Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Június 15 - 21. 249 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Augusztus 25 - 31. 229 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Szeptember 12 - 18. 239 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Érdekel az utazás!

Emlékeztetőt kérek, ha lesz újra foglalható időpont.

Az út áttekintése

·  Szófia és az ortodox kultúra megismerése
·  Világörökségek: Rilai kolostor, Neszebár
·  Bizánci templomok, freskók
·  Kikapcsolódás, pihenés a Naposparton

Bulgária kapcsán sokaknak csak a tengerparti szakasz ismert. Kevesen tudják milyen fantasztikus történelmi emlékei vannak az országnak. Kultúra és pihenés egy utazásban.
Csécsei Barbara – A bolgár utak szakreferense

Utasaink véleménye

4.7

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák
Ellátás:
Félpanzió
 • Program
 • Belépők
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (16)
 • Hasonló utak

1. NAP: DEBRECEN / PÉCS – BUDAPEST – SZEGED – SZERBIA – SZÓFIA

Ingyenes kora reggeli transzferek indulnak Debrecenből, és Pécsről Budapestre. Mindkét útvonalon további felszállási lehetőségeket biztosítunk. A főváros után az M5-ös autópá­lyán haladunk dél felé. Kecskeméten, Kiskunfélegyházán és Szegeden felszállási lehetőség majd határátlépés Szerbiába, délután pedig Bulgáriába. Szófiába érve, este rövid séta a belvárosban. (Programunk függ a határátlépések időtarta­mától.) A terület már időszámításunk előtt lakott vidék volt. Programunk során látjuk a kivilágított főváros épületeit, melyeket másnap jó fényiszonyok közt is le tudunk fényké­pezni. Szállás Szófiában ****-os szállodában.

2. NAP: SZÓFIA – VELIKO TARNOVO

Reggeli után buszos városnézés során – rövid kiszállásokkal –, megtekintjük Szófia legfőbb nevezetességeit. Az Alekszandr Nyevszkij Székesegyház egy kijevi fejedelem nevét viseli. A templom az oszmán birodalom alóli felszabadításban elesett orosz katonáknak állít emléket. A Banja Basi mecset a XVI. században épült. Látványos épület a Parlament és a Nemzeti Balett és Operaház épülete is. Ezután elhagyjuk Szófiát és a jelenlegi fővárosból, az egykori fővárosba, Veliko Tarnovóba utazunk. A település Bulgária egyik legszebb városa. Több dombra épült, melyet a Jantra folyó vesz körül. A városban tartották az első nemzetgyűlést és itt fogadták el az állam első alkotmányát is. Egyik legfőbb nevezetessége az a hatalmas vár, melynek alapjai a római korból származnak. Ma elsősorban erődített falai, bás­tyái és kapui maradtak meg. Ellátogatunk a Caravec-negyedbe, ahol többek között a város egyik legnagyobb egyházi épületét, a Jubileumi templomot tekintjük meg. Ezt követően a Történeti Múzeumot és a Balduin tornyot is látni fogjuk. Az esti órákban elfoglaljuk szálláshelyünket.

3. NAP: VELIKO TARNOVO – ARBANASI – VÁRNA – SUNNY BEACH

A reggelit követően a XIV. század végén alapított gyöngysze­met, Arbanasi műemlékfaluját nézzük meg. Az itt látható temp­lomok és épületek egyedülálló építészeti és művészeti emlékek. Van köztük olyan templom, melyet 3.600 bizánci freskó díszít. Arbanasi megtekintése után tovább indulunk Várnába, ahol programunkat városnézéssel folytatjuk: várnai csata emlék­parkja, katedrális, belváros. A belváros látványosságai közé tartozik a római fürdő szabadtéri múzeuma, ahol bepillantást nyerhetünk a rómaiak tisztálkodási szokásaiba. Ezt követően a Régészeti Múzeumban több, mint négyezer éves aranykincse­ket tekinthetünk meg. Korukat tekintve ezek régebbiek, mint a trójai aranykincsek. Tovább haladva az Aladzsa sziklakolostort keressük fel. Ez egy mészkőbe vájt templom, amely egy földren­gés következtében leomlott. Szerzetesek már a VI. századtól lak­tak ezen a helyen. Lépcsőkön haladva járjuk körbe a cellákat. Érdekesek a falrajzok és a kőágyak. Programunk után tovább utazunk és az esti órákban érkezünk szálláshelyünkre, amely a tengerpart közelében található (2 éj).

