Ismét Proko Travel-es kolléga az Év Idegenvezetője

2019.02.07.

Immáron harmadik éve szerepel Proko Travel munkatárs a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének „Év Idegenvezetője” pályázatán. Két évvel ezelőtt, feleségem elnyerte a díjat, tavaly Kámán József „bronzérmet érő”, 3. helyen végzett, míg idén Gulyás Miklós kollégánk első helyezett lett. A díjat szavazás alapján ítélte oda a idegenforgalmi szakma és Önök - az utasok - közösen, így a díj a Proko Travel számára különösen értékes.

Az év idegenvezetője 2018 – Gulyás Miklós

A jelöltek és a végső nyertes is egyfajta példakép lehet a szakma számára hiszen a díjjal együtt dícséretben részesültek szaktudásukért, az utasok iránti empátiáért, magas színvonalú ismereteikért és lexikális tudásukért egyaránt.

Az év idegenvezetője - a Proko Travel munkatársa - Gulyás Miklós, több mint 20 évnyi gyakorlattal rendelkezik. A spanyol nyelvterületek specialistája, így Európán belül főként Spanyolországban és Portugáliában vezet csoportokat, de nagy szerelme Latin-Amerika, így ezen a területen is találkozhatnak vele. Igazán szerencsés ember, hiszen a munkája a hobbija is, amelyet hatalmas szaktudása mellett nagy lelkesedéssel végez.

Idegenvezetők a Proko Travelnél

Roppant nagy hangsúlyt fektetünk az idegenvezetők kiválasztására, mert hisszük, hogy az idegenvezető személye egy kulturális körutazásnál roppant nagy jelentőségű. Egy szállást vagy repülőjegyet szinte bárki le tud magának foglalni az interneten keresztül, és mondhatnánk, hogy térképpel vagy okostelefonnal a kézben egyedül is be tudja járni a nagyvárost, de egy idegenvezetős út teljesen más élményt nyújt. A kollégák nem unalmas történelemórát rendeznek, hanem arra készülnek minden alkalommal, hogy hasznos és érdekes információkkal – adott esetben helyi legendákkal - egészítsék az utazás élményét. Tapasztalataink szerint ezek a történetek, vagy szokások, esetleg egy magyar vonatkozás sokkal inkább megmaradnak az emberben, mint az útikönyvekben olvasható évszámok tömkelege.

A budapesti Utazás kiállításokon számos idegenvezető keres meg minket azzal a céllal, hogy szívesen vállalna idegenvezetést a Proko Travelnél. Ennek egyrészt örülünk, hiszen a szakmai elismertségünket jelzik ezek a jelentkezések, másrészről azonban bosszantó, hogy az önként jelentkező idegenvezetők többsége már első kérdésünkön elbukik:

  • Mely területen tudna idegenvezetést vállalni?
  • Bárhol.

Aki BÁRHOL tud, az valójában sehol sem… Olyan ez, mintha egy gimnázium igazgatójához odalépne egy friss diplomás tanár, és arra a kérdésre, hogy milyen tantárgyat tanítana az a válasz érkezne, hogy bármit.

Általánosságban elmondható, hogy idegenvezetőink specialisták, azaz egy adott területről rendelkeznek kimagasló ismeretekkel. Többen éltek is az adott területen, ahol az utakat vezetik, így olyan élményeket és információkat tudnak átadni az utasainknak, amelyet egy útikönyvben nem találni.

Egy-egy új desztináció esetében mindig új feladat adódik, meg kell keresni azt a megfelelő idegenvezetőt, aki kellő tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezik a területtel kapcsolatban. Ez történt az örmény-grúz utunk kapcsán is, de sikerült megtalálnunk az új kollégát aki élt kint a Kaukázusban, ismeri a kultúrát, így saját tapasztalatait is át tudja adni az utasoknak.

Az idei éveben is több új utazással készültünk, melyek weboldalunkon megtekinthetőek. Ha pedig az Év Idegenvezetőjével utaznának, látogassanak el weboldalunkra és szemezgessenek utazásaink közül!

(fotó: www.turizmus.com)

Vissza