Utazás oltással, teszttel, vagy akár ezek nélkül?!

2021.06.08.

A blogbejegyzés a közzétetel idején aktuális szabályozások alapján íródott!

Beléptünk a nyárba, az iskolákban a diákok a „VAKÁCIÓ!” szóval elindították visszaszámlálást a szünidőre, és mindenki kezd készülődni a jól megérdemelt nyaralásra. Hogyan utazhatunk idén? Hogyan alakulnak a külföldi a korlátozások? Csak beoltottak utazhatnak? Erről szól mostani blogbejegyzésem.

utazás oltással - utazás teszttel - covid

Június végével egyszerűsödik az utazás az Európai Unióban

Aki májusi vagy június eleji utazást tervezett, bizony alaposan utána kellett járnia az egyes országok beutazási szabályainak, ha ki akarta deríteni, hogy hova utazhat. A helyzetet egy régi mondással tudnánk összefoglalni: „Ahány ház, annyi szokás”. Kis túlzással nincs két olyan állam, mely azonos beutazási feltételrendszerrel rendelkezne. Ez fog jelentősen változni a következő néhány hétben, köszönhetően az egységes EU-s szabályozásnak. Közel 30 éve működő utazási irodaként nem kergetünk hiú ábrándokat, biztos, hogy az EU-s védettségi igazolvány bevezetése után is lesznek itt-ott egyedi apróbb szabályok, amikre figyelnünk kell, de már most is látszik, hogy jelentősen egyszerűbb lesz az utazás a kontinensen június végétől.

Folyamatos a korlátozások csökkentése

Az elmúlt időszakban egymást érték a járványügyi enyhítésekről szóló hírek szerte Európában:

  • Olaszországban már 7 tartomány is a „fehér” járványügyi besorolásban van, mely a korlátozások szinte teljes eltörlését jelenti és a tervek szerint június 21-től az egész országban feloldhatják a járványintézkedéseket.
  • Spanyolország és Franciaország is megnyitotta kapuit, és a nyugati vakcinával oltottak szabadon bemehetnek az országba, sőt a spanyolok már a WHO által engedélyezett kínai Sinopharmot is elfogadják, és csak egy rövid űrlapot kell kitölteni a beutazáshoz. Akinek nincs oltása, antigén gyorsteszttel is beutazhat.
  • Svájcba, Németországba vagy Erdélybe az is utazhat, aki belföldre nem! A magyar szállodák szolgáltatásait továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet igénybe venni, míg az említett országok már gyakorlatilag minden korlátozást eltöröltek a magyar utazókkal szemben a kedvező járványügyi adatainkat elismerve. Ennek eredményeként oltás és teszt nélkül egy magyar szállodában nem szállhat meg az ember, de kikapcsolódhat Svájcban, Németországban vagy Romániában.
  • Magyar védettségi kártyával már 12 országba utazhatunk szabadon, így például Horvátország, Szlovénia, Szerbia, Csehország vagy Ciprus is elérhetővé vált több millió magyarnak.

Sorolhatnánk még a híreket, szerencsére szinte minden napra jut egy-egy újabb enyhítés, kedvező átsorolás, ami további úticélokat nyit meg a magyar utazóknak. Mit eredményez mindez?

Berobban az utazási szezon!

utazás oltással - utazás teszttel - covid

Jövő héten elindulnak első buszaink, és már az első hetekben körbeutazzuk fél Európát. Portugáliától Svájcon és Olaszországon át egészen Észak-Lengyelországig több mint 800 utasunk indul útnak idei nyaralására, bejárva közel 20 országot. A legtöbben oltással teljesítik a beutazási feltételeket, de több utasunknak is segédkezük az antigén teszt elintézésében és az orvosi igazolások megszerzésében, szóval senki sincs kizárva az utazási élményekből.

Személyesen ellenőriztük az osztrák szabályozást

Ausztria fontos ország számunkra, hiszen azon túl, hogy kulturális és természeti kincsei önmagában lenyűgözőek, Nyugat-Európa felé utazva gyakran átutazunk, sőt akár meg is alszunk az alpesi országban. Annak érdekében, hogy utazásaink indulásakor minden gördülékenyen menjen, a múlt héten személyesen teszteltük le Ausztria járványügyi szabályait. Elmentünk több szállodánkhoz, kipróbáltuk, hogy miként működik a vendéglátás, hogy üzemelnek a felvonók, mindent, amit csak tudtunk! Következő blogbejegyzésemben részletesen is be fogom mutatni a tanulságokat, de annyit már most mondhatok, hogy az osztrákok által elfogadott 5 féle oltással zökkenőmentes minden, de oltás nélkül is több lehetséges megoldás van az utazni vágyó előtt.

Mindenki utazhat!

A COVID miatti utazási szabályok bonyolultnak tűnhetnek, de munkatársaimmal folyamatosan követjük a fejleményeket és nemcsak a most érvényben lévő előírásokat figyeljük, hanem külföldi partnereinkkel közösen azt is vizsgáljuk, hogy a jövőben milyen változások várhatóak. Hiszen az a fontos, hogy a tervezett utazás idején milyen szabályozás lesz, és nem az, hogy jelenleg mi van még hatályban. Bonyolultnak tűnhet a mostani rendszer, de számtalan utasunk személyes esetét egyenként megvizsgálva állíthatom, hogy ha valaki szeretne utazni, megtaláljuk a számára ideális megoldást!

Ideje, hogy elhiggyük, hogy 2021-ben ismét utazhatunk! Mi júniusban elindulunk, tartson velünk Ön is!

Vissza