Nyitólap  /  Blog  /  Ázsia  /  Dubai

Dubai

2015.03.08.

Dubai. Hogy is foglalhatnám össze egy mondattal ezt a várost. Talán úgy hogy a pénz és a marketing sok mindenre képes.
Dubai nem egy ország, hanem az EAE (Egyesült Arab Emirátusok) egy emirátusa. Összesen 7 db. emirátusból áll az ország . Nem is a legnagyobb és nem is a főváros Dubai, ugyanis mindkettő Abu Dhabi. Minden emirátusnak van emírje, aki irányítja, vezeti az „országrészt” és a 7 emír közös határozatai alapján alakul az EAE külpolitikája.
 
 
Látkép Dubaira

 


Dubai volt az első, arab állam amely a kereskedelem felé nyitott és a vallási dogmákat háttérbe helyezte. Ehhez kellett az olaj is, de olajban nem a leggazdagabb ez a terület a régióban. Sőt… A reptéren vannak képek arról, hogy 20-30-40 – 50 évvel ezelőtt hogy nézett ki az terület, a város. Ők nem restellik, hogy 50 éve rozoga halászkunyhók voltak a város helyén kb. 5.000 lakossal. Büszkék arra, hogy ilyen rövid idő alatt mit értek el. A világ egy része irigykedik, rájuk, másik része csodálja őket, harmadik részük lenézi, mondván nem tudással, hanem pénzzel jutottak el oda ahol most vannak. Valahol mind a három véleményben van igazság.
Ami tény, piszok sok pénzt ölnek bele és fantasztikus – szerintem a világban a legjobb – a marketingjük. A város érdekes, de nem mondom azt, hogy páratlan a látvány. Amerikában kb. 10 hanem több hasonló adottságokkal, épületekkel, belvárossal rendelkező város van, csak Dubai jobban van „eladva”.

 
Burj DubaiVan a „Vitorlás szálloda” – Burj Dubai. Szép, érdekes a belső átrium része valóban egyedülálló, de bármely amerikai városban fel tudták volna építeni az épületet. A Pálma- sziget vagy a World, megint csak egy fantasztikus marketingfogás. 

 
Pálma-sziget


Hollandiában folyamatosan ezt csinálják: foglalják vissza a területet a tengertől. Töltik fel, csak ott a teljes területet, amelyet körbezártak feltöltik, itt pedig a terület feltöltés oly módon történt, hogy annak a látványa egy pálma illetve egy Földtérkép. A Burj Kalifa a világ legmagasabb épülete az OK a maga több mint 800 m-ével. Ez tényleg egyedi. Jó tervezés és PÉNZ. A síelős szálloda az csak marketing megint. Én voltam ott – igaz nem a mostani utamon -, nem egy nagy kaland. Kb. 150 m hosszú a sípálya. Annyi az egész, hogy kialakítottak egy kb. 30 m átmérőjű csőben kis lejtéssel egy területet, melyet fantasztikusan körbeszigeteltek. Különböző erős légkondicionálókkal lehűtötték a „csövet” és mint a sípályákon, vízből készített hóágyúkkal, mesterséges havat készítettek. Ennyi. Üveggel egy részét körbevették, hogy a „jónép” tudjon csodálkozni.
A sípálya kívülről

A városban sétálva nem látszik a nagy gazdagság. Kezdve ott, hogy az itt élő emberek 70 %-a indiai, pakisztáni, aki az építkezésen dolgozik. Nagyon egyszerű házacskákban laknak lepusztult buszokkal szállítják őket az építkezésekhez. Ehhez a szegény réteghez megfelelő az üzletek 60 %-a. Fantasztikus méretű és a legjobb márkákkal ellátott bevásárló központok is vannak, de számunkra szinte megfizethetetlenek árakkal. Azaz természetesen minden megfizethető, de egy átlag magyar ember nem ad érte annyit. Mondok konkrétumot. Akartam venni egy zakót magamnak. Na akkor nézzük mi a felhozatal. El voltam ájulva, jó anyag, modern elegáns fazon, jól is áll. Nézem az árát (helyi dinárban van kiírva – csak abban lehet fizetni is, vagy kártyával), számolom, és mondom magamban, ej de rosszul számolok fejben, elő a telefont és annak a számolójában pontosítom. Ekkor realizálom: nem, igenis jól számoltam a zakók nem 13-14.000 Ft-ok, hanem 130 – 140.000 Ft-ok. Na azért annyira nem hiányzik, hogy legyen egy 10. zakóm.
 
