Kezelje gyorsan és hatékonyan az utazása alatt jelentkező egészségügyi problémákat!

2024.02.13.

Hétköznapjainkat is jelentősen befolyásolja bármilyen jellegű egészségügyi panasz, azonban az utazás során felmerülő betegség vagy sérülés a teljes vakációt beárnyékolhatja. Ezek elkerülése és gyors kezelése tehát kulcsfontosságú a zavartalan kikapcsolódás érdekében, hogy az utazás élménye pozitív értelmében váljon valóban felejthetetlenné. Milyen jellegű problémák léphetnek fel utazásaink során, és hogyan tudunk leghatékonyabban eljárni? Fedezze fel a legjobb tippeket és trükköket, amelyek segítségével könnyedén túljuthat az utazás során jelentkező egészségügyi kihívásokon!

Utazás során felmerülő egészégügyi problémák kezelése

Egészségügyi problémák utazás előtt

Amennyiben utazás előtt megsérülünk vagy megbetegszünk, akkor az úgynevezett „útlemondási-” vagy „sztornó-” biztosítás lép életbe. Ez lehet bármiféle olyan típusú egészségügyi probléma, amely tőlünk függetlenül jelentkezik, a bánatpénz azonban csak akkor jár vissza, ha rendelkezünk utasbiztosítással. Miután benyújtottuk biztosítónknál a kárigényt, ők kivizsgálják az utazás lemondásának indokoltságát, majd visszafizetik számunkra -biztosítótól függően- az összeg 80-100%-át.

Egészségügyi problémák utazás közben

Abban az esetben, ha utazásunk kellős közepén ér minket a baj, akkor amennyiben erre alkalmas állapotban vagyunk, tájékoztassuk utastársainkat egészségügyi problémánkról. Ezt követően utasbiztosítónkkal vegyük fel a kapcsolatot, biztosítási kötvényünkön található 0-24 órában elérhető telefonszámuk segítségével, amikoris kötvényszámunk bemondásával már elindítják a folyamatot.

Amennyiben az egészségügyi állapot nem igényli az azonnali ellátást, akkor a biztosító megszabhatja, hogy melyik egészségi intézményben kérje az ellátást, akikkel nagy valószínűséggel szerződésben áll. Ilyenkor az ügymenet sokkal gördülékenyebb. Ezekben az esetekben rendkívül előnyös, ha van egy jól informált utazásszervező a közelünkben, akitől bátran kérhetünk segítséget a korházi transzfer intézésében vagy a nyelvi akadályok leküzdésében.

Bizonyos sérülések vagy betegségek esetén előfordulhat, hogy az utas nem szállítható, ilyenkor gyakori, hogy a biztosító átvállalja ennek költségeit, valamint az elnyújtott kinntartózkodás felárát. Mivel ezek általában utófinanszírozottak, így a helyszínen az utas fizeti a szolgáltatásokat és gyógyszereket, majd a számlákat a biztosítóhoz benyújtva visszafizetésre kerülnek számára. A biztosító költségvállalási nyilatkozatának köszönhetően, ha nagyobb összeg terhelne minket, azt a biztosító közvetlenül állja.

Leggyakoribb egészségügyi problémák utazás során

Utazásaink során a kultúra, étkezési szokások és a higiénia különbözősége miatt nagyon gyakran fordul elő gyomorrontás, főleg az olyan desztinációk esetében, mint például Észak-Afrika, India vagy Kína .

Ezekben az esetekben nagyon körültekintőnek kell lennünk! Ne együnk olyan ételeket, zöldéget vagy gyümölcsöt, amelyet a helyi vízzel mostak meg, hiszen ezek fogyasztása nagy kockázatot jelenthet. Fontos megemlíteni, hogy bármiféle dobozos vagy üveges üdítőbe se kérjünk jegyet, mert döntő többségük nem palackozott vízzel készült. Üdítőből és vízből is inkább válasszuk a palackozott vagy üvegezett verziókat jég nélkül, mint a helyi, csapból folyó vizet. Étkezésünknél arra is fontos odafigyelni, hogy az elfogyasztott húsok minden esetben legyenek jól átsütve, hiszen ezek is nagy kockázatot jelentenek.

Tippek, hogy az egészségügyi probléma ne jelentsen gondot utazás során

Utazásaink során rendkívül fontos szempont, hogy csak egészségesen induljunk útnak, óvva ezzel saját és útitársunk egészségügyi állapotát is. Sajnos mindig van esély arra, hogy utazásunk során történik probléma, amikor érdemes azonnal orvosi ellátást igénybe venni. Ne halogassuk az orvoshoz fordulást, hogy sikeresen elkerüljük állapotunk esetleges romlását vagy szövődmények kialakulását.

Utasbiztosítás megkötése mindössze pár ezer forint, viszont több százezer forintos költségtől óvhat meg minket egészségügyi probléma esetén. Sokunknak van bankkártyás biztosítása, mely esetenként nagyon jól tud jönni, viszont sajnos nem sok mindenre terjed ki, ezért érdemes a hagyományos utasbiztosítás megkötése mellett dönteni utazásunk előtt.

Reméljük sikerült jobb rálátást biztosítani az utazás előtt és alatt fellépő egészségügyi problémák kezelésével kapcsolatban. További hasznos információkért látogasson el blogunkra!

Vissza