Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Április 28 - Május 07. Ár: szeptember közepén Repülővel Előzetes helyfoglalás
Az út áttekintése

·  A mesés Kelet ékköve, Szamarkand
·  Nagy Sándor nyomában
·  Több ezer éves városok, műemlékek
·  Utazás szuperexpresszen és 2 belső repülőút

"A mai napig jól emlékszem a káprázatra, amikor elsőnek tekinthettem meg élőben a korábban csak képen látott Szamarkand türkiz kupoláit."
György Péter – Kaukázus-specialista idegenvezető

Szállás:
3 csillagos szálloda, 1 éj repülőn
Ellátás:
Félpanzió
  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak

1. NAP: BUDAPEST – ISZTAMBUL – TASHKENT

Este indulás Budapestről repülővel. Éjfél körül átszállunk, majd tovább utazunk Tashkentbe. Éjszaka a repülőn.

2. NAP: TASHKENT – URGENCH – KHIVA

Reggel érkezés Tashkentbe, majd transzfer a szállodába, tusolás, rövid pihenő, ezt követően megkezdjük városnézé­sünket. Az 1966-os hatalmas földrengés nagy károkat oko­zott, mégis számos látnivalót kínál a Tashkent az utazóknak. Városnézésünk során felkeressük az Óváros és a modern város­rész nevezetességeit. Egyik legkiemelkedőbb látnivaló a Khast-Imam komplexum, melyben többek között megnézhet­jük az úgynevezett Oszmán Koránt, mely a világ egyik legré­gebbi kézzel írott Koránja, illetve – a legenda szerint –, itt őrzik Mohamed próféta egyik hajtincsét is. A városnézés főbb állomá­sai ezen felül: Chorsu bazár, Amir Timur tér, Függetlenség tere, Képzőművészeti Múzeum. Kora este transzfer a belföldi repü­lőtérre, repülés Urgenchbe. Érkezés után transzfer Khivaba. Szállás elfoglalása, vacsora.

3. NAP: KHIVA

Reggeli után bepillantást nyerhetünk a Világörökség részét képező Ichan-Kala erőd látnivalóiba, mely falain belül töké­letes állapotban sorakoznak több évszázad kincsei. Paloták, medreszek, mecsetek egy 500 × 300 méteres, kényelmesen bejárható területre koncentrálva. Már messziről látszik a híres Kalta Minor torony, mely Khiva szimbóluma is egyben. A tor­nyot sok legenda övezi, de egy biztos, a felületét borító majo­likák 1855 óta ragyognak a napfényben. A városban felkeressük még: Ismail Khodja- majd a Pahlavan Mahmud mauzóleumot, Mohammed Amin Khan medreszét, Juma (Péntek) mecsetet, mely az utolsó kán palotája. Programunk végén elfoglaljuk a szállásunkat, vacsora.

4. NAP: KHIVA – URGENCH – BUKHARA

Reggel transzfer Urgench-be a repülőtérre, indulás Bukhara-ba. Érkezés délelőtt Bukharaba. Mai napunkat teljes egészében Bukhara látnivalóinak szenteljük. A város a selyemút egyik leg­fontosabb megállója volt. Mivel több, mint 2500 éves, így jog­gal mondhatjuk, hogy minden sarkon újabb látnivaló vár ránk. A városnézés során felkeressük: Kalyan mecsetet, Samanides mauzóleumot, Nodir-Divan-Beghí medreszét, Lyabi-Khauz komplexumot, Kalon minaretet, Bolo- Hauz mecsetet, Coumpol bazárt, Miri Arab medreszét, Arc Citadel erődöt. Felsorolni is sok a megannyi látnivalót. Vacsoránkat ma Nadir Divan Begi med­reszében fogyasztjuk el, hangulatos ruha bemutató és folklór műsor kíséretében.

5. NAP: BUKHARA

Reggeli után folytatjuk a varázslatos Bukhara felfedezését a város utolsó emírjének nyári palotájával, a Sitorai Mokhi- Khosa-val. A terület érdekes elegye az orientális és az orosz épí­tészetnek. Következő megállónkat, Bakhouddin Naqshbandi Mauzóleumát Közép-Ázsia Mekkájának is hívják, fontos kegy­helynek számít a környező országok muszlimjai számára. Utolsó látnivalónk a mai napra a Chor-Bakr temető és komplexum, mely 30 építészeti alkotás együttese. Programunk végén lehe­tőségünk lesz szuvenírek vásárlásra, illetve ellátogatni az Arany bazárba. Vacsora és szállás Bukharában.

