Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Július 04 - 08. Ár: január végén Autóbusszal Nem foglalható
Október 07 - 11. Ár: január végén Autóbusszal Előzetes helyfoglalás
Az út áttekintése

·  4 éjszaka szállás egy helyen Szlovéniában
·  Meseszép tavak, vízesések, szurdokok
·  Szlovén kulináris élmények
·  Változatos túrák 3 ország hegyein

"Szlovénia híres az érintetlen természeti látnivalóiról. Ezekből ismerhetünk meg egy csokorra valót, miközben a szomszédos országok természeti csodáiból is csemegézhetünk."
Prónay Ildikó - az év idegenvezetője 2016

Szállás:
4 csillagos szálloda
Ellátás:
Félpanzió
  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak

1.NAP: SZEGED (DEBRECEN, PÉCS) BUDAPEST – VRATA – GOZD – MARTULJEK

Reggeli indulás, Tornyiszentmiklósnál lépünk határt Szlovéniába. A Ljubljana felé tartó autópályáról Trojanenál térünk le, itt tartunk pihenőt. Nem a hely az érdekes, hanem a fánk. Itt készül az eredeti trojanei fánk sárgabaracklekvárral, ahogyan ők mondják: krofi. Természetesen mi is megkóstolhatjuk. Ezt követően a főváros érintésével a Juliai-Alpok felé utazunk. Mojstrana parkolójából indulunk délutáni vadregényes túránkra a Vrata-völgyben. Közel 4 km-t teszünk meg a mesés erdei ösvényen, míg a végén elérjük a Peričnik-vízesést. A környezet és az 52 m magas vízsugár látványa lenyűgöző. Szlovénia több 100 vízesése közül ezt egyedivé igazán az teszi, hogy a vízesés mögé is be tudunk menni. A visszautat is gyalog tesszük meg buszunkhoz, így ezen a programon közel 10 km-t túrázunk. Innen már csak negyed órát kell utazni szállásunkig, ami Kranjska Gora szomszédságában lesz. Ebben a ****-os hotelban töltünk 4 éjszakát, itt lesz a vacsora is.

2.NAP: TOLMIN-SZURDOK – KOZJAK VÍZESÉS

Ezen a napon két látványos és vad szurdokot keresünk fel. Reggeli után buszunkkal Tarvisio érintésével a fantasztikus panorámával rendelkező Predil-hágón utazunk. A Juliai-Alpok csodaszép hegyei, fenyvesei között ereszkedünk le a Triglavi Nemzeti Park elragadó völgyébe. Itt a Soča (Isonzó) folyó a fő látványosság, a hihetetlen azúrkék színével. A Soča mellékfolyója a Tolminka, ennek szurdokát ismerjük meg a mai napon. A szépen kiépített buszparkolóból helyi busszal lehet eljutni (vagy gyalog) a hegyszoros bejáratához. A szurdoknak két ága van. Először a Tolminka-patak völgyében haladunk, amit hidak és sziklába vájt járdák tesznek különlegessé. Ezen a szakaszon jutunk el a patak mélyén feltörő hőforrásokhoz, amiknek hőmérséklete 18 - 21oC. Felette magasodik az Ördög hídja, azon fogunk majd visszajönni a kiindulási helyre. Ezt követően egy függőhídon kelünk át, ahonnan szép rálátás nyílik a két szurdok találkozására és a két folyó összefolyására. Ezután a Zadlaščica folyó kanyonjában haladunk hosszabb lépcsős szakaszon, míg elérjük a látványos ösvény végét. Itt egy kilátóplatformot hoztak létra, ahonnan jól lehet látni a két függőleges sziklafal közé beékelődött Medve-fej sziklatömböt és a szűk szorost. Innen, aki akar, még pár perc kitérővel felkapaszkodhat a Dante barlanghoz. A legenda szerint a költőt ez a barlang ihlette az Isteni színjáték pokolban játszódó jeleneteire. Majd aszfaltos úton indulunk, és átkelünk a már alulról megcsodált Ördög hídon. Szédítő látványt nyújt a 60 m mélységben zúgó Tolminka patak. Ezután buszunkhoz megyünk. A következő programunk Kobarid közelében lesz. Először átkelünk gyalog a Soča fölött átívelő Napoleon-hídon. Káprázatos a folyó kék színe és az általa kivájt fehér sziklák együttese. Folytatjuk utunkat a Kozjak vízeséshez. Ez egy szurdok végén egy sziklabarlangba rejtve található, ahol egy zöld tavacskába ömlik a vízsugár. Sokak szerint a Kozjak vízesés a legszebb zuhatag Szlovéniában. Már az oda vezető erdei ösvény is csodálatos, melyet kis fahidak tesznek változatossá. A visszaút során az első világháborúban használt bunkereket is megnézhetjük. A közel 1,5 órás program után szállásunkra indulunk, ahova az esti órákban érkezünk.

