Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Időpontok és alapárak
Május 24 - Június 02.
768 000 Ft
Október 02 - 11.
788 000 Ft
Az út áttekintése

·  A mesés Kelet ékköve, Szamarkand
·  Többezer éves városok, műemlékek
·  Lélegzetelállító építészeti csodák
·  Különleges színes mozaikok gazdag tárháza

A mai napig jól emlékszem a káprázatra, amikor elsőnek tekinthettem meg élőben a korábban csak képen látott Szamarkand türkiz kupoláit.
György Péter – Kaukázus-specialista idegenvezető


Szakértői blog az úthoz: pronaygyula.prokotravel.hu/Uzbeg

Utasaink véleménye

5.0

Utazás:
Repülővel
Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák, 1 éj repülőn
Ellátás:
Félpanzió
 • Program
 • Belépők és hasznos információk
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (23)

1. NAP: BUDAPEST – ISZTAMBUL – TASHKENT

Este indulás Budapestről repülővel. Éjfél körül átszállunk, majd tovább utazunk Tashkentbe. Éjszaka a repülőn.

2. NAP: TASHKENT

Reggel érkezés Tashkentbe, majd transzfer a szállodába, rövid pihenő mely alatt felfrissíthetjük magunkat. Ezt követően elkezd­jük felfedezni Közép-Ázsia legnagyobb városát. Az 1966-os hatal­mas földrengés nagy károkat okozott, Tashkent mégis számos látnivalót kínál az utazóknak. Városnézésünk során felkeressük az Óváros és a modern városrész nevezetességeit. Egyik legkiemelke­dőbb látnivaló a Khast-Imam komplexum, melyben többek között megnézhetjük az úgynevezett Oszmán Koránt, mely a világ egyik legrégebbi kézzel írott Koránja, illetve – a legenda szerint –, itt őrzik Mohamed próféta egyik hajtincsét is. A program főbb állo­másai ezen felül: Chorsu bazár, Amir Timur tér, Függetlenség tere és az Iparművészeti Múzeum. Szállás elfoglalása, vacsora.

3. NAP: TASHKENT – SZAMARKAND

Reggeli után transzfer a vasútállomásra, majd az Afrosiab szu­perexpresszel elutazunk Szamarkandba. Szamarkand az ókor­ban a tudomány és művészetek egyik központja volt. Sok fajta nép és vallás keveredett itt. „Több út vezet az ég felé” hangzik a hitvallásuk. Érkezés után ellátogatunk a keleti Siab bazárba, majd városnéző utunkat Gur-E-Amir mauzóleumával és Timur Lenk mongol fejedelem sírhelyével folytatjuk. Elmegyünk a híres Registan térre, amely az ókorban a város központja volt. A téren három csodálatos medresze található, melyek iszlám iskolaként működtek egészen a XVII. századig. Megnézzük még a Bibi-Khanym mecsetet, illetve a Shah-i-Zinda épületegyüt­test. Szállás elfoglalása (2 éj).

4. NAP: SZAMARKAND

Reggeli után az egész napot Szamarkand felfedezésével tölt­jük. Meglátogatunk egy szőnyegszövő műhelyt a városban, ahol a mai napig kézzel készítik a szőnyegeket. Ezt követően meg­nézzük az Ulugh Beg obszervatóriumot, valamint az Afrosiab múzeumot, amely Szamarkand északkeleti részén, az ősi város ásatási területén helyezkedik el, és egy letűnt kor emlékeit mutatja. Ellátogatunk még Szent Dániel mauzóleumába, illetve egy selyempapír készítő műhelybe. Szállás és vacsora.

5. NAP: SZAMARKAND – BUKHARA

Reggeli után transzfer a vasútállomásra, és a híres Afrosiab szuperexpresszel Bukharába utazunk. A város utolsó emír­jének nyári rezidenciájával, a Sitorai Mokhi-Khosa palotával kezdjük a varázslatos Bukhara felfedezését. A terület érdekes elegye az orientális és az orosz építészetnek. Következő meg­állónkat, Bahauddin Naqshbandin mauzóleumát Közép-Ázsia Mekkájának is hívják, fontos kegyhelynek számít a környező országok muszlimjai számára. Vacsora és szállás (2 éj).

