Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Június 24 - Július 02. 664 000 Ft Repülővel Nem foglalható
Szeptember 23 - Október 01. 669 000 Ft Repülővel Nem foglalható
Érdekel az utazás!

Emlékeztetőt kérek, ha lesz újra foglalható időpont.

Az út áttekintése

·  A világ egyik legrégebbi települése, Jereván
·  A Kaukázus gyöngyszeme: Gergeti temploma
·  Örmény és grúz gasztronómiai élmények
·  Rengeteg látnivaló a két egzotikus országban

A Dél-Kaukázus két keresztény országa mindig elbűvöl lenyű­göző kultúrájával, autentikus ételeivel, az ott élők vendégszere­tetével és őszinte nyitottságával.
György Péter – Kaukázus-specialista idegenvezető

Szakértői blog az úthoz: pronaygyula.prokotravel.hu/Gruzia

Utasaink véleménye

4.9

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák,3 és 4 csillagos szállodák, 1 éj repülőn
Ellátás:
Félpanzió
 • Program
 • Belépők
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (25)
 • Hasonló utak

1. NAP: BUDAPEST – KUTAISI – TBILISZI

Közvetlen járattal repülünk Kutaisibe. Érkezésünk után látogatást teszünk Goriban és Uplistikhe-ben. Sztálin szülő­városában, Goriban megtekintjük a hírhedt politikus szülőházát. A múzeum másik érdekessége a híres páncélva­gon, amivel Sztálin utazott többek között Teheránba, Jaltába és Potsdamba. Gori látványossága a sziklás dombon talál­ható erőd is, amin bár a történelem nyomot hagyott, mégis büsz­kén magasodik a város fölé. Ezután meglátogatjuk Uplistsikhe barlangvárosát (i. e. 1. évezred), ahol a Nagy Selyemút vezetett. Ez egy régi és érdekes komplexum, lakóházakkal, borospincékkel, pékségekkel, egy sziklába vájt háromhajós bazilikával és még egy antik színházzal is. Programunk végén elfoglaljuk a szállodánkat Tbilisziben (3 éj).

2. NAP: TBILISZI – MTSKHETA – TBILISZI

Reggeli után a grúz fővárossal, Tbiliszivel ismerkedünk. A III. századból való Narikala erőd, a Jumah mecset, ókeresztény templomok, és a futurisztikus küllemű Béke híd, a város építészeti, kulturális és vallási sokszínűségéről tesznek tanúbizonyságot. Megtekintjük a Kura folyó partján, a szikla tetejére épített gyönyörű keresztku­polás Metekhi templomot. Ennek közelében, az Európa parkból indul az a felvonó, amely a folyó felett átrepülve az erődhöz juttat fel bennünket. Itt megcsodálhatjuk a Grúzia Anyja emlékművet, illetve a város panorámáját. A Szentháromság katedrális a város látképének szintén ikonikus része. Tbiliszi másik központi része a Rustaveli Avenue, ami tulajdonképpen a város „Andrássy útja”. A nap második felében Mtskheta – Grúzia ősi városa –, felé vesszük az irányt. A közel háromezer éves város 1994 óta az UNESCO Világörökség része. Egy hagyományos, helyi műsoros vacsora esttel zárjuk a napot. Szállás, mint előző nap.

3. NAP: ANANURI – GERGETI – TBILISZI

A mai napon mindenki eldöntheti, hogy tart egy pihenőnapot a városban, vagy eljön velünk felderíteni az ország északi részét egy fakultatív kirándulás keretében. Reggel először Ananuriba indulunk, ahol az Aragvi folyó mentén épült XVII. századi erő­döt tekintjük meg. Utunkat a Kaukázus egyik gyöngyszeme, a Gergeti Szentháromság-templom felé, a történelmi grúz hadi­úton folytatjuk. A 2.170 méter magasan épült templom meghitt hangulata és a környező természet szépsége ámulatba ejtő. Szállás, mint előző nap. Fakultatív egésznapos kirándulás: 27.000,- Ft.