3.NAP: MARTULJEK – FUSINE – PLANICA – KRANJSKA GORA

Reggeli után a szállásunk közelében lévő vízesést keressük fel. A Martuljek-patak impozáns zuhatagához lépcsősorokkal ellátott szurdokvölgyben lehet feljutni. A szintkülönbség 200 m. Ugyanezen az úton jövünk vissza. Az 5 km-es túra kb. 1,5 órát vesz igénybe. Folytatjuk utunkat Olaszországba. Buszunkkal kemény kapaszkodóval érjük el a Tarvisiotól 10 km-re lévő Fusine-i tavakat, melyek az olasz Juliai-Alpok talán legszebb kirándulóhelyei. A káprázatosan tiszta, hihetetlenül kék vizű, jégkorszaki eredetű két tavacskát könnyű sétával körbejárhatjuk. A kiépített túrautak meseszép sziklák között, hatalmas fenyőfák árnyékában vezetnek. Nemcsak a tavak látványa lenyűgöző, hanem a föléjük magasodó Mangart-hegy (2.679 m) tekintélyt parancsoló tömbje is. A tavak partján kisebb éttermek is működnek. Délután visszamegyünk Szlovéniába. Először a világhírű Planica síugró sáncokat csodáljuk meg. Planica nemcsak Szlovéniában, hanem az egész világon fogalom a síelők körében. Itt ugrottak a világon először 100 m, majd 200 m felett is. Idáig 42 világcsúcsot értek el itt a síugrók. A 8 éves felújítás eredménye egy új sírepülő sánc a hét síugró sánc mellett. Ezt követően Krjanska Gorába utazunk. Először egy „tornaórán” veszünk részt. Ez azt jelenti, hogy a település kaszinójától indulva a természetben kiépített ügyességi feladatokat végezhetünk el, miközben túrázunk a Jasna-tóhoz, onnan pedig fel a hegyre, majd a túloldalon leereszkedve, különböző feladatokat teljesítve, fejezzük be az órát. Ezután a híres síközpont, Krajnska Gora centrumában séta, szabadprogram. Aki akar, visszagyalogolhat szállásunkra (5 km), vagy busszal is meg lehet tenni a hazautat.

