Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Időpontok és alapárak
Szeptember 10 - 16.
306 000 Ft
Az út áttekintése

·  Szófia és az ortodox kultúra megismerése
·  Világörökségek: Rilai kolostor, Neszebár
·  Bizánci templomok, freskók
·  All inclusive ellátás a Naposparton

Bulgária kapcsán sokaknak csak a tengerparti szakasz ismert. Kevesen tudják milyen fantasztikus történelmi emlékei vannak az országnak. Kultúra és pihenés egy utazásban.
Csécsei Barbara – A bolgár utak szakreferense

Utasaink véleménye

4.7

Utazás:
Autóbusszal
Szállás:
4 csillagos szálloda
Ellátás:
Félpanzió + 1 ebéd
 • Program
 • Belépők és hasznos információk
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (30)

1. NAP: DEBRECEN / PÉCS – BUDAPEST – SZEGED – SZERBIA – SZÓFIA

Ingyenes kora reggeli transzferek indulnak Debrecenből és Pécsről Budapestre. Mindkét útvonalon további felszállási lehetőségeket biztosítunk. A főváros után az M5-ös autópá­lyán haladunk dél felé. Kecskeméten, Kiskunfélegyházán és Szegeden felszállási lehetőség,majd határátlépés Szerbiába, délután pedig Bulgáriába. Szófiába érve, este rövid séta a belvárosban. (Programunk függ a határátlépések időtarta­mától.) A terület már időszámításunk előtt lakott vidék volt. Programunk során látjuk a kivilágított főváros épületeit, melyeket másnap jó fényviszonyok közt is le tudunk fényké­pezni. Szállás Szófiában ****-os hotelben.

2. NAP: SZÓFIA – VELIKO TARNOVO

Reggeli után buszos városnézés során – rövid kiszállásokkal –, megtekintjük Szófia legfőbb nevezetességeit. Az Alekszandr Nyevszkij Székesegyház egy kijevi fejedelem nevét viseli. A templom az oszmán birodalom alóli felszabadításban elesett orosz katonáknak állít emléket. A Banja Basi mecset a XVI. szá­zadban épült. Látványos épület a Parlament és a Nemzeti Balett és Operaház épülete is. Ezután elhagyjuk Szófiát és a jelenlegi fővárosból, az egykori fővárosba, Veliko Tarnovóba utazunk. A település Bulgária egyik legszebb városa. Több dombra épült, melyet a Jantra folyó vesz körül. A városban tar­tották az első nemzetgyűlést és itt fogadták el az állam első alkotmányát is. Egyik legfőbb nevezetessége az a hatalmas vár, melynek alapjai a római korból származnak. Ma elsősorban erődített falai, bástyái és kapui maradtak meg. Ellátogatunk a Caravec-negyedbe, ahol többek között a város egyik legna­gyobb egyházi épületét, a Jubileumi templomot tekintjük meg. Ezt követően a Történeti Múzeumot és a Balduin tornyot is látni fogjuk. Az esti órákban elfoglaljuk szálláshelyünket.

3. NAP: VELIKO TARNOVO – ARBANASI – VÁRNA – SUNNY BEACH

A reggelit követően a XIV. század végén alapított gyöngysze­met, Arbanasi műemlékfaluját nézzük meg. Az itt látható temp­lomok és épületek egyedülálló építészeti és művészeti emlékek. Van köztük olyan templom, melyet 3.600 bizánci freskó díszít. Arbanasi megtekintése után tovább indulunk Várnába, ahol programunkat városnézéssel folytatjuk: várnai csata emlékpar­kja, katedrális, belváros. A belváros látványosságai közé tar­tozik a római fürdő szabadtéri múzeuma, ahol bepillantást nyerhetünk a rómaiak tisztálkodási szokásaiba. Ezt követően a Régészeti Múzeumban több mint négyezer éves aranykincseket tekinthetünk meg. Korukat tekintve ezek régebbiek mint a trójai aranykincsek. Tovább haladva az Aladzsa sziklakolostort keres­sük fel. Ez egy mészkőbe vájt templom, így ma egy kolostor motormetszete tárul a szemünk elé. Szerzetesek már a VI. szá­zadtól laktak ezen a helyen. Lépcsőkön haladva járjuk körbe a cellákat. Érdekesek a falrajzok és a kőágyak. Programunk után tovább utazunk és az esti órákban érkezünk szálláshelyünkre, amely a tengerpart közelében található (2 éj).