6. NAP: BUKHARA – SZAMARKAND

Reggeli után szabadprogram keretében sétálhatunk a helyi piacon. Délután a híres Afrosiab szuperexpresszel utazunk Szamarkandba. Érkezés után transzfer a szállodába, majd rövid városnézés. Szállás és vacsora Szamarkandban (2 éj).

7. NAP: SZAMARKAND

Az egész napot Szamarkand felfedezésével töltjük. Szamarkand az ókorban a tudomány és művészetek egyik központja volt. Sok fajta nép és vallás keveredett itt. „Több út vezet az ég felé” hang­zik a hitvallásuk. Reggel ellátogatunk a keleti Siab bazárba, majd városnéző utunkat Gur Emir Mauzóleumával és Timur Lenk mongol fejedelem sírhelyével folytatjuk. Kimegyünk a híres Regisztran térre, amely az ókorban a város központja volt. A téren három csodálatos medresz található, melyek iszlám iskolaként működtek egészen a XVII. századig. Megnézzük még a Bibi Khanum mecsetet, illetve a Shah-i-Zinda épületegyüttest.

8. NAP: SZAMARKAND – TASHKENT

Reggeli után meglátogatunk egy szőnyegszövő műhelyet a városban, ahol a mai napig kézzel készítik a szőnyegeket. Ezt követően megnézzük az Ulugh Beg obszervatóriumot, vala­mint az Afrosiab múzeumot, amely Szamarkand észak-keleti részén az ősi város ásatási területén helyezkedik el, és egy letűnt kor emlékeit mutatja. Ellátogatunk még Szent Dániel mauzó­leumába, illetve egy selyempapír készítő műhelybe. Délután transzfer az állomásra, majd az Afrosiyab szuperexpresszel visszautazunk a fővárosba, Tashkentbe. Érkezés az esti órákban, ezt követően transzfer a szállodába, majd vacsora.

9. NAP: TASHKENT – CHIMGAN – TASHKENT

Reggelizünk, majd a hegyek irányába indulunk el. Ellátogatunk Chimganba, ami a legmagasabban fekvő település Üzbegisztánban, 1.650 méteren helyezkedik el. Harapni való friss levegő és változatos növényvilág fogad minket. Télen a havas lankákon, síelni is lehet. A falu körül szanatóriumok valamint táborhelyek is találhatóak. Csodálatos kilátás tárul elénk innen a Beldersay-völgyre. Szabadidő, mely alatt sétálhatunk emléktárgyakat vásárolhatunk. Programunk végén visszautazunk Tashkentbe. Szállás, majd vacsora Tashkentbe.

10. NAP: TASHKENT – ISZTAMBUL – BUDAPEST

Korai reggeli, majd transzfer a repülőtérre. Indulás Budapestre. Átszállás után Budapestre érkezés az esti órákban.

Az útlevélnek a hazaérkezés napjától számítva még minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az ár a belépőjegyeket tartal­mazza, de a helyi borravalókat nem! A színvonalasabb szolgálta­tás érdekében a csoport létszámát 20 főben maximalizáljuk.

LátnivalóBelépődíj
Khiva - Itchan Kala belváros$13
Pakhlavan Mahmud Mausoleum$2
Bukhara városnéző túra belépőkkel* (lásd kék táblázat)$11
Ark Regionális Múzeum$2
Chashma Aayub múzeum$1
Magoki Attori Mosque$1
Mokhi Khosa Múzeum$2
Registan Tér$5
Shoki - Zinda Emsemble$2
A.Temur Ensemble/Gur - Emir Mausoleum$3
Bibi - Khanym Mosque$3
Ulugbek's Obszervatórium$3
Afrosiab Múzeum$3
"Khazrat Imam" Komplexum$2
Kukeldash Madrassah$2
Museum of Applied Art $2

Belépők ára: kb.: $57.

A megadott árak közelítő értékek, kisebb eltérések előfordulhatnak.

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend függvényében Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Gyakori kérdések
Kinyomtatom a programot
A Selyemút birodalmai úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló időpontban

Isztambultól Kappadókiáig
Körutazás Törökország legszebb vidékeire
Április 28. 10 nap Ár: szeptember közepén

Utazások hasonló árban

Szilveszter a Magas-Tátrában
Selmecbánya, Besztercebánya, Késmárk, Lőcse
December 29. 5 nap Ár: szeptember közepén
Lengyelországi körutazás
Varsó, Gdansk megtekintése + Brest Fehéroroszországban
Június 18. 6 nap Ár: szeptember közepén
Isztambultól Kappadókiáig
Körutazás Törökország legszebb vidékeire
Április 28. 10 nap Ár: szeptember közepén
Marokkó mesés kincsei
Marrakes - Casablanca - Fes - Rabat
Március 23. 5 nap Ár: szeptember közepén