Utazás és terrorizmus

2016.03.24.

Az elmúlt hónapok eseményei, kiemelve most a keddi brüsszeli terrortámadást, joggal vethetnek fel bennünk aggályokat. Vajon biztonságos ilyenkor utazni? Melyik országba érdemes ellátogatni? Maradjak inkább otthon?

A terrorizmus célja

A terrorista csoportokkal szembeni óvintézkedések hatalmas költségekkel terhelik az Európai Unió gazdaságát, azonban a terrorizmus pontosabb célja, ahogy azt maga a kifejezés is elárulja, a félelem erőszakos elterjesztése. Ki akarják zökkenteni az embert a mindennapjaiból, hiszen ha személyes kötődése nincs is egy-egy támadáshoz, ilyenkor tudatosul benne igazán, hogy akár ő is lehet áldozat.

Maguk a terrorizmus elkövetői kiszámíthatatlanok, bárhol megvalósíthatják a legújabb akciójukat. A következő utazást tervezve akarva, de akár akaratlanul is belegondol az ember abba, hogy vajon az adott célországban biztonságban lesz-e.

Ne engedjünk!

Elfogultnak tűnhetek a szakmám okán, azonban a véleményem az, hogy nem szabad engednünk a terroristák azon törekvéseinek, hogy elzárjanak minket az örömforrásainktól. Ha azért fosztjuk meg magunkat az utazás élményétől, mert tartunk egy újabb támadástól, a terroristák pontosan elérték azt, amit szerettek volna.

Nem kell feltétlenül az első sorban harcolnunk vagy hatalmas összegeket adományoznunk terrorizmus elleni csoportoknak: amennyiben továbbra is teljes életet élünk, meghiúsítjuk azt, amit ők kitűztek célként: a mindennapi félelmet és szorongást.

Május 1-én két körutazásunk is indul a Benelux államokba, melyek közül az egyiket én magam fogom vezetni. Kiállok amellett, hogy az ilyen gyáva támadásoknak nem szabad engedni és továbbra is nyitottnak kell lennünk a kultúrára, a szépre és az utazás nyújtotta élményre.

Tájékozottságunk érdekében a Proko Travelnél természetesen követjük a híreket, így csoportjaink útjait a legkörültekintőbb módon tudjuk megszervezni. 100%-os biztonságban azonban senki nincs, még a saját lakóhelyén sem. Bízunk benne, hogy ez a közeljövőben pozitív irányba fog változni.

Vissza