Nevezze el utunkat!

2017.07.24.

Ahogyan azt már Önök is észrevehették, nem szokásunk átlagos névvel illetni útjainkat. Sok más utazási irodához hasonlóan mi is használhatnánk például az Olasz körutazás I. és Olasz körutazás II. elnevezéseket. Meggyőződésem azonban, hogy a névnek sokkal fontosabb feladata van egy egyszerű célpont behatárolásnál. Egy jól kiválasztott név felkelti a kíváncsiságot, és beindítja a utazást böngészők fantáziáját. Ismerik a mondást: „Ne a borító alapján ítéld meg a könyvet!”. Mégis, gyakran azért olvasunk el egy könyvet - vagy akár egy újságcikket is - mert megfog minket a külcsín, vagy az érdekes cím. Ugyanígy van ez az utazással is, az út „külseje”, azaz neve hat először a döntésünkre. Ha érdekes vagy meghökkentő az út címe, az utas már puszta kíváncsiságból is elolvassa az útleírást. Egyik kedvenc példám erre az Éjféli napsütés utunk. Egy egyszerű halandó számára ez a két jelenség elképzelhetetlen együtt, éppen ezért a többség biztosan kedvet kap ahhoz, hogy utánajárjon: vajon hol és hogyan lehetséges ez. (Ha Ön is így van ezzel, itt tekintheti meg: https://www.prokotravel.hu/ut/Ejfeli-napsutesek)

A gyakorlatban...

Mindez pompásan hangzik, egészen addig, amíg egy út összeállítását követően el nem jutunk a „Hogy is hívjuk?” kérdéshez. Bár egyes utak szinte magukat nevezik el – mint például a Portugáliát és Észak-Spanyolországot bemutató Óceán mentén – akadnak olyanok is, amelyeknél komoly fejtörést okoz a kérdés. Ez az aprónak tűnő részlet is megmutatja: az utazás igazi alkotás, már-már művészet. Ez (is) egy olyan jellemvonása a szakmának, amitől lehetetlen megunni az utazásszervezést! :) Persze az is előfordul, hogy úgy érezzük, megtaláltuk a „tökéletes” címet, de az idő múlásával észrevesszük, hogy valamiért nem örvend nagy népszerűségnek. Pontosan így történt ez a Legszebb öröm a söröm út esetében is. Az Ausztria – Csehország - Németország körút nevét az után kapta, hogy a programban két sörgyárlátogatás is szerepelt, és minden este egy pohár sör járt az utasoknak. A sörös elnevezés viszont néhány embert elijesztett, mert tartottak tőle, hogy így az útból egy hosszú italozós klubdélután lesz… természetesen ez a gyakorlatban nem így ment, mégis meg kellett változtatnunk a nevét, hogy senkit se tévesszen meg. Szerencsére az átkeresztelés elérte a célját: Császárvárosok és gyógyvizek - Németországban és Csehországban néven az út sikeres lett. Büszkék vagyunk saját elnevezéseinkre. Így nagy meglepetés volt számomra, amikor 2 másik utazási irodánál vettem észre, hogy a Proko Travel-től független útjukat viszik az általunk kitalált Olaszország gyöngyszemei néven. Fel is kerestem őket a kérdéssel, hogy miért nem találnak ki új nevet. A válasz igencsak meglepett! Mint kiderült, úgy elterjedt a szakmában ez az elnevezés, hogy sokan standard névnek gondolják a Firenze-Róma-Nápoly hármast bemutató körutazásokra.

Most Ön is kipróbálhatja magát!

Van, hogy az út programja módosul, és ezt jelezzük az átnevezéssel. Néha pedig egyszerűen már nem érezzük elég jónak egy adott út nevét. Ez a helyzet a Kristályok és porcelánok varázsában utunkkal is.

Ezért úgy döntöttünk, hogy itt az ideje átkeresztelni, és szeretnénk ezt az Önök együttműködésével megtenni!

Ne aggódjanak, az út programja teljes egészében marad a régi! Csak szeretnénk egy újszerű, megnyerőbb címet találni. A megfelelő névválasztáshoz a következő oldalon tudják a részletes programleírást megtekinteni: http://www.prokotravel.hu/kristalyok-es-porcelanok-varazsaban/ (Akik már jártak itt velünk, előnyben részesülnek! :) )

Kíváncsian várom az ötleteiket! A legnépszerűbb javaslatot fogjuk felhasználni, úgyhogy ne felejtsék el jelezni, hogyha egy korábbi, más által megfogalmazott elnevezés elnyerte a tetszésüket!

Vissza