Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Június 30 - Július 09. 649 000 Ft (-12 000 Ft)
637 000 Ft
Repülővel Árak és foglalás
Szeptember 22 - Október 01. 659 000 Ft (-10 000 Ft)
649 000 Ft
Repülővel Árak és foglalás
Foglaljon most, fizessen kevesebbet! – Előfoglalási kedvezmény!
Az út áttekintése

·  A világ egyik legrégebbi települése, Jereván
·  A Kaukázus gyöngyszeme: Gergeti temploma
·  Örmény és grúz gasztronómiai élmények
·  Rengeteg látnivaló a két egzotikus országban

A Dél-Kaukázus két keresztény országa mindig elbűvöl lenyű­göző kultúrájával, autentikus ételeivel, az ott élők vendégszere­tetével és őszinte nyitottságával.
György Péter – Kaukázus-specialista idegenvezető

Szakértői blog az úthoz: pronaygyula.prokotravel.hu/Gruzia

Utasaink véleménye

4.9

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák, 1 éj repülőn
Ellátás:
Félpanzió
 • Program
 • Belépők
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (16)
 • Hasonló utak

1. NAP: BUDAPEST – VARSÓ – JEREVÁN

Délelőtt utazás Varsóba. Mivel nagyon hosszú a várakozási idő, ezért akinek kedve van, azokkal az idegenvezető bemegy a len­gyel fővárosba, ahol városnézést tart Önöknek. Esti órákban visszautazás a reptérre, majd éjszaka repülés Jerevánba.

2. NAP: JEREVÁN

Csomagokat betesszük a szállodába, majd a napot Jerevánnak szenteljük. A kirándulást a főváros szívével, a Köztársaság térrel kezdjük. Itt található a Történelmi Múzeum, illetve az esti zenés játékairól híres Hraparak szökőkút is. Ellátogatunk a világ egyik leggazdagabb ókori kéziratgyűjteményébe, a Matenadaranba. A tárlat megtekintése után a Cascade parkja felé vesszük az irányt, melynek szépségét gyönyörű virágoskertek és modern művészeti alkotások emelik. A tetejéről pedig a városra nyílik csodás pano­ráma. A nap további látványosságai: Operaház, Parlament, Szent Gergely katedrális, Tsitsernakaberd emlékpark. Befejezésül az Ararat Brandy gyárat keressük fel, ahol azontúl, hogy bemutatják nekünk az ital készítésének fázisait, egy kellemes kóstolón is részt veszünk. Zenés vacsora est egy tradicionális étteremben.

3. NAP: ECHMIADZIN– GEGHARD – GARNI

Reggeli után a napunkat Echmiadzinban kezdjük. Itt található a világ egyik legrégebbi keresztény temploma, mely UNESCO világörökségi helyszín, csak úgy, mint a Zvartnots katedrális maradványai. A gyönyörű állapotban fennmaradt oszlopokon, épületrészeken túl a hely különlegessége, hogy vélhetően egy olyan épület romjaira épült, melynek maradványai még urartui időkből származnak. Következő megállónk az 1.700 méter magasságban épült Geghard sziklatemplom. A hely varázsát a beáramló természetes fények lenyűgöző látványa és a temp­lom belsejében csörgedező kis patak emeli. A sziklatemp­lom 2000‑ben felkerült az UNESCO Világörökségek Listájára. Ezt követően megtekinthetjük, hogyan készül a tradicioná­lis örmény kenyér, a lavash, illetve kedvünk szerint részt vehe­tünk az elkészítésében is. A nap utolsó látványossága az ország egyetlen, máig fennmaradt hellenisztikus temploma, Garni. Elfoglaljuk a szállásunkat, majd vacsora.

4. NAP: KHOR VIRAP – NORAVANK – GORIS

Reggeli után az ország déli része felé utazunk. Első állomá­sunk egy jelentős keresztény helyszín, Khor Virap. Jelentése: „mély verem”. A kolostor nevét a 6 méter mély börtönéről kapta, ahová az akkori uralkodó Világosító Szent Gergelyt záratta be. Következő állomásunk a XIII. századi Noravank, mely egy főtemplomból és egy sírtemplomból áll. A templomokat körül­vevő szokatlanul vöröses színezetű sziklák különleges látványt nyújtanak. Mai utolsó látnivalónk a Sziszián városa mellett talál­ható Karahunj, az „örmény Stonehenge”, ami a világ feltételezett legősibb csillagvizsgálója. Éjszakára Gorisban szállunk meg.

