Élményeim 100 országból – Brüsszel

2021.06.22.

Egy sorozatot indítottam el, melynek célja, hogy meséljek egy-egy érdekes helyről a saját élményeim alapján. Most Brüsszelről mesélek.

Nagyon érdekes volt az első találkozásom Brüsszellel. Itt is egyetemista koromban voltam először és nagyon nem tetszett a város. Ehhez hozzájárult az, hogy amiket meg akartam nézni a belvároson kívül, azok gyalog nagyon messze voltak és abban az időben kinek volt pénze buszra, metróra?

A két ilyen látványosság az Atomium és a 50 éves Függetlenség Parkja. Ez utóbbi parkban van több múzeum és egy nagy Diadalív. Természetesen mindkettő távol van a központtól és teljesen más irányban. Azóta sokszor voltam Brüsszelben, főként csoporttal idegenvezetőként, busszal, így ezek manapság nem is tűntek oly távolinak, mint annak idején.

Mi a véleményem ma Brüsszelről?

Látszik rajta, hogy Belgium tulajdonképpen 1830 óta független, önálló ország. A parlamentje csúnya épület. A királyi palota (1831 óta királyság) hatalmas, jól fotózható…

Brüsszel utazás - élmény - látnivalók

Ha pozitívumot akarok mondani róla, akkor azt mondom, hogy szebb, mint az a hihetetlenül nagy épület, mely a bíróságnak ad otthont. Ezekhez jön, hogy a belváros közelébe alakították ki az Európai Unió parlamenti negyedét és az ehhez kapcsolódó számtalan irodát. Lebontottak rengeteg több mint 100 éves házat és azok helyére építették a hatalmas modern üvegpalotákat, grandiózus építményeket. Nem mondom azt, hogy harmonikus kapcsolata van a körötte lévő épületekkel. De a pénz nagy úr. A város pedig rengeteg pénzt kap ezért az EU-tól.

Akkor mi az, amit érdemes felkeresni Brüsszelben?

  • Egyedi és látványos az Atomium. Az 1958-as Világkiállításra készítették és a vas fémszerkezetének 165 milliárdszoros nagyítását ábrázolja. Benne múzeum található.
  • A Grand-Place a főtér. Csodaszépek a teret ölelő hanza házak.
  • Érdekes, inkább, mint szép a Pisiló kisfiú szobor. Amikor először látja bárki, első mondat; Ilyen kicsi? Valóban kb. 60 cm a szobor. Tudták, hogy van Pisiló kislány szobor is Brüsszelben?
  • A templomok közül a Sablon templom üvegablakai csodaszépek. A Szent Gudule templomnak vannak magyar vonatkozásai is. Azt azért érdemes megtekinteni.
  • Finom halételt, vagy kagylót lehet elfogyasztani a Rue des Bouchers utca egyik éttermének teraszán.
  • Magyarként tiszteletünket kell tennünk Bartók Béla egészalakos szobránál is.

Brüsszel utazás - élmény - látnivalók

Ha az utazó több napot tölt Brüsszelben, akkor van több múzeum (Autoworld, Csokoládé múzeum, Manekenn Pis Ruhamúzeum, Mini Europa …) amit érdemes felkeresni.

Most sokan azt várják, hogy azt írom, hogy meseszép város Brüsszel. Nos ez így nem igaz. Megígértem, hogy őszinte leszek.

A véleményem Brüsszelről:

Van szebb város, akár Belgiumban is mint Brüsszel (pl. Brügge), de ha arra járnak, pl. Hollandiába utaznak, vagy a Brit-szigetek felé kompolnak akkor 1-2 napot kellemesen el lehet tölteni a városban, de ne legyenek nagy elvárásaik. Legközelebb egy számomra nagyon kedves várost mutatok be.

Vissza