4. NAP: PIHENÉS ALL INCLUSIVE ELLÁTÁSSAL

Szabadprogram, pihenés, napozás a tengerparton. Remek alka­lom a kikapcsolódásra, lazításra. Ezen a napon az ebéd is benne van a szolgáltatásokban. A hotelben az ott tartózkodásunk ideje alatt ingyenes italfogyasztás is biztosított, a helyi italok tekinte­tében (bor, sör, a bárokban a rövidital, koktél is).

5. NAP: NESZEBÁR – POMORIE – PLOVDIV

Reggeli után az ország legnagyobb üdülőövezetének, a Napospartnak a legrégebbi települését keressük fel, Neszebárba megyünk. Az óvárost a görögök alapították időszámításunk előtt az V. században, mely napjainkban az UNESCO Világörökség része. A kis szigeten 41 templom található, mely bizánci stílusban épült. Jellegzetes bolgár faházaival, kis vendéglőivel, szűk utcáival felejt­hetetlen élményt nyújt. Ezt követően a pomorie-i Szent György kolostort látogatjuk meg. A kolostor különlegességét az adja, hogy ez az egyetlen pravoszláv kolostor Bulgáriában, ami nem a hegyek­ben, hanem a tengerparton épült. Szent György, a pravoszláv egy­ház egyik legnépszerűbb szentje, ezért ő a névadó. Folytatjuk utunkat Plovdivban lévő ****-os hotelben lévő szállásunkig.

6. NAP: PLOVDIV – RILA – SZÓFIA

A reggelit követően Bulgária második legnagyobb városát, Plovdivot fedezzük fel. A települést időszámításunk előtt alapították. Főként a római kori emlékeket továbbá a fából készült, valamint a reneszánsz stílusú hazákat tekintjük meg sétánk során. Ezt követően a főváros felé tartva kitérőt teszünk a pravoszláv egyház egyik legismertebb kolostorához Rilába, amely szintén a Világörökség részét képezi. A meseszép kolostort a X. század környékén remeteségbe vonult Rilai Szent János követői alapították. Talán ez Bulgária legismertebb látványossága, így megéri a kitérőt. A kolostor megtekintése után Szófiában elfoglaljuk ****-os szállásunkat.

7. NAP: SZÓFIA – SZERBIA – BUDAPEST

Reggel Szerbia felé hazaindulunk. A határátlépések időtartamá­nak függvényében érkezünk Magyarországra és Szeged érinté­sével 21 óra körül érünk Budapestre. Ezt követően mindenkit a felszállási helyére szállítunk.

LátnivalóBelépődíj
Szófia - Banja Bashi dzsámi4 BGN
Szófia - Székesegyház10 BGN
Veliko Tarnovo - 40 Vértanú temploma15 BGN
Veliko Tarnovo - Tsaravets erőd15 BGN
Arbanasi22 BGN
Aladzsa kolostor6 BGN
Neszebár - Megváltó temploma10 BGN
Neszebár - Szent István templom10 BGN
Neszebár - Néprajzi Múzeum6 BGN
Plovdiv18 BGN
Pomorie - kolostor adomány6 BGN
Várna - Régészeti múzeum10 BGN
Rila kolostor (idő függvényében)22 BGN
Várnai csata emlékmű10 BGN
Várna - kőerdő5 BGN

Belépők ára: kb.: 169 BGN

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.