5. NAP: TATEV – SHAKI VÍZESÉS – SZEVÁN

Reggeli után első állomásunk a Tatev kolostor lesz. Megközelítéséhez igénybe vesszük a „szárnyait” is, mely a Guinness rekor­dok könyve szerint a világ leghosszabb drótkötélpályás felvonója. A lélegzetelállító panorámán és a kolostor meghitt szépségén kívül a hely története is figyelemre méltó. A XIV–XV. század­ban, a teológiai vonatkozáson túl az épület oktatási központ­ként is működött. Utunkat egy természeti látnivaló irányába, a Shaki vízeséshez folytatjuk. A tizennyolc méter magas vízesés hatalmas magmatikus kőzetekről zúdul le. A napunk utolsó lát­nivalójához a Szeván-tóhoz, a Szelim hágón keresztül jutunk el. Itt megállunk egy karavánszerájnál, amit még 1332-ben épített Chesar Arbelian herceg. Ez volt az egyetlen pihenőhely azoknak az utazóknak, akik erre a területre tévedtek. Estefelé érkezünk Szevánba, ahol bejelentkezünk a szállodába, majd vacsora.

6. NAP: SZEVÁN-TÓ – HAGHPAT – TBILISZI

Reggeli után megtekintjük a tavat, aminek a partján az éjszakát is töltöttük. A Szeván-tó a Balatonnál valamivel nagyobb terü­letű. Az 1.900 méteres tengerszintfeletti magasság miatt a nyári „strandszezon” mindössze néhány hétre korlátozódik. Az ország számunkra utolsó látványossága a X–XIII. század között épült Haghpat kolostor, mely az UNESCO Világörökség Listáján is szere­pel. Késő délután Grúzia felé vesszük az irányt. Tbiliszibe érkezve séta a belvárosban. Este a szálláshely elfoglalása és vacsora. (3 éj).

7. NAP: TBILISZI

Ma a grúz fővárossal, Tbiliszivel ismerkedünk. A III. századból való Narikala erőd, a Jumah mecset, ókeresztény templomok, és a futurisztikus küllemű Béke híd, a város építészeti, kulturális és vallási sokszínűségéről tesznek tanúbizonyságot. Megtekintjük a Kura folyó partján, a szikla tetejére épített gyönyörű keresztkupolás Metekhi templomot. Ennek közelében, az Európa parkból indul az a felvonó, amely a folyó felett átrepülve az erődhöz juttat fel bennünket. Itt megcsodálhatjuk a Grúzia Anyja emlékművet, illetve a város panorámáját. A Szentháromság katedrális a város látképének szintén ikonikus része. Tbiliszi másik központi része a Rustaveli Avenue, ami tulajdonképpen a város „Andrássy útja”. Egy hagyományos, helyi műsoros vacsora esttel zárjuk a napot.

8. NAP: ANANURI – GERGETI

A mai napon mindenki eldöntheti, hogy tart egy pihenőnapot a városban, vagy eljön velünk felderíteni az ország északi részét egy fakultatív kirándulás keretében. Reggel először Ananuriba indulunk, ahol az Aragvi folyó mentén épült XVII. századi erő­döt tekintjük meg. Utunkat a Kaukázus egyik gyöngyszeme, a Gergeti Szentháromság-templom felé, a történelmi grúz hadi­úton folytatjuk. A 2.170 méter magasan épült templom meg­hitt hangulata és a környező természet szépsége ámulatba ejtő. Fakultatív egésznapos kirándulás: 27.000,- Ft.

9. NAP: MTSKHETA – GORI – KUTAISZI

Reggeli után elhagyjuk Tbiliszit és Mtskheta – Grúzia ősi városa –, felé vesszük az irányt. A közel háromezer éves város 1994 óta az UNESCO Világörökség része. Utunkat Sztálin szülővárosa, Gori felé folytatjuk. Itt megtekintjük a hírhedt politikus szülőházát. A múzeum másik érdekessége a híres páncélvagon, amivel Sztálin utazott többek között Teheránba, Jaltába és Potsdamba. Gori látványossága a sziklás dombon található erőd is, amin bár a történelem nyomot hagyott, mégis büszkén magasodik a város fölé. Az éjszakát Kutaisiben töltjük.