4. NAP: PIHENÉS

Ezen a napon szabadprogram, napozás a tengerparton. Remek alkalom a kikapcsolódásra, lazításra.

5. NAP: NESZEBÁR – POMORIE – PLOVDIV

Reggeli után az ország legnagyobb üdülőövezetének, a Napospartnak a legrégebbi települését keressük fel, Neszebárba megyünk. Az óvárost a görögök alapították időszámításunk előtt az V. században, mely napjainkban az UNESCO Világörökség része. A kis szigeten 41 templom található, mely bizánci stílusban épült. Jellegzetes bolgár faházaival, kis vendéglőivel, szűk utcáival felejt­hetetlen élményt nyújt. Ezt követően a pomorie-i Szent György kolostort látogatjuk meg. A kolostor különlegességét az adja, hogy ez az egyetlen pravoszláv kolostor Bulgáriában, ami nem a hegyek­ben, hanem a tengerparton épült. Szent György, a pravoszláv egy­ház egyik legnépszerűbb szentje, ezért ő a névadó. Folytatjuk utunkat Plovdivban lévő ****-os szállodában lévő szállásunkig.

6. NAP: PLOVDIV – RILA – SZÓFIA

Reggeli után Bulgária második legnagyobb városát, Plovdivot fedezzük fel. A települést időszámításunk előtt alapították. Főként a római kori emlékeket továbbá a fából készült, valamint a rene­szánsz stílusú hazákat tekintjük meg sétánk során. Ezt követően a főváros felé tartva kitérőt teszünk a pravoszláv egyház egyik legis­mertebb kolostorához Rilába, amely szintén a Világörökség részét képezi. A meseszép kolostort a X. század környéken remeteségbe vonult Rilai Szent János követői alapították. Talán ez Bulgária leg­ismertebb látványossága, így megéri a kitérőt. A kolostor megte­kintése után Szófiában elfoglaljuk ****-os szállásunkat.

7. NAP: SZÓFIA – SZERBIA – BUDAPEST

Reggel Szerbia felé hazaindulunk. A határátlépések időtartamá­nak függvényében érkezünk Magyarországra és Szeged érinté­sével 21 óra körül érünk Budapestre. Ezt követően mindenkit a felszállási helyére szállítunk.

LátnivalóBelépődíj
Szófia - Banja Bashi dzsámi4 leva
Szófia - Székesegyház10 leva
Veliko Tarnovo - 40 Vértanú temploma15 leva
Veliko Tarnovo - Tsaravets erőd15 leva
Arbanasi22 leva
Aladzsa kolostor6 leva
Neszebár - Megváltó temploma10 leva
Neszebár - Szent István templom10 leva
Neszebár - Néprajzi Múzeum6 leva
Plovdiv18 leva
Pomorie - kolostor adomány6 leva
Várna - Régészeti múzeum10 leva
Rila kolostor (idő függvényében)22 leva
Várnai csata emlékmű10 leva
Várna - kőerdő5 leva

Belépők ára: kb.: 169 BGN

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.

Buszos felszállási helyek:

Város Megálló típus Időpont Cím
Budapest Le/felszálló kb. reggel 6.30 OMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződése
Debrecen Le/felszálló kb. reggel 2.00 Kishegyesi úti Tesco parkoló
Dunaújváros Le/felszálló kb. reggel 5:00 Dechatlon parkoló
Füzesabony Le/felszálló kb. reggel 4:30 Maklári körforgalom, MOL-kút
Gyöngyös Le/felszálló kb. reggel 5:00 Régi 3-as út Lukoil benzinkút
Bonyhád Le/felszálló kb. reggel 3:40 MOL benzinkút
Miskolc Le/felszálló kb. reggel 3.45 Búza tér, McDonald's parkoló
Pécs Le/felszálló kb. reggel 3.00 Jókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkoló
Szekszárd Le/felszálló kb. reggel 4:00 Újvárosi temető melletti Shell-kút
Kecskemét (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:00 Auchan parkoló
Kiskunfélegyháza (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:30 M5 melletti OMV benzinkút
Szeged (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 9:30 Rókusi körúti Tesco parkoló
Hatvan M3 Le/felszálló kb. reggel 5:10 M3-as kerekharaszti pihenő MOL-kút
Paks Le/felszálló kb. reggel 4:40 Régi 6-os út OMV benzinkút
Tolna Le/felszálló kb. reggel 4:15 Penny Market parkoló
Program
4.7
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.5
Ellátás
4.8
Gyakori kérdések
Kollár Terézia
Budapest
2021.07.28

