Repülőgépes utazások veszélyei: járattörlés, járatkésés, elveszett poggyász

2024.02.13.

A repülős utazások rendkívül megosztják az utazóközönséget, míg egyesek izgatottan várnak minden alkalmat, amikor a fellegekbe repülhetnek, addig mások rettegve próbálják elterelni a figyelmüket az felszállásról. A repülős utak leggyakoribb veszélyei valóban nem kerülhetnek el senkit, azonban megannyi felszültségtől óvhat meg minket, ha felkészülten állunk az események elé. Milyen lehetőségeink vannak, ha járattörlés, késés vagy elveszett poggyász nehezíti meg utazásunkat? Blogbejegyzésünkben bemutatjuk hogyan oldhatjuk meg utasként az ilyen jellegű kellemetlenségeket.

Milyen lehetőségei vannak járatkésés vagy járattörlés esetén?

Repülőgépes utazásaink alkalmával gyakran egyszakaszos járattal utazunk, például egy Budapest – London útvonalon, de a lehetőségektől függően gyakran előfordul, hogy közvetlen járat hiányában, csatlakozással kell megérkeznünk úti célunkra. Mindkét esetben előfordulhat járatkésés vagy járattörlés, bár utóbbinál kicsit nagyobb a tét.  Bármelyik következik be, komoly kötelezettségek kötik a légitársaságokat.  Ebből a szempontból fontos, hogy mi áll a járatkésés mögött.
 
Előfordulhat, hogy a légitársaság hibájából adódik, például műszaki probléma vagy nem megfelelő szervezettség esetén. Egyéb esetekben viszont a légitársaságtól független a fennakadás merülhet fel, ilyen amikor az időjárási körülmények nem teszik lehetővé a felszállást. Mindkét esetben köteles a légitársaság tájékoztatni utasait, hosszabb késés esetén pedig az ellátást, esetlegesen az elszállásolást és a transzfert is meg kell oldaniuk. Amennyiben a légitársaság hibájából történik a késés vagy törlés, valamint az érkezés ideje több, mint 3 órával későbbre kerül, akkor pénzbeli kompenzációt kell nyújtania a légitársaságnak. Ennek összege 250 eurótól indul, mely a repülőjegy árától teljesen független.

Repülőgépes utazások alkalmával bizonyos esetekben az is előfordul, hogy a légitársaság nincs kellően felkészülve több száz ember ellátásra és elszállásolására. Ezen esetekben rendkívül szerencsés, ha van mögöttünk egy utazási iroda, akik a légitársaság és utasok helyett megoldják a problémát.

Mi a teendő, ha elveszett vagy megsérült a poggyász?

Repülőgépes utazások során a járatkésénél vagy törlésénél gyakrabban merülnek fel poggyásszal kapcsolatos problémák, különösen a csatlakozásban érintettek járatok esetén.

Amennyiben poggyászunk sérül vagy nem érkezik meg, mindenképpen jegyzőkönyvet kell felvenni még a repülőtéren. Ilyenkor rögzítik az adatainkat, valamint az elkeveredett poggyászunk kiszállítási helyét is kiválaszthatjuk.  A csoportos utazásnak jelentős előnye, hogy az idegenvezető sikeresen le tudja küzdeni a nyelvi akadályokat is, ezzel segítve utasait.

A repülőgépes utazások előnyei és szépségei

Járattörlés, késés vagy elveszett, sérült csomagok kezelésében az Európai Uniós szabályozások megannyi joggal illeti meg az utasokat, szem előtt tartva védelmüket. Emellett kötelezettségeket szab a légitársaságokra, az összes európai útra és a légitársaságra vonatkozóan.

Az említett problémákkal azonban viszonylag ritkán találkozhatunk, továbbá így is sokkal gördülékenyebb lehet repülőgépes utazásunk, mintha autóbusszal tennénk meg a szükséges távot. Mindemelett kényelmesebb, biztonságosabb és rendkívül gyors, valamint általa olyan távoli helyekre juthatunk el, ahová autóval és busszal rendkívül hosszasan vagy csupán nagy bonyodalmak útján tehetnénk.

További hasznos információkért látogasson el blogunkra, ahol izgalmas témákban olvashat utazásaival kapcsolatban!

Vissza