10. NAP: KUTAISI – BUDAPEST

Menetrend szerint, várhatóan hajnalban indulás a repülőtérre, majd utazás közvetlen járattal Budapestre. Érkezés várhatóan a reggeli órákban.

Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges, melynek hazaérkezéstől számítva min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az ár a belépőjegyeket tartalmazza, de a helyi borravalókat nem, ez kb. 30 USD/fő! Oltásokkal kapcsolatos információk a weboldalunkon.

LátnivalóBelépődíj
Belépők a csomagár tartalmazza
Helyi és idegenforgalmi adók0 amerikai dollár

Az csomagár a belépőjegyeket és a helyi idegenforgalmi adókat tartalmazza. 

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.

Minden egzotikus országban elterjedt a borravaló. Szolgáltatásaik végén a helyi idegenvezetőnek és a buszvezetőnek szintén szokás „baksist” adni. Utasonként ennek javasolt összege kb. 2-4 USD / EUR/ nap. Ennek intézésében, lebonyolításában segít a magyar idegenvezető. A szállodai csomagok szobába történő fel- ill. leszállításához tartozó borravaló egyéni belátás szerint intézendő, fizetendő (1-2 USD / EUR/ alkalom).

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend szerint. Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Program
4.9
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.8
Ellátás
4.9
Gyakori kérdések
Dr Hernádyné Zorn Klára
Pécs
2022.06.03

Minden kitűnő volt. Az idegenvezetők nagyon jól végezték munkájukat. Tájékozottak voltak. György Péter és Borbély László. Köszönöm a jó munkájukat

 • 5.0
Szabó Dezsőné
Kecskemét
2019.08.05

Bakancslistás utazás volt, régen szerettem volna már meglátogatni ezt a térséget. Azt hiszem megérte várni, mert rengeteg felejthetetlen élményt adott ez az utazás. A programok közötti buszozást György Péter érdekes mondanivalója miatt sosem éreztük fárasztónak vagy hosszúnak. Szép szállodákban laktunk, finom ételeket kaptunk, sok hasznos információhoz jutottunk. A grúz vendégszeretet világhírű és ezt most végre én is megtapasztalhattam. A kirándulást nem szabad kihagyni, mert nagyon szép utakon megy végig, már ott is sok a látnivaló. Köszönöm a sok szép élményt!

 • 4.8
Emese
Gyál
2019.08.04

Régi vágyam vált valóra az utazással. Sokat olvastam mindekét ország történelméről, így pláne fantasztikus élmény volt élőben is látni az emlékhelyeket, múzeumokat. Két program közötti buszutak sem unalmasak, mert a természeti látnivalók is pompásak. Mindkét országban nagyon szívélyesek a helyeik, sok magát európainak tartó ország tanulhatna tőlük! Az ellátás is nagyon jó volt. A grúz konyha annyira tetszett, hogy azóta itthon is elmentünk egy Grúz étterembe. Az utak helyenként lehetnének jobbak, de tudomásul kell venni, ez a kaukázus vidéke.

 • 5.0
Kalapos Margit
Kisújszállás
2019.05.24

Minden rendben volt.

 • 4.8
Mihalik Sándorné
Budapest
2019.05.21

Az utazás programja jól tervezett, jó időbeosztású és témakörű volt. Az idegenvezető kitűnően felkészült, személyileg rátermett szakértelemmel bírt. Változatos vacsorázó helyek.

 • 5.0
Csordás József
Zsáka
2018.09.09

Az idegenvezető sok-sok információval látott el bennünket, kedves és figyelmes. A szállodák színvonalasak, az étkezés bőséges, finom és az országokra jellegzetes.

 • 5.0
Jávor Katalin
Budapest
2018.09.07

A program során gazdag látnivalók, figyelmes és profi idegenvezetővel. Színvonalas szállodák mindkét országban.

 • 5.0
Mákos András, Mákos Andrásné
Budapest
2018.09.04

Az idegenvezető külön kéréseinkre is készségesen segített. Jó minőségű és bőséges étkezés.

 • 4.8
Riengerbach Dezsőné
Érd
2018.08.13

Még a régi rendszerben valamiért a sors úgy hozta, hogy ne tudjak elutazni a vállalati csoporttal Jerevánba. Épp ezért hatalmas várakozással tekintettem az útra. Ahogy megkezdődtek a programok, úgy estünk egyik ámulatból a másikba, csodálatos látnivalók, végtelenül kedves emberek. A szállások színvonala is megfelelő volt, nem is beszélve a bőséges ellátásról. Örményországban brandyztünk, Grúziában boroztunk és végig kóstoltunk minden finomságot, amit csak tudtunk. Amikor a Szt. Gergeti templom előtt álltunk, még a lélegzetünk is elállt a környező hegyek látványától. Életem legjobb döntése volt ez az utazás!

