Üzbegisztán összefoglaló

2013.06.27.

Elkezdem az összefoglalásom Üzbegisztánról. A szövegek közé érdekes (de nem biztos, hogy oda való) képeket teszek.
Természetesen az országban erősen érződik, hogy hosszú időn keresztül szovjet befolyás alatt éltek. Ezek főként a II. Világháború után épült utcák és épületek esetén látszanak. Ma már egyre inkább szeretnék elfeledni a szovjet időket és ezért sokat is tesznek.
 
Khíva látkép
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Ennek a területnek a „virágkora” a VII – IX. majd a XVII – XIX. sz-ban volt. Az ekkor készült épületeket, emlékeket érdemes elsődlegesen megtekinteni. (Ebből többet felújítottak az elmúlt két évszázadban, de igyekeztek megőrizni az eredeti építészeti vonásokat.)
 
Khíva uralkodó háremének udvara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
Három várost érdemes felkeresni: Khiva, Bukhara és Szamarkand. Számomra kellemes meglepetés volt Khiva. Nagyon egységes és szép a belső magja. A műemlékek belépőiről nem tudok nyilatkozni, mert sehol nem fizettünk, mert azt mindenhól a vendéglátó állta. Ahogy az árakat néztem, pár száz forint a belépők többsége. Tashkent felejthető város. Max 1 nap elegendő megtekintésére.
 
Bukhara nagy mecset
 

 
Az autókról és a forgalomról nem beszéltem. Az autók 80 % (!!) Daewoo vagy annak az újabb változata a Chevrolet. Rengeteg Matiz van az utakon. Nagy autót (pl. Mercedes) nagyon keveset láttunk. Az üzemanyag kb. 240 Ft/ liter. Általában 85-ös és 91-es üzemanyagok vannak a kutaknál.
 
Samarkand medres belső díszítés
 
Nagyon érdekes, hogy a gázvezetékek a szabadban, a levegőben az épületek előtt kb. 50 cm-re mennek. Többnyire követve a házak vonalát. Kapuknál, útkereszteződéseknél emelnek rajta, hogy alatta lehessen közlekedni, egyébként kb. 2 m-es magasában halad a sárga gázcső. Azt mondják, azért van így, mert ha földrengés lesz, akkor kevesebb probléma várható, hogy nem a földben megy a vezeték.
Tashkent óváros a sárga gázcsövekkel 
Szegények, de nagyon aranyosak és kedvesek az emberek. Feltűnő volt, hogy amikor mondtuk, hogy magyarok vagyunk, szinte mindenki tudta, hol van az országunk. Az itteni emberek 50-50%-ban beszélnek egymás közt üzbégül, ill. oroszul. Szinte mindenhol két nyelvű a kiírás. Ebben az a jó, hogy az üzbég arab betűit könnyebb olvasni, mint a cirillt. Érdekes, hogy eleinte az üzbég nyelvű felíratok is cirill betűkkel íródtak, mert senki nem ismerte az arab betűket.
Egy kávézó
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Az emlékek nagy része iszlám, mivel a VII. sz-tól erős török hatás (különösen építészeti és vallási) érte a területet. Ezért is kicsit egy típusú a vallási emlékek, dzsámik, minaretek, medreszek többsége. Az iszlám nagyon behatárolja, hogy mit, milyen színnel és hogyan kell építeni.
 
Samarkand; ajándéktárgy árusító üzletek háttérben a nagy mecset
 
Az emberekről. Mint mondtam már, mindenki mosolyog és kedves. A férfiuralom, irányítás egyértelműen látszik. Nőt talán nem is láttunk autót vezetni. A kisebb városok utcáin szinte csak férfiakat látni, kivéve, ha valaki vmit árusít, mert akkor már több a nő. Lefátyolozva senkit sem láttam. Több hölgy viselt kendőt, de fátylat egy sem. Jellemző a hölgyeknél a hosszú (bokáig érő ruha). Szinte csak fiatalt látni nadrágban. A fiatal lányok nagyon szépek, de 40 után jó, hogy takarja a ruha az alakjukat. Ami meglepő az arany fog. Rengetegen, főleg középkorú és idősebb hölgyek arany koronát tetetnek fel az felső metszőfogaikra. Hát... maradjunk abban, hogy nem fogott el az irigység. 
Helyi asszonyok 
Ajándékok tekintetében nem túl széles a spektrum, de bő a választék abból a kevésből. Ami számunkra érdekesek lehetnek: sálak (selyem és kashmir), fafaragások főként dobozok, tálak (kerámiából vagy rézből), fűszerek, magok (mandula, mazsola…), teák.
Mester és tanítványa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
A gyümölcsök nagyon széles választéka található itt, és ezek 90 %-ban helyi termesztésűek. Most érik a sárgabarack, a dinnye (mindkét fajta), cseresznye, alma, körte…
Tashkent zöldség és gyümölcspiac 
A fizetésük az embereknek elég szerény. Beszélgettem Szamarkandban a jó minőségű 4­* -os szálloda recepciós hölgyével. Kb. 30 éves volt, és a fizetése átszámítva kb. 50.000 Ft. Itt is megemlítem, hogy az ország legnagyobb címletű bankjegye az 1000 szum-os (Ez kb. 100 Ft-nak felel meg). Gondolhatják, milyen kötegű pénzzel mászkálnak az emberek. Az egyik étteremben a hűtőládában tartották a pénzt… Nem a biztonság és a jó hőmérséklet miatt… Nekem van egy gondolatom, hogy miért van ez így. Szerintem azért, mert a sok pénzzel az embereknek az az érzésük, hogy gazdagok, jól megy a soruk. Gondolják el; ha lenne 20.000 címlet, akkor 25 db címletben kapná a havi fizetését egy magasabban kvalifikált dolgozó. Mennyivel másabb, hogy 500 db címletet kap!!
Mecset belső díszítés a TV-seink szemszögéből

 
Szállodák: A bukharai szállásunk gyenge volt, le is fogjuk cserélni. Ezért is jó, hogy kijöttünk. A többit erős ***-os vagy esetleg ****-os kategóriájúnak lehet mondani. Wifi mindenhol volt. A telefon is mindenhol az országban (igaz nagyon drágán), de működik. A reggelik kiadósak és jók.
 
Vámbéry Ármin emléktábla
 
Hőmérséklet: Már most is esetenként nagyon meleg volt. Felhőt nem láttam egyszer sem. Napközben 32 -39 oC este 25- 30 oC volt az átlag. Sok folyadékot kell inni. Mindenhol árusítanak kb. 100-200 Ft-ért vizet, colát. Ebből következően utazásra inkább a május és október hónapok javasoltak. Feltűnően tiszta az ország. Eldobott szemetet szinte nem látni. Fontos, hogy fizikailag, egészségileg jó állapotban legyen az utazó, mert a meleg megviseli a szervezetet. Télen –20 oC is előfordul! Tényleg egy érdekesség: Igaz a lakosság 80 % muszlin, de attól a vodkát simán isszák és kapható a boltokban.
alkudjunk

 
 
Felmerül a kérdés, hogy javaslom-e és kinek Üzbegisztán megtekintését. Aki nyitott a más népek (nem európai) kultúrájára annak igen. Kb. egy hét alatt meg lehet tekinteni az országot. Felesleges 9 -10 nap rá. Mi leszűrjük a tapasztalatokat és olyan ajánlattal megyünk Önök elé, amely lehetővé tesz egy kellemes kirándulást ebbe a rohamosan fejlődő országba. 

Vissza