Buszos felszállási helyek:

Város Megálló típus Időpont Cím
Budapest Le/felszálló kb. reggel 6.30 OMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződése,
Debrecen Le/felszálló kb. reggel 2.00 Kishegyesi úti Tesco parkoló
Dunaújváros Le/felszálló kb. reggel 5:00 Dechatlon parkoló
Füzesabony Le/felszálló kb. reggel 4:30 Maklári körforgalom, MOL-kút
Gyöngyös Le/felszálló kb. reggel 5:00 Régi 3-as út Orlen benzinkút
Bonyhád Le/felszálló kb. reggel 3:40 MOL benzinkút
Miskolc Le/felszálló kb. reggel 3.45 Búza tér, McDonald's parkoló
Pécs Le/felszálló kb. reggel 3.00 Jókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkoló
Szekszárd Le/felszálló kb. reggel 4:00 Újvárosi temető melletti Shell-kút
Kecskemét (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:00 Auchan parkoló
Kiskunfélegyháza (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:30 M5 melletti OMV benzinkút
Szeged (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 9:30 Rókusi körúti Tesco parkoló
Hatvan M3 Le/felszálló kb. reggel 5:10 M3-as kerekharaszti pihenő MOL-kút
Paks Le/felszálló kb. reggel 4:40 Régi 6-os út OMV benzinkút
Tolna Le/felszálló kb. reggel 4:15 Penny Market parkoló
Program
4.8
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.5
Ellátás
4.6
Gyakori kérdések
Bali Krisztina
Budapest
2023.09.20

Gazdag, változatos program, szép, egyedi látnivalókkal. Az idegenvezető tapasztalt, jól felkészült volt, tartalmas érdekes vezetés. Az autóbusz tiszta, kényelmes. A gépkocsivezetők udvariasak, jól kezelik a váratlan helyzeteket. A szállásokat összességében jóra értékelem. Az étkezés egy kivételével kitűnő volt. Sokszínű programok!

 • 4.8
Oláh Zsigmond Albertné
Karcag
2023.09.18

Látnivalókban gazdag, változatos program. Kedves, rendkívül tájékozott, segítőkész, figyelmes , határozott, közvetlen személyiség az idegenvezető. A busz kényelmes, minden reggel gyönyörűen kitakarított. A sofőrök rutinosak, remekül tájékozódnak, segítőkészek. Biztonságban éreztük magunkat velük. A szállás kényelmes, tiszta, gyorsan történt a szobafoglalás. Változatos, ízletes, jó kiszolgálás.

 • 5.0
Oraveczné Bodor Piroska
Szeged
2023.09.17

Nem túl rohanós, de azért élménydús programok. Az idegenvezető nagyon felkészült. A helyi idegenvezetőt néha a lényegre kellene szorítani. Kényelmes autóbusz, jó sofőrök, segítőkészek. A szállások szépen felújítottak, jó minőségű matracok (!!!) Az étkezés bőséges, ízletes, mindig van zöldség és gyümölcs.

 • 5.0
Najbauerné Bacsics Zsuzsanna
Pécs
2023.09.16

Szép, gazdag program volt, egyedül egy kicsit több természetet hiányoltam. Rendkívül sok információt kaptunk mindenhol, nagyon segítőkész, odafigyelő idegenvezető volt. Az autóbusz alapjában tiszta és kényelmes volt, az ülések közti távolság lehetett volna kicsit nagyobb. Fantasztikusan jó sofőrjeink voltak, udvariasak, segítőkészek. Mindig volt friss kávé, meleg víz. A 6 szállásból 4 kiváló volt, a tengerparti hotellel több probléma is volt, az ellátásra való tekintetben is.

 • 4.5
Dajka Lajos Lászlóné
Kisvárda
2023.09.15

A program nagyon jó és változatos, élményt adó volt. Lelkiismeretes, részletes, sok információt adott az idegenvezető, segítőkész, mindenre odafigyelő vezetés. A busz kényelmes, tiszta. A gépkocsi vezető figyelmes, tájékozott, vezetésük biztonságos, nyugodt. A szállás a csillagnak megfelelő volt, jó ellátás, tisztaság. Az étkezés mennyiségben elég, izletes, finom változatos.

 • 5.0
Dr. Nagy László, Dr. Nagy Lászlóné
Szekszárd
2023.09.05

Jól felkészült, alapos , kedves, fáradhatatlan. Az autóbusz tiszta, kényelmes. A buszsofőrök jól vezetnek, udvariasak. A tengerparti szállással nem voltunk megelégedve, de a tengerpart sok mindenért kárpótolt. Az étkezések is a legtöbb helyen tetszettek.

