Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Május 01 - 10. 342 000 Ft + rep. Repülővel Árak és foglalás
Szeptember 22 - Október 01. Ár: január végén Repülővel Előzetes helyfoglalás
Az út áttekintése

·  A mesés Kelet ékköve, Szamarkand
·  Nagy Sándor nyomában
·  Több ezer éves városok, műemlékek
·  Utazás szuperexpresszen és 2 belső repülőút

"A mai napig jól emlékszem a káprázatra, amikor elsőnek tekinthettem meg élőben a korábban csak képen látott Szamarkand türkiz kupoláit."
György Péter – Kaukázus-specialista idegenvezető

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák, 1 éj repülőn
Ellátás:
Félpanzió
  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak

1. NAP: BUDAPEST – ISZTAMBUL – TASHKENT

Este indulás Budapestről repülővel Isztambulba. Éjfélkor átszál­lunk, majd továbbutazunk Tashkentbe. Éjszaka a repülőn.

2. NAP: TASHKENT – URGENCH – KHIVA

Reggel érkezés Tashkentbe, majd transzfer a szállodába, tusolás, rövid pihenő, majd megkezdjük városnézésünket. Az 1966-os hatalmas földrengés nagy károkat okozott, mégis számos lát­nivalót kínál Tashkent az utazóknak. Városnézésünk során felke­ressük az Óváros és a modern városrész nevezetességeit is. Egyik legkiemelkedőbb látnivaló a Khast-Imam komplexum, melyben többek között megnézhetjük az úgynevezett Oszmán Koránt, amely a világ egyik legrégebbi kézzel írott Koránja, illetve – a legenda szerint – itt őrzik Mohamed próféta egyik hajtincsét is. A városnézés főbb állomásai ezen felül: Chorsu bazár, Amir Timur tér, Függetlenség tere, Képzőművészeti Múzeum. Kora este transzfer a belföldi repülőtérre, repülés Urgenchbe. Érkezés után transzfer Khivaba. Szállás elfoglalása, vacsora.

3. NAP: KHIVA

Reggeli után bepillantást nyerhetünk a világörökség részét képező Ichan-Kala erőd látnivalóiba, mely falain belül töké­letes állapotban sorakoznak több évszázad kincsei. Paloták, medreszek, mecsetek egy 500 × 300 méteres, kényelmesen bejárható területen koncentrálva. Már messziről látszik a híres Kalta Minor torony, mely Khiva szimbóluma is egyben. A tornyot sok legenda övezi, de egy biztos, a felületét borító majolikák 1855 óta ragyognak a napfényben. A városban felkeressük még: Ismail Khodja mauzóleumot, Mohammed Amin Khan medre­szét, Pahlavan Mahmud mauzóleumát, Juma (Péntek) mecse­tet, mely az utolsó kán palotája. Programunk végén elfoglaljuk a szállásunkat, vacsora.

4. NAP: KHIVA – URGENCH – BUKHARA

Reggel transzfer Urgench-be a repülőtérre, indulás Bukhara-ba. Érkezés délelőtt Bukharaba. Mai napunkat teljes egészében Bukhara látnivalóinak szenteljük. A város a selyemút egyik leg­fontosabb megállója volt. Mivel több, mint 2500 éves, így jog­gal mondhatjuk, hogy minden sarkon újabb látnivaló vár ránk. A városnézés során felkeressük: Kalyan mecsetet, Samanides mauzóleumot, Nodir-Divan-Beghí medreszét, Lyabi-Khauz komplexumot, Kalon minaretet, Bolo-Hauz mecsetet, Coumpol bazárt, Miri Arab medreszét, Arc Citadel erődöt. Vacsoránkat ma Nadir Divan Begi medreszében fogyasztjuk el, hangulatos ruha­bemutató és folklór műsor kíséretében.

5. NAP: BUKHARA

Reggeli után folytatjuk a varázslatos Bukhara felfedezését a város utolsó emírjének nyári palotájával, a Sitorai Mokhi- Khosa-val. A terület érdekes elegye az orientális és az orosz épí­tészetnek. Következő megállónkat, Bakhouddin Naqshbandi mauzóleumát Közép-Ázsia Mekkájának is hívják, fontos kegy­helynek számít a környező országok muszlimjai számára. Utolsó megállónk a Chor-Bakr temető és komplexum, mely 30 építé­szeti alkotás együttese. Programunk végén lehetőségünk lesz szuvenírek vásárlásra, illetve ellátogatni az Arany bazárba. Vacsora és szállás Bukharában.

6. NAP: BUKHARA – SZAMARKAND

Reggeli után szabadprogram keretében ellátogathatunk a helyi piacra. Délután a híres Afrosiab szuperexpresszel utazunk Szamarkandba. Érkezés után transzfer a szállodába, majd rövid városnézés. Szállás és vacsora Szamarkandban (2 éj).

