Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Október 15 - 22. 509 000 Ft Repülővel Nem foglalható
Az út áttekintése

·  Baku két arca: ókori emlékek és modern metropolisz
·  A sokszínű azeri kultúra látványosságai
·  5.000 éves vésetek a Gobusztán Nemzeti Parkban
·  Fúrótornyok, felhőkarcolók, karavánszeráj

Azerbajdzsán a Dél-Kaukázus egyik legkülönlegesebb országa, ahol a modern építészet a keleti hagyományokkal karöltve alkot egy egészen új világot.
György Péter – Kaukázus-specialista idegenvezető

Utasaink véleménye

4.9

Szállás:
4 csillagos szálloda
Ellátás:
Félpanzió
 • Program
 • Belépők
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (6)
 • Hasonló utak

1. NAP: BAKU

Délelőtt megérkezünk az azerbajdzsáni fővárosba. A Baku Nemzetközi Repülőtéren történő útlevélellenőrzést követően elfoglaljuk szállásunkat. Rövid felfrissülés után megkezdjük városnéző túránkat Bakuban. Gyönyörű kilátás nyílik a városra és az öbölre, valamint a Tűz Tornyokra a Highland parkból és Mártírok-völgyéből. Később felfedezzük az óvárost vagy, ahogy a helyiek hívják az Icheri Shehert. Itt láthatjuk az ókori város­kapukat és a megerősített tornyokat. Megnézzük a Bukhara és Multan karavánszerájt. A karavánszerájok fontos találkozóhe­lyek voltak az ókorban, ahol a kereskedők és utazók pihentek meg hosszú útjuk során. Délutáni programunk az óváros két nevezettsége, a Szűz-torony és Shirvanshahs-palota (belépők) az UNESCO Világörökségi listáján szerepel. Bakuban egyedül az óvárosban tudjuk megtapasztalni a jellegzetes keleties hangu­latot, macskaköves utcákon sétálva ókori mecsetek és fürdők között, tovább haladva érintjük a Nizami utcát, mely egy hatal­mas sétáló- és bevásárlóút Baku belvárosában. Programunk végeztével vacsora egy helyi étteremben.

2. NAP: BAKU – ABSHERON-FÉLSZIGET – BAKU

Ezen a napon reggeli után a szálloda wellness részlegében pihenhetnek, vagy eljöhetnek velünk egy fakultatív, egész napos túrára, hogy felfedezzük az Absheron-félsziget látnivalóit. Elsőként ellátogatunk az Ateshgahba, a Tűzimádók Templomába. A templomot egy föld alatti üreg fölé építették, amely telve van gázokkal, melyek egy nyíláson keresztül kitörnek és ott „örökké égő tüzet” biztosítanak. A templom a zoroasztriánusok szent helye volt. Tovább utazva megtekintjük a Yanar Dagot, más néven a Tűz-hegységet. A hegyoldalon megállás nélkül lobog a tűz, melyet a hegy gyomrában található természetes ere­detű gázok táplálnak. A lángok akár 3 m magasra is felcsap­nak egy vékony, porózus homokréteg alól. Többek között ezért kapta Azerbajdzsán a „tűz országa” elnevezést. Később meglá­togatjuk az „olajfúrótorony erdőt”. Az idegenvezető beszél majd nekünk Azerbajdzsán olajhoz fűződő történelméről. A nap utolsó állomásaként, akinek kedve van megcsodálhatja a lélegzetelál­lító építészeti műremeket, a Heydar Aliyev Kulturális Központot (belépő). Szállás és vacsora Bakuban. Fakultatív kirándulás az Absheron-félszigetre 2 belépővel: 30.000,- Ft.

3. NAP: BAKU – LAHIC – IVANOVKA – ISMAYILI

Reggel elhagyjuk Bakut és elindulunk Ismayilibe. Útközben megállunk a Diri Baba mauzóleumnál Marazában. Folytatjuk utunkat Shamakha városába, ahol megnézzük a Juma mecse­tet és a 7 tornyú Yeddi Gumbez mauzóleumot. Utunk során megállunk Girdimanchay kanyonnál, felkeresünk egy újabb ősi antik falut, Lahict, mely fontos állomás volt a középkori Selyemúton. Itt meglátogatunk patkólókovács, fazekas és szőnyegszövő műhelyeket. Következő megállónk egy igazi rit­kaság. Meglátogatunk egy szovjet időkből maradt kolhozt, ez az egyetlent, ami megmaradt az országban. Az Ivanovka nevű falvat molokánok alapították 1840-ben. Miután az ország levált a Szovjetunióról, kérték az elnököt, hogy Ivanovka megmarad­hasson eredeti állapotában. A faluban nincsen templom, csak egy imaház, ahova turisták nem mehetnek be. Programunk végén tovább utazunk Ismayilibe, ahol szállásunk lesz. Vacsora.

4. NAP: ISMAYILI – GABALA – SHEKI

Reggel indulás Sheki városába. Első megállónk Gabalában lesz. Megtekintjük a Nohur-hegyi tavat, majd a Tufandag hegy lábától felvonóval megyünk fel a csúcsra, ahol pazar kilátás tárul szemünk elé. Ebédelési lehetőség a síközpontban. Következő megállónk egy régészeti látványosság lesz. Megnézzük Chukhurt, a korábbi kaukázusi főváros maradványait. Megállunk a Chotari templom­nál, és az Udi háznál, Nij faluban. Szállás és vacsora Shekiben.