4. nap: Karintia – Tscheppaschlucht – Villach

A mai napot Ausztriában töltjük. Karintiában található a Tscheppa-szurdok, ami az ország legszebb völgyszorosai közé tartozik. A kanyargó túraútvonal lezúduló hegyi patak mentén, stégeken, létrákon, lépcsőkön és hidakon át vezet, folyamatosan hegynek felfelé. A program fénypontjai közé tartozik a fém csigalépcső és függőhíd, valamint a 26 m magas, robajló Tschauko-vízesés. Sportértéke mellett adrenalin szintet emelő hatása is van az idevezető út megtételének. Ezután erdei úton érjük el a Deutscher Peter nevű éttermet, ahonnan helyi buszra szállva jutunk vissza a kiinduló ponthoz, azaz a buszunk parkolójához. Az öt napos program során több alkalommal nehéz terepen kirándulunk. Ide azok jelentkezését várjuk, akik szeretik és bírják a megterhelő kihívásokat. A vadregényes túra után utazunk Karintia második legnagyobb városába, Villachba. A Dráva partjáról rövid sétát teszünk az óvárosban, melynek leghangulatosabb része a széles sétáló utca. Az óváros jellegzetességei közé tartoznak a szűk kis sikátorszerű utcácskák is, ahol üzletek, kávézók, éttermek biztosítják a szórakozást. A több mint 900 éves Villach városa egyszerre modern és romantikus. Legértékesebb műemléke a főtér közelében lévő későgótikus Szent Jakab plébániatemplom, ezt is megnézzük. Rövid szabadprogram után buszra szállunk, és az esti órákban érünk vissza szállásunkra.

5. nap: Bled – Tornyaszentmiklós – Budapest

Reggeli után Szlovénia legnépszerűbb turistalátványosságát keressük fel, a Bledi-tavat. Nem a megszokott módon teszünk itt látogatást, ezért nem tervezünk hajózást a szigetre. Lehet választani: aki szeretné körbejárni a tavat (kb. 6 km), körbe sétálhatja. Aki akar, felgyalogolhat a sziklaszirten álló várhoz. A vár alsó udvarának kis műhelyében egy Gutenberg-korabeli nyomdagép másolata van. A felső udvaron meseszép kilátás, egy múzeum és egy étterem fogad bennünket. Mozgalmas programunk végén meg lehet kóstolni a híres bledi krémest. Ezt megtehetjük fent a várban, vagy lent a tóparton a csodás panorámával rendelkező étteremben is. Ezután buszra szállunk. Autópálya pihenőben szünetet tartva indulunk Nagykanizsa, majd Budapest felé, ahová az esti órákban érkezünk. Ezt követően mindenkit a felszállási városába szállítunk.

Buszos felszállási helyek:

Város Megálló típus Időpont Cím
Gyakori kérdések
A Monarchia legszebb látnivalói
Július 04. 5 nap Ár: január végén
Augusztus 03. 5 nap Ár: január végén

További 2 időpont

Adria, Postojna és a Plitvicei-tavak
Tengerparti fürdési lehetőséggel
Április 22. 5 nap 108 000 Ft
Május 28. 5 nap 115 000 Ft

További 1 időpont

Szlovénia legszebb tájain
Ljubljana – Bled – Bohinj – Postojna – Piran – Bovec
Április 30. 4 nap 89 500 Ft
Május 21. 4 nap 89 500 Ft

További 6 időpont

Kinyomtatom a programot
Túrázások Szlovéniából úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló területre

Adria, Postojna és a Plitvicei-tavak
Tengerparti fürdési lehetőséggel
Április 22. 5 nap 108 000 Ft
Május 28. 5 nap 115 000 Ft
Szlovénia legszebb tájain
Ljubljana – Bled – Bohinj – Postojna – Piran – Bovec
Április 30. 4 nap 89 500 Ft
Május 21. 4 nap 89 500 Ft
A Monarchia legszebb látnivalói
Július 04. 5 nap Ár: január végén
Augusztus 03. 5 nap Ár: január végén

Utazások hasonló árban

Kréta, a Minotaurus szigete és Athén
Szeptember 19. 7 nap Ár: január végén
Elzászi romantika, svájci és német kitekintővel
Augusztus 27. 7 nap Ár: január végén
A Monarchia legszebb látnivalói
Július 04. 5 nap Ár: január végén
Augusztus 03. 5 nap Ár: január végén
Spanyol királyi városok
Július 28. 5 nap Ár: január végén
Lengyel - szlovák mozaik
Augusztus 19. 6 nap Ár: január végén