Biztos pénzügyek külföldön

2019.06.27.

Már javában kitört a nyár és valószínűleg Ön is számolja visszafelé a napokat a várva várt utazás napjáig. Az indulás előtti egyik legnagyobb kérdés ilyenkor mindig a pénzügyekre vonatkozik. Mennyi devizát váltsunk? Elfogadják a bankkártyánkat? Kint lesz lehetőség készpénzhez jutni? Összegyűjtöttem Önöknek néhány külföldi pénzhasználattal kapcsolatos jó tanácsot, melyet több évtizedes pályafutásom alatt kitapasztaltam és Önnek is hasznos lehet.

Sok tényező van, amit mindenképpen mérlegelnünk kell pénzügyeink tervezésekor, de előzetesen elmondható, hogy érdemes mind készpénzzel, mind kártyával rendelkezni utazásunk során.

Pénzváltás okosan

A felkészültebb utazók már hetekkel a kitűzött indulás előtt nézegetik az árfolyamok változását és próbálják eltalálni a legideálisabb időpontot a valutaváltásra. Azonban, ha Ön nem ebbe a típusba tartozik akkor se csüggedjen, hiszen még az utolsó napokban is lehet olcsóbb megoldást választani. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy melyik pénzváltót válassza. Ha Ön olyan városban lakik, ahol több ilyen üzlet is van, akkor azt javasoljuk, hogy azon pénzváltók közül döntsön melyek egymás mellé tömörültek, és jellemzően a belvárosban, például a körutak mentén helyezkednek el. Az ilyen devizaváltók árfolyamaik megválasztásával tudnak egymással versenyezni, így várhatóan itt juthatunk a legalacsonyabb áron a külföldi valutához. Továbbá a bevásárlóközpontok drága üzlethelységeit sem fogják beleszámolni az árba.

pénzváltás - utazás előtt

Azonban, ha Ön messzebbre utazik, például Marokkóba, ahol a hivatalos pénznem a dirham, akkor itthon nem valószínű, hogy talál olyan pénzváltót, aki ezt a rendelkezésére tudja bocsátani, tehát euróval vagy dollárral kell kiutaznia és a helyszínen fogja tudni ezeket dirhamra váltani. Ebben az esetben kiemelten fontos, hogy betartson néhány szabályt annak érdekében, hogy ne költsön el felesleges összegeket egy rossz döntés miatt. Reptéren, pályaudvaron szigorúan tilos a valutaváltás, hiszen ők dolgoznak a legmagasabb árfolyamokkal. Ha nem tudja eldönteni, hogy mi számít jó ajánlatnak, akkor nézzen rá egy árfolyamfigyelő oldalra, ami segítséget nyújthat Önnek. Fontos továbbá megjegyezni, hogy vannak olyan országok, ahol nincs hivatalos pénzváltási adó, így sok esetben kezelési költség sincs. Erről tájékozódjon előre és az alapján válasszon egy valutaváltó irodát. Arra is ügyeljen, hogy olyan helyszínt válasszon, ami nem sötét utcában, hanem jól látható helyen van, hogy elkerülje a szemfüles zsebtolvajokat. Tájékozódjon előre utasbiztosításáról, hogy ha még is káreset érné, akkor tudja mit kell tennie.

Bankkártyával külföldön

A bankkártyahasználat sok esetben olcsóbbnak és biztonságosabbnak tűnhet, azonban nem hagyatkozhatunk teljeskörűen erre sem, hiszen például ha meglátogatunk egy utcai bazárost, kicsi a valószínűsége annak, hogy az eladó elfogad kártyát. De ha el is fogadna vallja be őszintén, Ön sem szívesen nyújtaná át kártyáját akárkinek a piacon. Továbbá vannak olyan országok, ahol kártyahasználati díjat is felszámíthatnak, ami azt jelenti, hogy Ön többet fizet, mint az, aki készpénzzel rendezte számláját. Azonban érdemes a kártyás fizetés pozitívumait is látni, hiszen, ha ennyire sötét lenne a helyzet, akkor senki sem vinne azt magával utazásaira. Egy dolgot viszont le kell szögezzek. Kiutazás előtt mindenképpen érdeklődjön saját bankjának külföldi fizetésre vonatkozó konstrukcióiról, hogy ne érhessék meglepetések. Valamint érdemes arról is tájékozódnia, hogy be kell-e jelentenie külföldi tartózkodását bankjánál, hiszen az Ön védelme érdekében a gyanús helyről érkező tranzakció esetén bankja zárolhatja az Ön kártyáját.

pénzváltás

Szeretnék megosztani Önökkel egy hasznos újítást is, melyről hazánkban még kevesen tudnak. Megjelentek olyan online bankok, melyeknél körülbelül 10 perc alatt elindíthatja számlanyitását otthonról, a kanapéján ülve. A dombornyomott kártya megérkezését követően mindössze annyi a dolga, hogy feltölti pénzzel, melyet később bizonyos összegig ingyen is felvehet akár egy külföldi ATM-ből is. Mivel bankközi árfolyamon váltanak forintról külföldi valutára, így amellett, hogy ingyenesen jutunk készpénzhez még a váltáson is spórolhatunk. Összegezve hasznos lehet, ha van egy ilyen utazós bankkártyája, melyen tényleg csak annyi összeget tart, ami szükséges a városnézések során.

Biztonság a pénzügyek terén külföldön is

Ahhoz, hogy pénzét biztonságban tudja utazása során is, be kell tartania néhány szabályt. Biztosan sokszor hallotta már, de én is fontosnak találom elismételni, hogy soha ne tartsa egy táskában az összes pénzét, hiszen akár a poggyászelkeveredés, akár egy rablás esetén még kellemetlenebb helyzetbe kerülhet. Továbbá, ha van lehetősége, akkor különböző, kisebb címletekben kérje a vásárolt devizát, hiszen ezt könnyebb lesz elkülöníteni is és még az eladók szúrós tekintetét sem kell megtapasztalnia. Ahogyan már említettem, érdemes a biztonság esetére kártyáját is magánál tartania, hogy az esetleges nemvárt eseményeket is meg tudja oldani. Ha devizás vagy jó konstrukciójú kártyája van, akkor egy óriási forgatagban lehet érdemesebb azt magával vinnie, így elkerülheti a zsebtolvajlást. Ha még is elkeveredne kártyája akkor ne feledje, hogy a bankok nagy része már rendelkezik applikációval, de ha azzal nem is, akkor e-bankkal biztosan, melynek segítségével pár másodperc alatt változtathatja napi limitét, sőt még zárolhatja kártyáját is. Ha nem érzi magát gyakorlott utazónak, akkor javaslom, hogy nézze meg az MNB (Magyar Nemzeti Bank) külföldi pénzhasználatra vonatkozó ajánlásait.

Remélem hasznosnak találta tanácsaimat és alkalmazni is fogja őket valamelyik utazásunkon.

Vissza