4. NAP: TBILISZI – HAGHPAT – SZEVÁN-TÓ – TSAGHKADZOR

Reggeli után Örményországba utazunk. Elsőként a X–XIII. század között épült Haghpat kolostort tekintjük meg, mely az UNESCO Világörökség Listáján is szere­pel. Következő megállónk a Szeván-tó, mely a Balatonnál valamivel nagyobb terü­letű. Az 1.900 méteres tengerszintfeletti magasság miatt a nyári „strandszezon” mindössze néhány hétre korlátozódik. Ezután Tsaghkadzorba utazunk, ahol a szállásunk is lesz (1 éj).

5. NAP: TSAGHKADZOR – SHAKI VÍZESÉS – TATEV – GORIS

Reggeli után a Szelim hágón keresztül Shaki vízeséhez utazunk, mely tizennyolc méter magasból hatalmas magmatikus kőzetekről zúdul le. Útközben megállunk egy karavánszerájnál, amit még 1332-ben épített Chesar Arbelian herceg. Ez volt az egyetlen pihenőhely azoknak az utazóknak, akik erre a területre tévedtek. A Shaki vízesés megcsodálása után Tatev kolostort tekintjük meg. Megközelítéséhez igénybe vesszük a „szárnyait” is, mely a Guinness rekordok könyve szerint a világ leghosszabb drótkötélpályás felvonója. A lélegzetelállító panorámán és a kolostor meg­hitt szépségén kívül a hely története is figyelemre méltó. A XIV–XV. században, a teológiai vonatkozáson túl az épü­let oktatási központként is működött. Estefelé érkezünk Gorisba, ahol bejelentkezünk a hotelbe, majd vacsora.

6. NAP: GORIS – ARENI – KARAHUNJ – NORAVANK – KHOR VIRAP – JEREVÁN

Mai napunk első állomása a Sziszián városa mellett talál­ható Karahunj, az „örmény Stonehenge”, ami a világ feltételezett legősibb csillagvizsgálója. Megállunk egy borkóstolásra a helyi pincészetnél Areni faluban, amely finom száraz vörösboráról híres. Ezután a XIII. századi Noravankba látogatunk, mely egy főtemplomból és egy sírtemplomból áll. A templomokat körül­vevő szokatlanul vöröses színezetű sziklák különleges látványt nyújtanak. Programunk végén egy jelentős keresztény helyszínt, Khor Virap-ot tekintjük meg. Jelentése: „mély verem”. A kolostor nevét a 6 méter mély börtönéről kapta, ahová az akkori uralkodó Világosító Szent Gergelyt záratta be. Estefelé érkezünk Jerevánba, elfoglaljuk a szállásunkat (3 éj).

7. NAP: GARNI – GEGHARD – ECHMIADZIN – JEREVÁN

Reggeli után a napunkat Echmiadzinban kezdjük. Itt található a világ egyik legrégebbi keresztény temploma, mely UNESCO világörökségi helyszín, csak úgy, mint a Zvartnots katedrális maradványai. A gyönyörű állapotban fennmaradt oszlopokon, épületrészeken túl a hely különlegessége, hogy vélhetően egy olyan épület romjaira épült, melynek maradványai még urartui időkből származnak. Következő megállónk az 1.700 méter magasságban épült a Geghard sziklatemplom. A hely vará­zsát a beáramló természetes fények lenyűgöző látványa és a templom belsejében csörgedező kis patak emeli. A sziklatemplom 2000‑ben felkerült az UNESCO Világörökségek Listájára. Ezt követően megtekinthetjük, hogyan készül a tradicioná­lis örmény kenyér, a lavash, illetve kedvünk szerint részt vehe­tünk az elkészítésében is. A nap utolsó látványossága az ország egyetlen, máig fennmaradt hellenisztikus temploma, Garni. Szállás, mint előző nap.