6. NAP: BUKHARA

Reggeli után a napot Bukhara látnivalóinak szenteljük. A város a Selyemút egyik legfontosabb megállója volt. Mivel több, mint 2.500 éves, így joggal mondhatjuk, hogy minden sarkon újabb nevezetesség vár ránk. A városnézés során felkeressük a Kalyan mecsetet, a Samanides mauzóleumot, a Nadir Divan-begi med­reszét, a Lyabi-Khauz komplexumot, a Kalon minaretet, a Bolo- Hauz mecsetet, a Coumpol bazárt, a Mir-i-Arab medreszét és az Arc Citadel erődöt. Felsorolni is sok a megannyi látványosságot. Este vacsora és folklór show a Nadir Divan-begi medreszében.

7. NAP: BUKHARA – KHIVA

A délelőtt folyamán vonattal vagy busszal indulunk tovább Khivába. Érkezés az esti órákban. Vacsora, szállás.

8. NAP: KHIVA – TASHKENT

Reggeli után városnézésre indulunk Khivába. Bepillantást nyerhe­tünk a Világörökség részét képező Itchan-Kala erőd látnivalóiba, mely falain belül tökéletes állapotban sorakoznak több évszázad kincsei: paloták, medreszék, mecsetek egy 500 × 300 méteres, kényelmesen bejárható területre koncentrálódva. Már messzi­ről látszik a híres Kalta Minor torony, mely Khiva szimbóluma is egyben. A tornyot sok legenda övezi, a felületét borító majoli­kák 1855 óta ragyognak a napfényben. A városban felkeressük még az Ismail Khodja, majd a Pahlavan Mahmud mauzóleumot, Mohammed Amin Khan medreszét és a Juma (Péntek) mecsetet, mely az utolsó kán palotája. Este transzfer a belföldi repülőtérre, repülés Tashkentbe. Szállás elfoglalása (2 éj), vacsora.

9. NAP: TASHKENT – CHIMGAN – TASHKENT

Reggeli után egy fakultatív kirándulás keretében Üzbegisztán legmagasabban fekvő településére, a Nyugati-Tien Shan-hegységben található Chimganba indulunk, mely 1.650 méteren helyezkedik el. Télen, a havas lankákon síelni is lehet. Harapni való friss levegő és változatos növényvilág fogad minket. A falu körül szanatóriumok, valamint táborhelyek talál­hatóak. Csodálatos kilátás tárul elénk innen a Beldersay-völgyre. A szabadidő alatt sétálhatunk, emléktárgyakat vásárolhatunk. Programunk végén visszautazunk Tashkentbe. Szállás, vacsora. Chimgan fakultatív kirándulás: 22.000,- Ft.

10. NAP: TASHKENT – ISZTAMBUL – BUDAPEST

Korai reggeli, majd transzfer a repülőtérre. Indulás Budapestre. Átszállás után Budapestre érkezés az esti órákban.

Az útlevélnek a hazaérkezés napjától számítva még minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Oltásokkal kapcsolatos információk a weboldalunkon.

LátnivalóBelépődíj
Tashkent - Khast-Imam Complex3 $
Tashkent - Iparművészeti Múzeum4 $
Khiva - Itchan Kala erőd15 $
Bukhara - Magoki - Attori mecset1 $
Bukhara - Ark erőd4 $
Bukhara - Nemzeti műsor a Nadir Divan-Begi Madrasah-ban7 $
Bukhara- Ismail S. + Chashma-Ayub mauzóleum6 $
Bukhara - Bahouddin Nakshbandi Mauzóleum2 $
Bukhara - Chor-Bakr Mauzóleum2 $
Bukhara - Sitorai Mokhi Khosa nyári rezidencia2 $
Samarkand - Guri Emir Mauzóleum3 $
Samarkand - Registan Tér5 $
Samarkand - Bibi Khanum Mecset3 $
Samarkand - Shakh-i-Zinda2 $
Samarkand - Szőnyeg manufaktúra1 $
Samarkand - Ulugbek Csillagvizsgáló3 $
Samarkand - Afrosiab ősi város múzeuma3 $
Samarkand - Szt. Dániel Mauzóleum3 $
Selyempapír manufaktúra2 $

Belépők ára: kb.: 71 $

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.

