Proko-utasok kimenekítése Izraelből 1. rész

2024.02.13.

Október 7-én, szombaton reggel megszólaltak a légvédelmi riadók Izraelben. A Proko Travel utazási irodának egy 16 fős turistacsoportja Tel Avivban tartózkodott a támadás ideje alatt. Tervezett program szerint a csoport szombaton Tel Aviv csodáit fedezte volna fel, amikoris az idegenvezető a szállodából kétségbeesetten hívta a Magyarországon tartózkodó munkatársakat, hogy hatalmas a baj. Elmondása szerint több száz rakéta záporozta a területet. Utólag a híradásokból kiderült, hogy több ezer rakétáról volt szó csak az első 24 órában. A Proko Travel csapata éjt nappallá téve küzdött, hogy utasait épségben kimenekítsék Izraelből. Hogyan menekültek meg az utasok? A részletekért olvasson tovább!

Az izraeli reggeli órák izgalmai

A csoport Tel Aviv felfedezése után este repült volna haza a Wizz Air Tel Aviv – Budapest járatával, amelynek hazaérkezése éjfél körül volt várható. A folyamatos rakétázás miatt egyértelművé vált, hogy a nap programját teljesen át kell szervezni, így a városnézést felváltotta a biztonságos menedék felkeresése. A külföldön, valamint hazánkban tartózkodó munkatársak, továbbá a szálloda felkészültségének köszönhetően a csoport már a reggeli órákban levonulhatott a szállás -4. emeletén található óvóhelyre.

Az idegenvezető tájékoztatása alapján a helyzet súlyosságát felmérve Magyarországon szinte azonnal összeállt egy háttércsapat, akik a kimenekítésen dolgoztak. Felvették a kapcsolatot a külképviselettel, és beregisztrálták a csoport összes tagját konzuli védelem alá. Ez azért volt fontos, hogy a magyar nagykövetség tisztában legyen azzal, hogy név szerint kik tartózkodnak a háborús területen, ugyanis délutánra a miniszterelnök háborús állapotot hirdetett országszerte Izraelben.

A délután nehézségei Izraelben

Nem sokkal később megkezdődtek a járattörlések, mely újabb lelki megpróbáltatást jelentett, hiszen a megmenekülés volt a tét. Percről percre változott, romlott a helyzet, míg végül a Proko Travel csoportjának járatát is törölte a Wizz Air légitársaság. 

Ekkorra a háttércsapat minden erejével azon dolgozott, hogy bármi áron kimenekítsék utasaikat a háborús területről. Volt B, C, de még D terv is., aminek köszönhetőan a járattörlést követően egy órán belül már érvényes repülőjegye volt a csoportnak a Turkish Airlines vasárnapi Tel Aviv-Isztambul-Budapest járatára. A légitársaság egy nagyobb repülőgépet állított be, amivel plusz 60 férőhely keletkezett. Egy ekkora csoportnál a jegyfoglalás körülbelül 15 percet vesz igénybe. Érthető okok miatt eddig soha nem látott igény keletkezett a repülőjegyekre, így az összes jegy elkelt ennyi idő alatt.

Sok ezer ember járatát törölték, de ennél jóval több ember szerette volna életét mentve elhagyni Izraelt. Bárhogyan. Éppen ezért ebben a helyzetben nem az volt a kérdés, hogy mennyibe kerül egy jegy, hanem az, hogy egyáltalán van-e. Mindenki menekülni akart a háborús konfliktus elől, ami a repülőjegy árak 6-8-szoros emelkedését okozták pillanatok alatt. Így a Proko Travelnek is áron sikerült beszerezni a jegyeket, azonban a hatalmas kereslet miatt 2 utas számára nem sikerült jegyet vásárolni erre a járatra.

Senkit nem hagyunk cserben!

A háttércsapat munkájának köszönhetően felfigyeltek az El Al Izrael légitársaság vasárnap hajnali, Tel Aviv – Budapest járatára, ahol – valamilyen csoda folytán - pontosan 2 hely felszabadult. Nagyon nehéz volt ennek a 2 főnek, akik a biztonságot jelentő csoporttól különválva egy ilyen borzasztóan nehéz helyzetben kellett helytállniuk. Akkora volt a pánik és a káosz, hogy nem jelentett túl nagy nyugalmat az érvényes repülőjegy, ugyanis még további gondterhelt órák következtek, hiszen senki nem vállalta el, hogy ezt a két utast elszállítsa a repülőtérre. Senki nem akarta kockáztatni az életét, hogy ők épségben hazaérjenek. Nehezen, de sikerült elérni egy olyan taxisofőrt, aki elvállalta a 25 perces utat, így már szombaton este a repülőtéren várták az utasok a vasárnap hajnali indulásukat.

Az izraeli kinnrekedtek hazajutásának kulcsa

Akinek nincs utazásszervező a háta mögött, aki kézben tartaná az eseményeket, annak csak a külképviselet tud segítségére lenni. A Proko Travel utasainak esetében hatalmas biztonságérzetet nyújtott az, hogy egy 10 fős háttércsapat intézkedett helyettük, és próbálta a lehető legbiztonságosabb módon kimenekíteni utasait bármi is legyen az ára.

A szombati nap végére már két utast biztonságban tudhatott a háttércsapat, csaknem egy egész nappal a csoport többi tagja előtt. Hogyan menekültek meg a többiek? Milyen további nehézségekkel kellett szembesülnie a Proko Travel utazási irodának és utasainak? Részletek a következő blogbejegyzésünkre.

Vissza