8. NAP: JEREVÁN

A mai napot Jerevánnak szenteljük. A kirándulást a fővá­ros szívével, a Köztársaság térrel kezdjük. Itt található a Történelmi Múzeum, illetve az esti zenés játékairól híres Hraparak szökőkút is. Ellátogatunk a világ egyik leggazdagabb ókori kéziratgyűjteményébe, a Matenadaranba. A tárlat megtekintése után a Cascade parkja felé vesszük az irányt, melynek szépségét gyönyörű virágoskertek és modern művészeti alkotások emelik. A tetejéről pedig a városra nyílik csodás panoráma. A nap további látványosságai: Operaház, Parlament, Szent Gergely katedrális, Tsitsernakaberd emlékpark. Befejezésül az Ararat Brandy gyárat keressük fel, ahol azontúl, hogy bemutatják nekünk az ital készítésének fázisait, egy kellemes kósto­lón is részt veszünk. Zenés vacsora est egy tradicionális étteremben.

9. NAP: JEREVÁN – BUDAPEST

Reggeli után indulás a repülőtérre, majd menetrendszerinti járattal utazás Bécsbe. Érkezés után transzfer Budapestre a késő délutáni órákban.

Az csomagár a belépőjegyeket és a helyi idegenforgalmi adókat tartalmazza. 

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.

Minden egzotikus országban elterjedt a borravaló. Szolgáltatásaik végén a helyi idegenvezetőnek és a buszvezetőnek szintén szokás „baksist” adni. Utasonként ennek javasolt összege kb. 5-6 USD / EUR/ nap. Ennek intézésében, lebonyolításában segít a magyar idegenvezető. A szállodai csomagok szobába történő fel- ill. leszállításához tartozó borravaló egyéni belátás szerint intézendő, fizetendő (1-2 USD / EUR/ alkalom).

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend szerint. Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Program
4.9
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.8
Ellátás
4.9
Gyakori kérdések
Veréb Istvánné
Eger
2023.07.22

Az idegenvezetés 5*. Ügyelnek a részletekre, igényes szervezés.

 • 5.0
Puriné Szabó Judit Ildikó és Puri László
Szentendre
2023.07.21

A rövid idő ellenére is átfogó képet kaptunk a két ország kultúrájáról. Péter és Laci felkészült, profi idegenvezetők. Kényelmes és biztonságos buszozás. Városközpontban lévő szállás, az ételek is kitűnők voltak! Grúziára érdemes lenne egy nappal többet szánni, hosszabb megállókat a fényképezés miatt.

 • 5.0
Komjáti Magdolna Zsuzsanna
Budapest
2023.07.15

Jó programok, jó szállodák.

 • 5.0
Stipkovits Árpád és Henrietta
Budapest
2023.07.15

Az ételkínálat számunkra sok volt, de vitathatatlanul jó.

 • 5.0
Novák Ferenc László, Novákné Blaha Éva Terézia
Budapest
2023.07.11

Grúziából többet megnéztünk volna. Az idegenvezetés 5/5, elsősorban Péter tudása, empátiája, figyelmessége miatt. A szállással kapcsolatban voltak helyi hiányosságok, de szerencsére nem okoztak nagy gondot. Elég változatosan mutatták be a helyi ételeket.

 • 4.5
Somogyi Sándorné
Budapest
2023.07.09

A szállodák nagyon jó helyen vannak.

 • 5.0
Dr Derzsenyi Tibor László, Kós Lajosné
Balatonfüred
2023.07.04

Örményországban a buszcserénél probléma volt. Kevés volt a szabadidő, illetve a valutaváltás körülményes volt néha. Minden más rendben volt.

 • 5.0
Szabó Gabriella
Budapest
2023.07.04

Több Grúzia, kevesebb Örményország, korábbi vacsorák.

 • 4.5
Dr. Gizur Tibor László és Sebők Zsuzsanna
Budapest
2023.07.03

Jó szállodákban szállunk meg.

 • 5.0
Dr Hernádyné Zorn Klára
Pécs
2022.06.03

Minden kitűnő volt. Az idegenvezetők nagyon jól végezték munkájukat. Tájékozottak voltak. György Péter és Borbély László. Köszönöm a jó munkájukat

 • 5.0
Kinyomtatom a programot
A csodálatos Örményország és Grúzia úthoz hasonló utazások