Minden egzotikus országban elterjedt a borravaló. Szolgáltatásaik végén a helyi idegenvezetőnek és a buszvezetőnek szintén szokás „baksist” adni. Utasonként ennek javasolt összege kb. 7-8 USD / nap. Ennek intézésében, lebonyolításában segít a magyar idegenvezető. A szállodai csomagok szobába történő fel- ill. leszállításához tartozó borravaló egyéni belátás szerint intézendő, fizetendő (1-2 USD / alkalom).

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend függvényében  Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Program
5.0
Idegenvezető
5.0
Szállás
5.0
Ellátás
4.9
Gyakori kérdések
Heksch Imre
Budapest
2024.06.06

Nem először utaztunk Önökkel. Az Üzbegisztáni út egészen kiváló, 5* volt! Minden egyes eleméről csak szuperlatívuszokat tudunk mondani! Külön kiemelnénk György Péter idegenvezető kivételes tudását, szevezőképességét, empátiáját! Köszönjük! Más: A repülőjegy rendeléseinken túl, melyet Komlós Zoltán Úr kivételes precizitással, odafigyeléssel végez, jövőre Önökkel szeretnénk menni a Balti államokba, vagy Sri Lankára! Különösen, ha György Péter lesz az idegenvezető! Várjuk értesítéseiket, üdvözlettel Heksch Éva és Imre

 • 5.0
Tóth Judit Márta
Mezőkövesd
2023.11.10

Feledhetetlen napokat töltöttünk el. Számomra teljesen ismeretlen volt az ország. Az idegenvezető felkészültsége hibátlan, a helyi idegenvezetővel együttműködve kiváló volt. Az autóbusz kényelmes, tiszta. A gépkocsi vezetők udvariasak, biztonságban voltak az utasok. Köszönetem minden szervezőnek és segítőnek. Szeretnék más utakon is részt venni. Péter probléma megoldó képessége már már megható volt! Hála!

 • 5.0
Lakatos Tibor, Lakatos Tiborné
Dunakeszi
2023.11.10

Nagyon tartalmas, változatos, minden időt maximálisan kihasználtunk, látnivalóról látnivalóra járva. Péter fáradhatatlanul lelkesen és nagyon türelmesen, mindenki igényét figyelembe véve végezte a munkáját. A busz tiszta volt, kényelmes, naponta friss vízzel. A buszvezetők rendkívül udvariasok voltak, biztonságosan vezettek. A szállás megfelelt, kényelmes és tiszta volt. Az ételek bőségesek és változatosak voltak. A helyi idegenvezető is remek volt, figyelmes és segítőkész. Le nem vette rólunk a szemét! Vigyázott ránk.

 • 5.0
Bartha Gyula, Dr. Penyigei Erzsébet Mária
Budapest
2023.11.09

Informatív volt, és szabadidőnk is volt. Azt, hogy lemaradtunk a csatlakozásról, remekül kezelte. Eléggé fárasztó volt, de nagyon tartalmas. Isztambulban nem volt kényelmes a busz, a buszvezetők közül mindegyik jó volt. A szállások mind megfelelőek voltak, még az isztambuli "szükség szállás" is. Az ételek bemutatták Üzbegisztán étkezési kultúráját, mégis változatos volt.

 • 5.0
Rostás György, Rostás Györgyné
Madocsa
2023.11.05

Ár-érték arányban a legjobb, az idegenvezetők nagyszerűek.

 • 5.0
Rácz Edit
Újszentiván
2023.11.03

A körutazás sorrendje nagyon megfelelő, az idegenvezetés részletes és érdekes. A buszvezetők udvariasak. Az ételek = hízókúra.

