Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Május 09 - 18. 399 000 Ft + ill. Repülővel Árak és foglalás
Július 23 - Augusztus 01. 422 000 Ft + ill. Repülővel Árak és foglalás
Az út áttekintése

·  A Kaukázus ékk öve Jereván
·  Ókeresztény templomok és kolostorok
·  Sztálin szülővárosa – Gori
·  Ismerkedés az örmény és a grúz gasztronómiával

"A Dél-Kaukázus két keresztény országa mindig elbűvöl lenyűgözú kultúrájával, autentikus ételeivel, az ott élők vendégszeretetével és őszinte nyitottságával."
György Péter – Kaukázus-specialista idegenvezető

Szakértői blog az úthoz: pronaygyula.prokotravel.hu/Gruzia

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák
Ellátás:
Félpanzió
  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak


1. NAP: BUDAPEST – JEREVÁN

Repülés az esti órákban átszállással Jerevánba.

2. NAP: JEREVÁN

Hajnali órákban érkezés Jerevánba. Szállásfoglalás (2 éj), pihe­nés. A déli órákban kezdjük el Jereván megismerését. A kirándu­lást a főváros szívével, a Köztársaság térrel kezdjük. Itt található a Történelmi Múzeum, illetve az esti zenés játékairól híres Hraparak szökőkút is. Ellátogatunk a világ egyik leggazdagabb ókori kéziratgyűjteményébe, a Matenadaranba. A tárlat meg­tekintése után a Cascade parkja felé vesszük az irányt, melynek szépségét gyönyörű virágoskertek és modern művészeti alko­tások emelik. A tetejéről pedig a városra nyílik csodás pano­ráma. A nap további látványosságai: Operaház, Parlament, Szent Gergely katedrális, Tsitsernakaberd emlékpark. Befejezésül az Ararat Brandy gyárat keressük fel, ahol azontúl, hogy bemutat­ják nekünk az ital készítésének fázisait, egy kellemes kóstolón is részt veszünk. Vacsora egy tradicionális étteremben.

3. NAP: KHOR VIRAP – NORAVANK – KARAHUNJ

Reggeli után az ország déli része felé utazunk. Első állomásunk egy jelentős keresztény helyszín, a Khor Virap. Jelentése: „mély verem”. A kolostor nevét a 6 méter mély börtönéről kapta, ahová az akkori uralkodó Szent Gergelyt záratta be. Következő állomá­sunk a XIII. századi Noravank, mely egy főtemplomból és egy sírtemplomból áll. A templomokat körülvevő szokatlanul vörö­ses színezetű sziklák különleges látványt nyújtanak. Mai utolsó látnivalónk a Sziszián városa mellett található Karahunj, az „örmény Stonehenge”, ami a világ feltételezett legősibb csillag­vizsgálója. Éjszakára Gorisban szállunk meg.

4. NAP: TATEV – JERMUK – ARENI

Reggeli után első állomásunk a Tatev kolostor lesz. Megközelítéséhez igénybe vesszük a „szárnyait” is, mely a Guinness rekordok könyve szerint a világ leghosszabb drótkötélpályás felvonója. A lélegzetelállító panorámán és a kolostor meghitt szépségén kívül a hely története is figyelemre méltó. A XIV – XV. században a teológiai vonatkozáson túl az épület, oktatási központként is működött. Délután visszaindulunk Jereván felé. Útközben meg­tekintjük Jermuk gyógyvizű forrását, illetve Areni borászatát. Kuriózumnak számítanak a citromból, barackból, gránátalmá­ból készült borkülönlegességek. Az éjszakát Jerevánban tölt­jük (2 éj).

5. NAP: GARNI – GEGHARD – ECHMIADZIN

Reggeli után a napunkat az ország egyetlen, máig fennma­radt hellenisztikus templomával, a Garnival kezdjük. Innen nem messze, 1.700 méter magasságban, épült a Geghard szik­latemplom. A hely varázsát a beáramló természetes fények lenyűgöző látványa és a templom belsejében csörgedező kis patak emeli. A sziklatemplom 2000-ben felkerült az UNESCO Világörökségek Listájára. Ezt követően lehetőségünk lesz meg­tekinteni, hogyan készül a tradicionális örmény kenyér, a lavash, illetve kedvünk szerint részt vehetünk az elkészítésében. Délután ellátogatunk Echmiadzinba, itt található a világ egyik legrégebbi keresztény temploma, mely UNESCO világörökségi helyszín, csak úgy, mint a nap utolsó látványossága, a Zvartnots katedrális maradványai. A gyönyörű állapotban fennmaradt oszlopokon, épületrészeken túl a hely különlegessége, hogy vél­hetően egy olyan épület romjaira épült, melynek maradványai még urartui időkből származnak.

