Nyitólap  /  Blog  /  Itthon történt  /  workshop

workshop

2011.04.28.

Sokuk számára ismeretlen témáról írok most az utazási workshop-okról. Vegyük először mit is jelent ez a kifejezés. Ha szó szerint fordítanánk, akkor talán a „műhely” kifejezés volna a leghelyesebb, de a mi szakmánkban teljesen mást jelent. Workshop-nak hívjuk azokat az idegenforgalmi „összejöveteleket”, ahol az utazási szakmában dolgozók egymásnak ajánlják terméküket. Ez lehet utazás, program, szállítás, szállás, étkezés és még sorolhatnám tovább. Ide csak szakmabeliek jöhetnek. Ez lehet előadás jelleggel, vagy olyan módszerrel (ez a gyakoribb), hogy minden ajánlattevő leül egy kisasztalhoz, kiírja, hogy ő kicsoda és mit ajánl és a „vásárlók” az utazási irodások cikáznak a teremben, és akinek az ajánlata számukra érdekes, ahhoz leülnek és meghallgatják részletesen, hogy  mi is az ajánlat. Ilyen esetben az ajánlattevő csak saját terméket kínál. Ez lehet város, tartomány vagy akár egy szálloda.
Ma is egy workshop-on voltam a Német Kulturális Intézetben. Frankfurt, Mainz, Rüssesheim és egy rajnai hajótársaság kínálta városait és hajózását. Aranyosak voltak az előadók. Látszott rajtuk, hogy tényleg szeretik városukat, de… Amire felépítették a prezentációt, az az egyik téma a bor, mint ennek a vidéknek egyik fontos gasztronómiai terméke, mely vonzó a turisták számára.  A másik téma a kulturális és a szakmai turizmus. Nos, ez utolsó témát elfogadom. Különösen Frankfurt fontos kiállítási központ. Jó a megközelíthetősége, Európa egyik legnagyobb reptere van itt. Továbbá jók a kiállítási és konferencia lehetőségek.
Ami a problémám; szerintem ez a vidék a magyar utazóknak – tisztelet a kivételnek –, nem vonzó mint célpont. A Rajnai rizling híres és finom, de ezért nem utazik el 40 fő 1200 km–re, éppúgy mint Frankfurt-ért sem – szerintem. Talán egy BENELUX útba bele lehet tenni egy fél – talán-talán egy napot – erről a vidékről, de szerintem ez a maximum. Nem tudom Önök, hogy látják? Érdekelné-e Önöket egy 5 napos túra erre a vidékre? Ehhez jött, hogy most a workshopon meghívtak, hogy októberben menjek ki és nézzem meg az ajánlatokat. Minden költségem állja a meghívó fél. Állítólag 2 újságírót és 2 utazási irodást akarnak meghívni. Én lennék az egyik. Számomra kínos a dolog. Ha meghívnak, akkor arra számítanak, hogy hozok oda vendéget, de a fő probléma, hogy én kevéssé hiszek a régió eladhatóságában és így piszok nehéz valamit is ajánlani. Hál’ Isten (itt talán sajnos) azért elég jól ráérzek, hogy mi adható el a piacon.  No még alszom rá néhányat és meglátjuk mi lesz a vége. Ettől függetlenül továbbra is érdekelne a véleményük.

Vissza