 • 5.0
Kocsis Zsuzsanna
Budapest
2023.11.02

Egy nap kivételével helyi, finom ételek, ami nagyon jó volt.

 • 5.0
Csepregi Attila
Esztergom
2023.10.31

Az étkezések 4-es, szállodán kívüli vacsora (khiva) (2-es) miatt.

 • 4.8
Praszinosz Györgyi
Esztergom
2023.10.31

A reggelik megfelelőek voltak, a vacsorák a szállodán kívüli (Khiva) nem annyira.

 • 4.8
Szeverényi József
Salgótarján
2022.09.20

Utazásunk programja: nagyon jól összerakott program. Idegenvezetés: nagyon nagy tudással rendelkezik, szuperül és "lazán" vezette végig az utat. Autóbusz: tiszták voltak mind! Gépkocsivezetők: kedvesek. Szállás: szépek voltak! Étkezés: finomak, ízletesek, nagyon bőségesek.

 • 5.0
Nézze meg hasonló utazásainkat
Kinyomtatom a programot
A Selyemút birodalma, Üzbegisztán úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló időpontban

Párizs ínyenceknek - repülővel
Párizs ínyenceknek - repülővel
5
NAP

4.8

23 értékelés

Csak a Louvre termeiben el lehetne tölteni napokat. Mi most mégis arra a lehetetlen küldetésre vállalkozunk, hogy megmutassuk Önöknek a francia főváros megannyi szépségét. Repülős csatlakozási lehetőség! Bon voyage!

499 000 Ft-tól
Az elbűvölő észak-olasz tóvidék
Az elbűvölő észak-olasz tóvidék
5
NAP

4.8

69 értékelés

Gyönyörködjünk az észak-olasz tavakban, s azok festői környezetében, majd merüljünk el Milánó forgatagában.

209 000 Ft-tól
Barokk kastélyok az Alpok lábainál
Barokk kastélyok az Alpok lábainál
5
NAP

4.9

37 értékelés

Rendkívül gazdag program, hiszen hajózhatunk Wachauban, lepillanthatunk a Sasfészekről az alatta elterülő tájra és több másik csoda mellett felkeressük a kastélyok kastélyát, Neuschwansteint is.

249 000 Ft-tól

Utazások hasonló árban

A tűz országa, Azerbajdzsán
A tűz országa, Azerbajdzsán
9
NAP

4.9

6 értékelés

Baku lenyűgöző elegye az ősinek és az ultramodernnek. Az óvárosban, a XI. században épült városfal mellől fotózhatjuk a luxus felhőkarcolókat.

599 000 Ft-tól
A Nílus menti birodalom, Egyiptom
A Nílus menti birodalom, Egyiptom
8
NAP

4.8

30 értékelés

Az ókori Egyiptom kultúrája hatással volt szinte az összes korabeli kultúrára. Építészeti emlékei a világon talán a legismertebbek, legnépszerűbbek. Járjuk végig a legfontosabb helyszíneket az életet adó Nílus mentén.

739 000 Ft-tól
Marokkó mesés kincsei
Marokkó mesés kincsei
8
NAP

4.8

34 értékelés

Észak-Afrika talán legizgalmasabb országa. Ha végigjárjuk a királyi városokat és annak bazárait, kicsit olyan, mintha visszautaznánk az időben.

629 000 Ft-tól
India - Aranyháromszög
India - Aranyháromszög
8
NAP

4.9

18 értékelés

A legikonikusabb és fontosabb látnivalókat mutatjuk be Önöknek az utazás alatt. Delhi - Jaipur - Agra, vagy az Aranyháromszög városai várják Önöket is.

639 000 Ft-tól
Nagy spanyol körutazás
Nagy spanyol körutazás
8
NAP

4.8

35 értékelés

10 Világörökség Barcelónától, Granadán át Gibraltárig, majd Cordobán át Madridig. Királyok öröksége, pompája, s közben a legkitűnőbb tapas-ok és borok.

648 000 Ft-tól