7. NAP: SZAMARKAND

Az egész napot Szamarkand felfedezésével töltjük. Az ókor­ban a tudomány és művészetek egyik központja volt. Sok fajta nép és vallás keveredett itt. „Több út vezet az ég felé” hangzik a hitvallásuk. Ellátogatunk a Siab bazárba, Gur Emir mauzóle­umához, Timur Lenk mongol fejedelem sírhelyéhez, valamint a híres Regisztran térre, amely az ókorban a város központja volt. A téren három csodálatos medresz található, melyek iszlám iskolaként működtek egészen a XVII. századig. Megnézzük még a Bibi Khanum mecsetet, illetve a Shah-i-Zinda épületegyüttest.

8. NAP: SZAMARKAND – TASHKENT

Reggeli után meglátogatunk egy szőnyegszövő műhelyet a városban, ahol a mai napig kézzel készítik a szőnyegeket. Ezt követően megnézzük az Ulugh Beg obszervatóriumot, vala­mint az Afrosiab múzeumot, amely Szamarkand észak-keleti részén az ősi város ásatási területén helyezkedik el, és egy letűnt kor emlékeit mutatja. Ellátogatunk még Szent Dániel mauzó­leumába, illetve egy selyempapír készítő műhelybe. Délután transzfer az állomásra, majd az Afrosiab szuperexpresszel visszautazunk a fővárosba, Tashkentbe. Érkezés az esti órákban, ezt követően transzfer a szállodába, majd vacsora.

9. NAP: TASHKENT – CHIMGAN – TASHKENT

Reggelizünk, majd a hegyek irányába indulunk el. Ellátogatunk Chimganba, ami a legmagasabban fekvő település Üzbegisztánban, 1.650 méteren helyezkedik el. Harapni való friss levegő és változatos növényvilág fogad minket nyáron, télen a havas lankákon síelni is lehet. A falu körül szanatóriumok valamint táborhelyek is találhatóak. Csodálatos kilátás tárul elénk innen a Beldersay-völgyre. Szabadidő, mely alatt sétálhatunk a faluban. Programunk végén visszautazunk Tashkentbe. Szállás, majd vacsora Tashkentbe.

10. NAP: TASHKENT – ISZTAMBUL – BUDAPEST

Korai reggeli, majd transzfer a repülőtérre. Indulás Budapestre, isztambuli átszállással. Érkezés Budapestre az esti órákban.

 

Az útlevélnek a hazaérkezés napjától számítva még minimum 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

A színvonalasabb szolgáltatás érdekében a csoport létszámát 20 főben maximalizáljuk.


LátnivalóBelépődíj
Khiva - Ichan Kala belváros13 $
Pakhlavan Mahmud Mausoleum2 $
Bukhara városnéző túra belépőkkel11 $
Ark Regionális Múzeum2 $
Chashma Aayub múzeum1 $
Magoki Attori Mosque1 $
Mokhi Khosa Múzeum2 $
Registan Tér5 $
Shoki - Zinda Emsemble2 $
A.Temur Ensemble/Gur - Emir Mausoleum3 $
Bibi - Khanym Mosque3 $
Ulugbek's Obszervatórium3 $
Afrosiab Múzeum3 $
"Khazrat Imam" Komplexum2 $
Kukeldash Madrassah2 $
Museum of Applied Art2 $

Belépők ára: kb.: 57 USD.

A megadott árak közelítő értékek, kisebb eltérések előfordulhatnak.


Minden egzotikus országban elterjedt a borravaló. Szolgáltatásaik végén a helyi idegenvezetőnek és a buszvezetőnek szintén szokás „baksist” adni. Utasonként ennek javasolt összege kb. 2-4 USD / EUR/ nap. Ennek intézésében, lebonyolításában segít a magyar idegenvezető. A szállodai csomagok szobába történő fel- ill. leszállításához tartozó borravaló egyéni belátás szerint intézendő, fizetendő (1-2 USD / EUR/ alkalom).

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend függvényében Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Gyakori kérdések
Kinyomtatom a programot
A Selyemút birodalmai úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló időpontban

Vadregényes Ausztria
Tirol - Hohe Salve - Achensee - Ramsau - Dachstein
Június 09. 5 nap 137 000 Ft
A festői Normandia - Bretagne
Rouen – Caen - Mont St. Michel – St. Malo – Rennes
Június 22. 9 nap 232 000 Ft
Június 23. 7 nap 325 000 Ft
Túrázás Ausztria zöld szívében
Erlaufsee, Puchberg, Mariazell - Ötschergraben
Május 28. 5 nap 108 000 Ft
Szeptember 12. 5 nap Ár: január végén

Utazások hasonló árban

Körutazás a Vadnyugaton
Los Angeles, Grand Canyon, Las Vegas, San Francisco
Március 26. 13 nap 515 000 Ft + ill.
Április 22. 13 nap 515 000 Ft + ill.
USA keleti part és Kanada
Boston - New York - Washington - Montreal - Ottawa - Québec
Május 29. 13 nap 598 000 Ft + ill.
Óriás kínai körút
Peking, Nagy Fal, Agyaghadsereg, Shanghai, Hong Kong
Március 25. 16 nap 589 000 Ft + ill.
Április 19. 16 nap 595 000 Ft + ill.
A csodálatos Örményország és Grúzia
A Kaukázus legfőbb kulturális és természeti látnivalóival
Május 14. 10 nap 429 500 Ft + rep.
Július 26. 10 nap Ár: január végén