója is foglakozott vele -, közölték, hogy egy magyar utazási iroda több mint 100 főt most vitt ki Egyiptomba, és kiderült az is, hogy ennek az irodának (Beck Travel) nincs is engedélye utazásszervezésre. Júliusban nem írtam le a cég nevét, de most leírom, hogy mindenki tudja, nehogy beleessen a csapdájukba. Ezek szokták a "paplan vásárlási túrákat" szervezni idehaza.
Ez az iroda vitt ki több mint 100 embert oda, ahonnan csak kifelé javasolt hozni a turistákat. A hatóságoknak ennek hatására eszükbe jutott, hogy jobban meg kellene vizsgálni a hivatalos és nem hivatalos utazási irodák működését. A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal honlapján www.mkeh.hu mindig közlik az engedéllyel rendelkező irodák listáját.Javaslom Önöknek is ennek megtekintését, akkor, ha olyan iroda nevével találkoznak, akikről még nem hallottak. Miért fontos ez? Elsősorban azért, mert akik itt nincsenek bejegyezve azoknak nincs engedélyük, nincs utazási kauciójuk, biztosításuk és bármikor leléphetnek a pénzzel vagy ha  az ígérteknél sokkal rosszabb szolgáltatást adnak, akkor  ilyen esetben sincs aki segítene a probléma orvoslásában. Magyarul futhatnak a pénzük után. Felmerülhet a kérdés hogy lehet ezt kiszúrni már az ajánlatok közül. Nos: fontos ismérv, ha valaki forint + euro áron hirdeti árait. Magyarországon bejegyzett iroda nem csinálhat ilyet. Szabálytalan az hogy az ár pl. 30.000,- Ft + 200 euro. Nagyon speciális esetben lehet euros ár, de így együtt soha nem szabályos. Kint lehet fakultatív programot euróban fizettetni, de itthon nem.
Most télen vannak iskolai sícsoportok, továbbá egyéb "ügyes szervezők", akik így hirdetnek utazásokat. Ezek nagy többségben "fekete utaztatók". Egy-két iskolai sícsoport nem tartozik ebbe a kategóriába, de hangsúlyozom, hogy csak 1 - 2. Javaslatom ne velük ... !!!  Ha már nem PROKO, akkor legalább valami legális, hivatalos irodával utazzanak! Ne dugják már bele egyből a fejüket a hurokba, és bízva hogy "reméljük nem fognak becsapni"; fizessenek be valakinek több ezer forintot, azaz ne szorítsák rá a hurkot a fejünkre. 
Akik most kimentek, szinte azonnal haza is jönnek Egyiptomból, ezáltal a cégtől, nem hogy kedvezményt kaptak volna (lásd júliusi írás), hanem most százezres nagyságrendben buktak. A pénzüket pedig nincs kitől visszakövetelni. 
Most elmaradt a síszállások ismertetése, de ez aktuálisabb és izgalmasabb téma volt ez a fekete utaztatás. A szállásokról majd legközelebb.
 

Vissza