 • 5.0
Feldstopf Istvánné
Budapest
2018.05.20

A szomszédasszony beszélt rá az utazásra, Ő már régen csak Önökkel utazik. Félve indultam el, régen nem utaztam már ennyire messzire. Péter (a kísérőnk) a tudásával és kellemes humorával azonnal „elvarázsolt” bennünket, így gyorsan feloldódtunk. Innentől kezdve már csak élvezni kellett az utazást. Megható volt látni az ősi keresztény emlékeket, templomokat. Jereván és Tbiliszi igazi világvárosok, sok-sok érdekességgel. A grúz borok története annyira érdekes volt, hogy még én is megengedtem magamnak a vacsorához egy pohárral, pedig már rég nem iszom alkoholt. A hotelek nagyon tiszták és rendezettek voltak. A helyi sofőrök nagyon biztonságosan vezettek végig. Utólag be kell látnom, hogy minden félelmem alaptalan volt, kiváló program volt. Most erőt gyűjtök a következő útra, most már csak Önökkel, csakis Péterrel.

 • 4.8
Kinyomtatom a programot
A csodálatos Örményország és Grúzia úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló időpontban

Hegyek vonzásában
Igazán komplex bakancsos program Ausztria, Svájc és Olaszország hegyein keresztül, ahol túrázhatunk, felvonózhatunk és vonatozhatunk a Bernina-Expresszel is.

Előfoglalási kedvezmény!

Augusztus 03. 6 nap 310 000 Ft
Aktív pihenés Mallorcán és Barcelona
A döntés az Öné. Pihenhet az tengerparton vagy akár komoly szintkülönbségű túrákon is részt vehet. Aktív természetjárás a mesés szigeten!

Előfoglalási kedvezmény!

Augusztus 10. 7 nap 429 000 Ft
Szeptember 14. 7 nap 399 000 Ft
Közép-európai körkép
Nyugat-Csehország és Bajorország városain halad utazásunk. Közben felkeresünk várakat, bájos óvárosi utcákon sétálhatunk és összehasonlíthatjuk a világhírű bajor, illetve cseh söröket, elleshetjük a likőrkészítés fortélyait, hajózhatunk a Königssee-n.

Előfoglalási kedvezmény!

Június 30. 6 nap 199 900 Ft
Augusztus 25. 6 nap 179 900 Ft

Utazások hasonló árban

Az óceán mentén
Különleges program, különleges útvonal Észak-Spanyolországon és Portugálián át, repülős csatlakozási lehetőséggel, csak 1 időpontban.

Előfoglalási kedvezmény!

Június 30. 12 nap 634 000 Ft
India - Aranyháromszög
A legikonikusabb és fontosabb látnivalókat mutatjuk be Önöknek az utazás alatt. Delhi - Jaipur - Agra, vagy az Aranyháromszög városai várják Önöket is.

Előfoglalási kedvezmény!

Október 06. 8 nap 559 000 Ft
Az ír sziget meghódítása
Nyugatról-keletre végigjárjuk az egész szigetet, miközben meglátogatjuk a legfontosabb látnivalókat, és kóstolhatunk whiskey-t és sört is.

Előfoglalási kedvezmény!

Május 07. 8 nap 607 000 Ft
Június 25. 8 nap 607 000 Ft
Fjordok közt a Skandináv-félszigeten
A norvég fjordok csodás világa mellett 3 skandináv fővárosba is elkalauzoljuk Önöket. Hajózunk a fjordokban és kompolunk a kontinens és a skandináv-félsziget között. Repülős csatlakozási lehetőség!

Előfoglalási kedvezmény!

Június 26. 10 nap 499 000 Ft
Július 31. 10 nap 499 000 Ft
A rettenthetetlenek földjén Skóciában
Filmekből már ismerjük az országot, whiskey-jüket már kóstoltuk, most utazzunk el és győződjünk meg a valóságról személyesen.

Előfoglalási kedvezmény!

Június 03. 6 nap 589 000 Ft
Augusztus 03. 6 nap 610 000 Ft