Utazásunk programja: újra itt 40 év után, új városok, új élmények. Idegenvezetés: bőséges információ. Autóbusz: kényelmes. Gépkocsivezető: udvarias, figyelmes, kedves. Szállás: teljesen rendben. Étkezés: a svédasztalos megoldás hosszú és zsúfolt.

 • 5.0
Baloghné Szalay Jusztina és Balogh Péter
Budapest
2021.07.26

A tenger melletti szállás a többihez képest volt szerényebb, a fürdőszoba miatt, egyébként jó volt. Az idegenvezető tudása, stílusa szuper, valamint gondolkodása is. Köszönjük! A két sofőr is mindent megtett a kényelmünkért. Köszönjük! :)

 • 4.8
Frick Judit
Budapest
2021.07.26

Utazásunk programja: tartalmas, változatos. Idegenvezetés: felkészült, segítőkész, rugalmas, kedves. Autóbusz: kényelmes, tiszta. Gépkocsivezetők: barátságosak, mosolygósak, jól vezetnek. Szállás: kulturált, tiszta. Étkezés: elegendő mennyiség.

 • 5.0
Szellőné Horváth Márta
Budapest
2019.09.19

Profi szervezés, kiváló idegenvezetés, jó szállások és ellátás. Egyetlen negatív észrevételem: az utazáson részt vett egy csoport, akikért külön elment a busz Budapesten - a reggeli csúcsforgalomban - az útiránnyal ellenkező irányba. Ez az indulásnál több, mint 1 órás késedelmet jelentett, ami az ezek után az első napi érkezésnél okozott késdelem miatt volt kellemetlen. Mivel a csoport által megadott helyszín nem volt messze az általános találkozási helytől (Ecseri út) számomra érthetetlen mi szükség volt erre a kitérőre. Ez értendő a hazaútra is, bár akkor a kisebb forgalom miatt a késedelem nem volt annyira jelentős.

 • 5.0
Vedres Gáborné
Budapest
2017.10.01

Nagyszerű szervezés, az iroda munkatársai nagyon segítőkészek, ami külön megérdemel egy dicséretet!

 • 5.0
Mátyás István
Debrecen
2017.08.13

Program: Látványban igen gazdag Idegenvezető: Kiváló, nagy tudással rendelkezik Autóbusz: Kényelmes Szállás: Kényelmes és tiszta

 • 5.0
Andóczi-Baloghné Kiss Ildikó

2017.08.13

Program: Látnivalóban gazdag Idegenvezető: Nagytudású, lelkiismeretes Autóbusz: Kényelmes Szállás: Kényelmes, tiszta

 • 4.5
Mayer Enikő Éva

2017.08.06

Program: Bulgária legszebb városait nézhettük meg. Idegenvezető: Felkészült, segítőkész Autóbusz: Kényelmes Szállás: A személyzet kiváló, a szálloda helye távol volt az Aranyhomok tengertől

 • 4.5
Dr. El-Aliné Dr. Frank Andrea Erzsébet

2017.07.28

Program: A rózsák völgye miatt is választottam az utat Idegenvezető: Sokoldalú, tájékozott, magabiztos, de néhol kaphattunk volna több szabadidőt. Autóbusz: Kényelmes, működött a légkondi, fontos! Szállás: A legtöbb szálloda nagyon jó, de a várnai messze volt a tengertől.

 • 4.3
Csonka Antal
Szeged
2021.07.28

Szöveges indoklás nélküli értékelés.

 • 5.0
Kinyomtatom a programot
Kolostorok és rózsák földjén Bulgáriában úthoz hasonló utazások