6. NAP: SZEVÁN-TÓ – HAGHPAT – TBILISZI

Reggeli után kelet felé utazunk. Itt sokkal zöldebb, Svájcra emlékeztető természeti környezet fogadja a látogatókat. Nem véletlen, hogy ezt az országrészt „örmény Svájc”-ként is emle­getik. A Szeván-tó felé vesszük az irányt. A Balatonnál valami­vel nagyobb tó területén az 1.900 méteres tengerszintfeletti magasság miatt a nyári „strandszezon” mindössze néhány hétre korlátozódik. Az ország számunkra utolsó látványossága a X – XIII. század között épült Haghpat kolostor, mely az UNESCO Világörökség Listáján is szerepel. Késő délután Grúzia felé ves­szük az irányt. Tbiliszibe érkezve fakultatív séta a belvárosban. Este a szálláshely elfoglalása és vacsora. (3 éj).

7. NAP: TBILISZI

Ezen a napon a grúz fővárossal, Tbiliszivel ismerkedünk. A III. századból való Narikala erőd, a Jumah mecset, ókeresz­tény templomok, és a futurisztikus küllemű Béke híd a város építészeti, kulturális és vallási sokszínűségéről tesznek tanúbi­zonyságot. Megtekintjük a Kura folyó partján, a szikla tetejére épített gyönyörű keresztkupolás Metekhi templomot. Innen nem messze, az Európa parkból indul a felvonó, ami a folyó felett átrepülve az erődhöz juttat fel minket. Itt megcsodál­hatjuk a Grúzia anyja emlékművet, illetve a város panorámáját. A Szentháromság katedrális a város látképének szintén ikoni­kus része. Tbiliszi másik központi része a Rusztaveli Avenue, ami tulajdonképpen a város „Andrássy útja”.

8. NAP: ANANURI – KAZBEGI – GERGETI

A mai napon mindenki eldöntheti, hogy tart egy pihenőnapot a városban, vagy eljön velünk felderíteni az ország északi részét. Reggel először Ananuriba indulunk, ahol az Aragvi folyó mentén épült XVII. századi erődöt tekintjük meg. Utunkat a Kaukázus egyik gyöngyszeme, a Gergeti Szentháromság-templom felé a történelmi grúz hadiúton haladva folytatjuk. A 2.170 méter magasan épült templom meghitt hangulata, a természeti szépség és az elképesztő magaslat ámulatba ejtő. Fakultatív egész napos kirándulás: 27.000,- Ft.

9. NAP: MTSKHETA – GORI – KUTAISI

Reggeli után elhagyjuk Tbiliszit és Mtskheta – Grúzia ősi városa – felé vesszük az irányt. A közel háromezer éves város 1994 óta az UNESCO világörökség része. Utunkat Sztálin szü­lővárosa, Gori felé folytatjuk. Itt a Sztálin múzeumban lehető­ségünk lesz megtekinteni Sztálin szülőházát. A múzeum másik érdekessége a híres páncélvagon, amivel Sztálin utazott többek között Teheránba, Jaltába és Potsdamba. Gori másik látványos­sága a sziklás dombon található erőd, amin bár a történe­lem nyomot hagyott, mégis büszkén magasodik a város fölé. Az éjszakát Kutaisiben töltjük.

10. NAP: KUTAISI – BUDAPEST

Menetrend szerint, várhatóan hajnalban indulás a repülőtérre, majd utazás közvetlen járattal Budapestre. Érkezés várhatóan a reggeli órákban.

 

Az ár a belépőjegyeket tartalmazza, de a helyi borravalókat nem!

A színvonalasabb szolgáltatás érdekében a csoport létszámát 20 főben maximáljuk.

Az ár a belépőjegyeket tartalmazza, de a helyi borravalókat nem!

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy - Liszt Ferenc repülőtér Le/felszálló Menetrend szerint. Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Kinyomtatom a programot
A csodálatos Örményország és Grúzia úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló időpontban

Vigyük kirándulni gyerekeinket, unokáinkat!
Legoland, Dinópark, Müncheni állatkert, St. Gilgen hajózás
Július 09. 5 nap 109 500 Ft
Augusztus 08. 5 nap 109 500 Ft

Shakespeare és Robin Hood szülőföldjén repülővel
London – Canterbury – Oxford – Warwick – York
Július 11. 7 nap 290 000 Ft + ill.

Duna-delta és az ismeretlen ország, Moldávia
Hajózás a Duna-deltában, Berca iszapvulkánja, Kisinyov
Július 23. 8 nap 174 000 Ft
Szeptember 18. 8 nap 174 000 Ft

Utazások hasonló árban

Éjféli napsütés repülővel
Északi-fok, Koppenhága, Oslo, Helsinki, Stockholm
Július 08. 12 nap 466 000 Ft + ill.

Nagy spanyol körutazás
Madrid - Barcelona - Sevilla - Valencia - Cordoba - Gibraltár
Augusztus 07. 8 nap 399 500 Ft + ill.
Szeptember 18. 8 nap 366 000 Ft + ill.

Az óceán mentén
S. Sebastian, S. de Compostela, Porto, Lisszabon, Lourdes
Július 07. 12 nap 399 500 Ft

Kanári-szigetek
Szigettúra mindkét szigeten - Több fakultatív program
Május 06. 9 nap 355 000 Ft + ill.
Július 22. 9 nap 385 000 Ft + ill.

További 1 időpont

Éjféli napsütés
Északi-fok, Koppenhága, Oslo, Helsinki, Stockholm
Július 07. 15 nap 448 000 Ft