5. NAP: SHEKI

A reggelit követően meglátogatjuk a helyi, keleti stílusú bazárt. Ezt követően Kaukázus első temploma lesz a következő látvá­nyosság, mely Kish faluban található. Shekibe visszaérve foly­tatjuk a városnézést. Felfedezzük az óvárost. Megnézzük a középkori erődítményt, Shaki Khans palotáját, ami nyári rezi­dencia volt. Ellátogatunk a Történeti Múzeumhoz (ha az átépí­tés befejeződik, akkor belülről is megtekintjük). Ezt követően lefényképezhetjük a Kerek templomot is. Meglátogatjuk a Shebeke kézműves műhelyt, ahol takalduzt is készítenek, mely Azerbajdzsán nemzeti hangszere. A mai napi programot a Sheki karavánszeráj meglátogatásával fejezzük be, majd vacsora és szállás Shekiben.

6. NAP: SHEKI – BASQAL – BAKU

Reggeli után első állomásunk Basqal falu lesz, ahol megis­merhetjük a tradicionális női fejkendő, a kalagai készítésének menetét. A fejkendő selyemből készül, geometriai vagy növényi minták díszítik, megfestése növényi alapanyagokkal történik. Programunk végén elindulunk Bakuba. Este vacsora és szállás.

7. NAP: BAKU – GOBUSZTÁN – BAKU

Reggel ellátogatunk a Bakutól 1 órányira lévő iszapvulkánhoz, ami Gobusztán közelében található. Az iszapvulkán egy geoló­giai képződmény, melyet iszap, víz, és gázok kitörése hoz létre. Ezt követően meglátogatjuk az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Gobusztán Nemzeti Parkot. Az időszámításunk elött itt élő emberek a sziklába vésett rajzaikon örökítették meg minden­napjaikat. A több mint 5.000 éves(!) véseteken emberek, állatok, csata-jelenetek, rituális táncok, tevekaravánok, valamint a csilla­gok kerültek ábrázolásra. Több mint 6.000 véset van a sziklákon. Programunk végén visszamegyünk Bakuba. Útközben megné­zünk egy olajkutat, amely a világon az első volt, melyet ipari kitermelésre használtak. Délután megnézzük még a Bibi-Heybat mecsetet, valamint a 2012-es Euróvíziós Dalfesztivál helyszí­nekként szolgáló Kristálypalotát. Programunk végén szabadidő vásárlási lehetőséggel, majd este gála vacsora egy helyi étterem­ben, folklór show-val. Szállás Bakuban.

8. NAP BAKU – BUDAPEST

Reggel transzfer a reptérre és hazaindulás Budapestre. A Liszt Ferenc Repülőtérre érkezés a délutáni órákban.

Az csomagár a belépőjegyeket és a helyi idegenforgalmi adókat tartalmazza. 

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.

Minden egzotikus országban elterjedt a borravaló. Szolgáltatásaik végén a helyi idegenvezetőnek és a buszvezetőnek szintén szokás „baksist” adni. Utasonként ennek javasolt összege kb. 5-6 USD / EUR/ nap. Ennek intézésében, lebonyolításában segít a magyar idegenvezető. A szállodai csomagok szobába történő fel- ill. leszállításához tartozó borravaló egyéni belátás szerint intézendő, fizetendő (1-2 USD / EUR/ alkalom).

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend függvényében Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Program
4.7
Idegenvezető
5.0
Szállás
5.0
Ellátás
5.0
Gyakori kérdések
Dr. Szónoky Miklósné
Szeged
2022.10.27

Rendkívül gazdag és egzotikus program. György Péter felkészültsége kiváló. Kényelmes, korszerű busz. Aranyos, segítőkész emberek. Modern, új szállodák. Helyi finomságokból álló kiváló választék (felejthetetlen). Megszoktuk a minden térre kiterjedő magas minőséget.

 • 5.0
Dr. Csemniczky Gusztávné
Budapest
2022.10.24

Jól szervezett, jó programok. Az idegenvezető tájékozott, jól felkészült, segítőkész, kedves. A busz biztonságos, de kényelmi szempontból nem jó. Precíz, segítőkész sofőr. Kiváló volt a szállás. Bőséges, különleges, ízletes étkezés. Színvonalas szolgáltatás.

 • 5.0
Szeverényi Józsefné
Salgótarján
2022.10.21

Nekünk sok volt a holt idő. Helyi idegenvezető *****, György Péter *****, mint mindig!!! A busz tiszta, még szemetes nylon is volt minden utasnak. Nagyon kedves sofőr. A szállások gyönyörűek voltak *****. Finom volt minden étkezés. Sajnos + 5kg!!!

 • 4.8
Leczki Ibolya
Makó
2022.11.08

Szöveges indoklás nélküli értékelés.

 • 5.0
Holló Gabriella és Griezer Katalin
Paks
2022.10.24

Szöveges indoklás nélküli értékelés.

 • 5.0
Szabó Lajosné
Pilisszántó
2022.10.21

Szöveges indoklás nélküli értékelés.

 • 4.8
Kinyomtatom a programot
A tűz országa, Azerbajdzsán úthoz hasonló utazások