Expo 2020 Dubai

2021.11.15.

Nemrég érkeztem haza egy csoporttal Dubaiból. Egyrészt megnéztük az ismert látnivalókat: Dubaiban a Burj Khalifát (a világ legmagasabb, 828 m magas épületét), a Burj Al Arab hotelt (a vitorla alakú szállodát), az óvárost a keskeny utcácskákkal és természetesen a modern negyedet a felhőkarcolókkal. Buszos programunkból nem maradhatott ki a híres Pálma-sziget sem, valamint volt esti hajós vacsora is a Creeken, hogy csak a legnevesebbeket említsem.

Abu Dhabiban a Fehér mecsetet, a Watan Elnöki palotát, az Emirates Palace-t és a nemrég átadott Louvre Abu Dhabi épületét kerestük fel. Nem is ezekről szeretnék részletesen írni, mivel ezek szinte minden Dubaiba menő programban benne vannak, hanem az újdonságokról mesélek.

2020 dubai expo - utazás - nyaralás dubai

Dubaiban átadták a világ legmagasabb Óriáskerekét!

Amikor kint voltunk, akkor adták át a világ legmagasabb Óriáskerekét. A szállásunktól kb. 10 perces sétára található ez az új attrakció. Részt vettem az átadási ceremónián. Háááát, többet vártam. Hatalmas tömeg gyűlt össze este fél 9-kor. Fénycsíkok futottak a kabinokat tartó oszlopokon különböző színekben, és ezt követte egy mindössze 5 perces tűzijáték. Ennyi volt a megnyitó. Az egyszerű kivitelezésű tűzijáték semmilyen különleges élményt nem adott. 10 perc alatt lement az egész. Őszintén szólva többre számítottam, ismerve az Emírségek szenzációhajhász hozzáállását. Sajnos olyan feszített volt a programunk, hogy nem maradt időm felmenni az Óriáskerékre. Majd legközelebb.

2020 dubai expo - utazás - nyaralás dubai

Milánó után 2020-ban Dubaiban került rendezésre a EXPO

Na és a nagy durranás az EXPO. 5 évente van Világkiállítás. Legutóbb Milánóban rendezték meg, ott a magyar kiállító központ a Sámándob elnevezést kapta. 2020-ra tervezték a Dubai kiállítást, de a COVID miatt csúsztattak rajta egy évet, ám mint az olimpiának, ennek a nevében is meghagyták a 2020-at. Nagyon készültek rá a helyiek. 192 ország állít ki egy speciálisan az EXPO-ra létrehozott, hatalmas területen. Dubaiban minden XXL vagy XXXL méretű. Már a parkoló is giganagyságú. Reggel nyitásra mentünk, szinte üres volt a parkoló, de mire megtaláltuk a buszok számára kijelölt helyet, kb. 10 percet autóztunk, kóvályogtunk. A csoport már csak nevetett a dolgon, hogy milyen óriási az autók számára kialakított hely.

Beszámoló a 2020-as világkiállításról

Könnyű volt az átjutás a bejáratnál, pedig kérték az oltási igazolást és a PCR tesztet is. Esélytelen a komplett kiállítást megtekinteni egy turistának. Mi este fél 7-ig jártuk a pavilonokat, de kb. 20-25 pavilont tudtunk csak megnézni. A közel 200 kiállító (mivel szponzorcégeknek + éttermeknek is volt pavilonjuk) 50 focipálya méretű területen helyezkedik el.

A nagyobb nemzeteknek, vagy inkább úgy fogalmazok, hogy a jelentősebb országoknak, külön épületük volt. Az afrikai országokból 2-3 összefogott, és egy közös pavilont építettek vagy béreltek. Mindkettőre van lehetőség. A kiállítás megtekintése úgy lenne hatékony, ha valaki ad egy itinert (útvonaltervet) megjelölve, hogy mely kiállító pavilonját nézd meg. No, ilyen nincs. Részben azért, mert kinek mi tetszik, az szubjektív, másrészt senki sem vette a fáradságot a helyiek közül, hogy ezzel törődjön. Én mégis próbálok néhány javaslatot adni azoknak, akik elmennek a Világkiállításra.

2020 dubai expo - utazás - nyaralás dubai

Mit érdemes mindenképpen megnézni az EXPO-n?

Megtekintésre javasolt pavilonok: Szingapúr, Kína, Korea, Svájc, Mexikó, Magyarország. Fel kell keresni a magyar pavilont! Volt szerencsém beszélni a magyar épület tervezőjével, Csernyus Lőrinccel. Ybl Miklós-díjas építész, aki Makovecz Imre tanítványa, és személyében egy elhivatott, szerény embert ismerhettem meg. Külső megjelenését tekintve a legkülönlegesebb és legszebb pavilonok közé tartozik a magyar. A belső kialakítás kicsit szerényebb, de ötletes. Érdekesség, hogy 3 fajta magyar ásványvizet lehet kóstolni. Ami számomra csalódás volt, az az osztrák, norvég és az angol pavilon. Senkinek ne legyenek illúziói, hogy 1-2 nap alatt végignézi a kiállítást. Esélytelen. Szerintem 1 hét is kevés. De ez olyan, mint egy múzeumlátogatás. Ott sem nézem meg az összes festményt. Megnézek a legismertebbek mellett néhányat, és ebből kialakul egy összkép a kiállításról. Itt is ez a helyzet.

2020 dubai expo - utazás - nyaralás dubai 2020 dubai expo - utazás - nyaralás dubai

Felmerül a kérdés, miért csinálnak ilyen világkiállítást? Én is gondolkodtam rajta, hogy az országok miért „ölnek” ilyenbe nem kevés pénzt? A válasz: megmutatni magunkat a világnak, és most jön a lényeg, a BEFEKTETŐKNEK. Ez nem jutott volna eszembe, ha nem tapasztaltam volna, hogy megszólítottak több standnál – na persze nem a svájcinál –, hogy nem akarok-e befektetni az országukba? Gondolom ebben szerepet játszott az is, hogy látták: egy elegánsan öltözött, nem túl fiatal férfi egyedül tekinti meg a kiállításukat, és gondolták, lehet, hogy több mint nézelődő. Összegezve: örülök, hogy láttam az Dubai EXPO 2020-at. Egy javaslat, ötlet: létezik „EXPO útlevél”, melybe pecsétet lehet gyűjteni a meglátogatott országoktól, azaz a különböző pavilonoknál. Ez beszerezhető a bejáratnál. Aranyos emlék a kiállításról.

A Dubai EXPO 2022 március végén zár. A PROKO TRAVEL március közepén biztosan szervez még egy csoportot Dubaiba, melynek programjában szerepelni fog az EXPO is. Ezzel kapcsolatos pontos időpont és ár december elejére várható. Ha valamilyen céget érdekelne a világkiállítás, azoknak külön időpontban is meg tudjuk szervezni. Keressenek bennünket nyugodtan.

Vissza