 • 5.0
Császár Katalin, Spisák László
Visonta
2023.09.04

Nagy tudású, gondoskodó, precíz idegenvezető. A busz kényelmes, tiszta. A sofőrök készséges, udvarias, szakmájukat értő úriemberek. A tengerparti szálloda tisztaságával nem voltam teljesen megelégedve, ot az ellátás kissé szegényes és egyhangú volt.

 • 4.3
Farkasné Csiszár Zsuzsanna
Budapest
2023.09.03

Bőséges, színes információ az idegenvezetőtől. Az autóbusz kényelmes, a sofőr pontos, segítőkész. A szállásokat összességében 4-esre értékelem.

 • 4.8
Dr. Liszkai Ferenc
Tiszaladány
2023.09.03

A szállásokat összességében 4-esre értékelem, az egyik szálloda minősége rontotta az élményt.

 • 4.5
Dugántsy Béláné
Gödöllő
2023.09.03

Az idegenvezető segítőkész, mindig kedves és türelmes. A busz kényelmes, a sofőrök pedig pontosak és segítenek mindig. Homokos parton a szállás meleg volt, nem működött a klíma rendesen. Homokos parton a higiénia nem volt megfelelő (macska az étteremben, bögrék piszkosak)

 • 4.5
Nézze meg hasonló utazásainkat
Kinyomtatom a programot
Kolostorok és rózsák földjén Bulgáriában úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló időpontban

Zeusz földjén
Zeusz földjén
7
NAP

4.7

29 értékelés

A Meteóráktól az Olümposzig, Thesszaloniki szépségei és a hívogató homokos tengerpart, kockás abroszos tavernákkal, jéghideg ouzo és tsipuro. Jamasz!

299 000 Ft-tól
Baltikumi panoráma repülővel
Baltikumi panoráma repülővel
5
NAP

4.8

27 értékelés

Mindhárom balti főváros mint egy kis ékszerdoboz. Külön-külön is elvarázsolnak, de így egyben…

367 000 Ft-tól
Adria, Postojna és a Plitvicei-tavak
Adria, Postojna és a Plitvicei-tavak
5
NAP

4.9

30 értékelés

A monarchia gyöngyszemei: Opatija és Trieszt, a természet csodái: Plitvicei-tavak és Postojnai-cseppkőbarlang, két főváros: Zágráb és Ljubljana; mindez együtt ebben az utazásban.

198 000 Ft-tól

Utazások hasonló árban

A fényűző Nizza és Monaco
Garantált indulásGarantált indulás
A fényűző Nizza és Monaco
5
NAP

4.8

29 értékelés

A pompa, csillogás és luxus mellett számtalan csodás látnivaló várja az ideutazókat. Bájos városok, hívogató tengerpart, 7 km-es, pálmafás promenád.

359 000 Ft-tól
Csillámló tenger és kulturális örökségek a Balkánon
Csillámló tenger és kulturális örökségek a Balkánon
7
NAP

4.9

39 értékelés

A bosnyák tengerpart mindössze 20 km hosszú, így minden métere aranyat ér. 4*-os szállásunk Neumban található, Bosznia "Monte Carlójában".

289 000 Ft-tól
Irány az Alpok
Irány az Alpok
5
NAP

5.0

32 értékelés

Új programmal várja törzsutasait és a túrázást kedvelőket Ildi. A szállás végig egy helyen, Schladmingban lesz, innen indulnak a különböző túrák. Felvonózás, hüttézés, gokartozás 5 napban, a megszokott minőségben. A jelszó: Dachstein!

279 000 Ft-tól
Tulipánok országa, Hollandia
Tulipánok országa, Hollandia
7
NAP

4.9

32 értékelés

Szélmalmok, fapapucsok, sajtok, csatornák, kerékpárosok és tulipán, ameddig a szem ellát.

309 000 Ft-tól
Pillanatképek és nyaralás Dalmáciában (5 nap)
Pillanatképek és nyaralás Dalmáciában (5 nap)
5
NAP

4.7

31 értékelés

Rövid, buszos nyaralóprogram Dalmáciában, ahol kiránduláskat is kínálunk. A programok 3 Világörökségi helyszínt is érintenek. Trogir, Zadar.

269 000 Ft-tól