Egy a sok bevásárlóközpontbólÖsszességében elmondható, hogy a gigantikus – és kb. 500 m-ként megtalálható – bevásárló központokban (melyből egy kb. 4 x akkora, mint a West End City Center) az árak nem a magyar pénztárcának vannak kitalálva. Hogy miként lehet ezt a rengeteg bevásárló központot, üzletet fenntartani, na azt nem tudom, de gondolom csak megéri nekik.
Most jön az érdekesség. Ha az ember nem a bevásárló központokban a „márkajelzést” vásárolja meg, akkor egész jó áron is tud vásárolni a souk-okban (bazárokban). Ezek legismertebbje az arany souk. Fantasztikus árudömping, csak 18 karátos arannyal. A termékek 50 %-a a magyar embernek túl „sok”. Túl díszített, túl hivalkodó. Ez az arab ill. az orosz nőknek van kitalálva, de természetesen vannak nagyon elegáns és megfizethető termékek is. Úgy képzeljék el, mint pl. a Hősök tere akkora területen van kb. 200 ékszerbolt. Egymás mellett, itt csak ilyen bolt van. Egy-egy bolt területe kb. 10-15 m2. Itt csak eladás folyik és nincs gyártás. Tuti, hogy ez nem mind különböző tulajé, hanem egy-egy ékszerésznek, elszórtan van 3-4 (vagy több üzlete). A termékek alaposabb tanulmányozása során ez látható is. (Ismétlődnek a fazonok, modellek).
Ezekre mondom, hogy nem a magyar ízlésnek megfelelőek

 Érdekes a souk-kokban történő vásárlás. Kicsit intim dolog, de megosztom önökkel. Akartam venni magamnak egy pár bokszeralsót. Nézem az egyik üzletben kb. 1500 Ft-volt, de nem tetszett a fazon, a másikban 1700. Mondom ez fazonilag jó, de próbálok alkudni, nem enged, na jó, akkor menjünk tovább. El is felejtem a nézelődés közben, egyszer csak, pár utcával feljebb – egy kis mellékutcában – ismét látom, hogy ilyen jellegű termékeket árulhatnak, de egy koszos üveg a „kirakat”. Bemegyek, kérdezem a terméket. A csávó kicsit furcsán néz rám, de azért mutat egy bokszer alsót. Kifejezetten jó fazon és anyag. Kérdezem az árát. Mondja, hogy 2400 Ft-nak megfelelő. Mondom, hogy ez baromira sok, amott csak 1300 Ft volt. Erre ő, hogy lehet, de nála nem tízesével, hanem tizenkettesével van csomagolva. Hogy-hogy? Hát hogy ő nem 10-t hanem 12-t ad egy csomagban. Mondom nekem 3-4 db kell. Erre ő sajnos ő nagykeres és csak nagy kiszerelésben árul. Egy szó mint 100 ami 200 m-rel arrébb volt 1,5 db áráért 12 db-t vettem. (Pár hétig elég lesz – gondolom- ez a mennyiség nekem). Ez egyébként több termékre is igaz.


 
Egy átlagos utca Dubaiban


 
Összegezve; különleges ország (emírátus) Dubai. Egyszer mindenképpen nézzék meg, de ott sem minden csillogó- villogó.  
Még egy megjegyzés. Ezen a napon a hajón felejtettem a fényképezőgépemet. Ezek a képek nem saját felvételek. Elnézésüket kérem érte. (Szerintem ezek sem rossz felvételek, bár nem érik el az én felvételeim színvonalát,  :) igaz?
 
Burj Khalifa a világ legmagasabb épülete


 

Vissza