Marokkói beszámoló

2018.03.29.

Bence fiammal Marokkóban töltöttük a hétvégét. A MUISZ, az az a Magyar Utazási Irodák Szövetségének kihelyezett közgyűlését tartottuk kint. Tavaly mindkettőnket bizottsági tagoknak választott meg a közgyűlés. Bence a marketig - én a kiutazási bizottság munkáját segítjük. A marokkói Turisztikai Hivatal volt a vendéglátónk. Velük 2 alkalommal tartottunk egyeztetést, melynek célja a turizmus mindkét irányú fejlesztése volt. A megbeszélések során - a kapcsolatfelvételek mellett - személyes ismertségek, barátságok is köttettek. Olyan megtiszteltetés ért bennünket, hogy a turisztikai miniszter is részt vett az egyik fogadáson, és előadást is tartott. Csak úgy zárójelben jegyzem meg, hogy míg Magyarországon egyik minisztérium nevében sem szerepel az idegenforgalom szó, Marokkóban külön turisztikai miniszter van.

MUISZ, az az a Magyar Utazási Irodák Szövetségének kihelyezett közgyűlése

Turistaként Marokkóban

Marrákes

2 nap volt arra lehetőségünk, hogy az ország adta látnivalókban gyönyörködhessünk. Az első nap Marrákes, a vörös város megtekintése szerepelt programunkban, melyet helyi idegenvezetők tolmácsolásában tekinthettünk meg. Évekkel ezelőtt már jártam Marokkóban, és jelentős fejlődés látszik az ország életében. Ugyanúgy megmaradtak a régi, hagyományos szukok (piacok), illetve medinák (városnegyedek), amelyek a régi életforma szerves részei voltak. Az öltözet azonban sokkal „európaibb”, a boltok termékei pedig világszínvonalúak. Mint minden delegációt, minket is különleges bánásmódban részesítettek, így kizárólag 5*-os szállodákban aludtunk. Éppen ezért általánosságban nem tudok nyilatkozni a helyi szálláshelyekről.

Néhány képpel illusztrálom a város látványosságait, nevezetességeit:

Marrákes, a vörös város 20180324_165316 (1) Marrákes, a vörös város - utazás

Agadir

 

A következő állomásunk Agadir volt. Az ide vezető úton megálltunk egy argán olaj üzemnél. Az ország egyik igen kedvelt terméke az ezen olajból készült kozmetikum. Szintén különleges élmény volt az argán fa látványa, amelyet a gyümölcsei miatt a kecskék is kedveltek. Fél napunk volt Agadirra, amely egy óceánparti üdülőváros sok szállodával és lassan mélyülő tengerparttal.

 Agadirra -  óceánparti üdülőváros

 

Véleményem Marokkóról

Egy teljesen biztonságos arab ország, mely egyre jobban közelít az európai életszínvonalhoz. Megőrizte a régi kereskedői, illetve mór jellegét. Ezeket a régebbi épületekben, valamint az emberi kapcsolatrendszerben tapasztalhatjuk. Azonban a fiatalok öltözete, beszédstílusa (sokan beszélnek angolul, franciául) már igencsak az európai kultúrához közelít. Étel tekintetében jellemző a sok hal fogyasztása és a mézzel készített édességek túlsúlya. Vannak helyi borok, sörök is, de a borukat tekintve meg sem közelítik a magyarországi színvonalat. A város idegenforgalmi látnivalói turisták számára érdekesek, a tengerparti szakasz pedig egyszerűen gyönyörű. Azt csendben jegyzem meg, hogy ebben az időszakban még igen hideg az Atlanti óceán! Így az év ezen szakaszában fürdésre a szálloda medencéi javasoltak, az óceán inkább május második felétől október közepéig ajánlott. A hőmérséklet viszont már most is remek, kint tartózkodásunk ideje alatt végig 20-25 C° volt.

Marokkó - utazás - Proko Travel

 

Összegezve elmondhatjuk, hogy kellemes 3 és fél napot töltöttünk az észak-afrikai országban! Szakmai és kulturális szempontból is hasznos utazás volt.

Vissza