Desztinációbejárás I. rész- Szlovénia

2020.06.20.

A leállást követően július 4-én indul első utunk Szlovéniába. Feleségemmel elhatároztuk, hogy bejárjuk a listán szereplő desztinációkat annak érdekében, hogy fel tudjunk készülni az esetleges korlátozásokra, változásokra, amelyek utasainkra várnak. A bejárás során felkeressük Szlovéniát és Ausztriát, valamint Olaszországot is érintjük. Tapasztalatainkat és tanácsainkat pedig napi bontásban osztom meg Önökkel. Jelen blogbejegyzésben az első napunkról mesélek, amely során Szlovénia került porondra.

Tapasztalataink a szlovén határon és az autóutakon

Néhány óra utazás után, könnyedén, megállás nélkül léphettük át a magyar- szlovén határt. A korábbiakhoz képest mindössze annyi változást tapasztaltunk, hogy a szlovén oldalon határőr figyelte az érkező autók rendszámát, valamint rendkívüli módon az autópályamatricát is ellenőrizték. Ezt követően a szlovén utakat szelve arra lettünk figyelmesek, hogy habár hétvégi időpontot választottunk sokkal kisebb forgalom várt bennünket a határon túl, mint ami jellemző ebben az időszakban. A potenciális megállóhelyeken is megpihentünk annak érdekében, hogy valós képet kapjunk a benzinkutakon várható körülményekről. A korlátozások feloldását követően úgy tűnik, hogy a kiszolgálószemélyzeten kívül kevesen viselnek szájmaszkot, a gumikesztyű használatára nem láttunk precedenst.

Szlovénia utazás - nyaralás

Jelentés a szállásunkról

Fontos számomra, hogy mind a városnézős, mind a kirándulós programjaink után minden utasunk a lehető legpihentetőbb és legkellemesebb körülmények között hajthassa nyugovóra fejét, ezért elengedhetetlennek találtam, hogy tegyünk egy szemlét a július 4-ei szálláshelyen is. Mivel egy wellness szállodát választottunk a Túrázások Szlovéniából elnevezésű utunk mellé ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy a jelenlegi szituációban milyen lehetőségek fogadják az odalátogatókat. A szálloda igazgatójával közösen jártuk végig az épületet, aki megnyugtatott bennünket, hogy a jakuzzik kivételével minden medence üzemel és létszámkorlátozás nélkül használható. Ez utóbbit azért emelte ki, mert a múlt hétig bezárólag mindössze 16 főben limitálták a fürdőzők számát, annak ellenére, hogy a medencék összes befogadóképesség 100 fő. Emiatt nagy fejtörést okozott számukra, hogy meghatározzák ki legyen az a 16 fő, aki megpihenhet a melegvizes-, a gyermek- és az egyéb medencékben. Azonban szerencsére, amikorra a mi utasaink érkeznek már csak a konditerem, a szauna, valamint a jakuzzi lesz zárva, így lesz lehetőségük esténként a meleg vízben kikapcsolódni.

Változás az étkeztetésben

A szálláshely másik kulcsfontosságú pontja az étkezés, amelyre szintén külön figyelmet fordítottunk látogatásunk alkalmával. Ahogyan a benzinkutakon, úgy a szállodában is elmondható, hogy a személyzet maszkban várja a vendégeket függetlenül attól, hogy az étkeztetésben, vagy egyéb területen dolgozik. Azonban a reggelik és a vacsorák tekintetében ezen felül, további biztonsági intézkedésekre számíthatunk. Az első és legfontosabb, hogy a megszokottól eltérően nem csak a vacsorák, hanem a reggelik tekintetében is állandó, a szobaszámhoz tartozó asztalok várják a vendégeket. Számomra nagyon érdekes volt a terítés is, hiszen abrosz helyett eldobható papíralátéteket használtak az étteremben, amit minden vendég után, az asztal fertőtlenítését követően lecseréltek. Ezen felül különböző jelzések hívják fel a figyelmünket, hogy mekkora távolságot tartsunk egymástól a biztonságunk érdekében az étteremben. A büféétkezést is rendkívüli módon oldják meg, hiszen jelenleg a vendégek nem érintkezhetnek az ennivalókkal. Ennek érdekében az előételeket, salátákat és a desszerteket fóliával letakart tányérokon, kiporciózva kínálják. A levest és a főételeket pedig egy plexivel elhatárolt pult mögül méri ki a szakács, miután választottunk. Azonban szeretném megnyugtatni Önöket, hogy ettől függetlenül ugyanúgy többször fordulhatnak, ha valamelyik fogás kifejezetten elnyeri a tetszésüket, hiszen ilyen jellegű korlátozás természetesen nincsen. A reggeli tekintetében hasonló élményeket tapasztaltunk, hiszen a hidegtálak szintén kiporciózva kerültek tálalásra, továbbá a pékárukat kettesével csomagolva kínálták, illetve a jamek és vajak is egyszerhasználatos csomagolásban álltak rendelkezésünkre. A meleg ételeket, mint például a tojásrántottát vagy a virslit pedig ugyancsak kérésre, az üvegfal túloldalán állították össze a pincérek.

Szlovénia utazás - Proko Travel

Különleges észrevétel

Ugyan utazásunk elsődleges célja az volt, hogy felmérjük az utasainkra váró körülményeket, azonban emellett azért is tartottam fontosnak az előzetes látogatást, hogy idegenvezetőinket is felkészíthessem az esetleges változásokra. Ez utóbbi tekintetében sem volt hiába kirándulásunk, hiszen megállást tettünk a legfőbb látnivalónál, köztük a Bledi-tó vidékén fekvő Vintgar-szurdoknál is. Ez utóbbi esetén nagyon szerencsésnek mondható nézelődésünk, hiszen a szurdok megtekintési rendszerét teljesen átalakították. Így, ha ezt most nem ellenőriztük volna, akkor több csoportunknak komoly problémával kellett volna szembesülnie. Szemlénket követően azonban felkészülten állunk a változásokkal szemben, és mindent megteszünk, hogy a Proko Travel utasai felejthetetlen élményekkel gazdagodjanak, miután újra útra kelnek.

Összességében tehát szeretném megnyugtatni Önöket, hiszen míg a nevezetességek esetén az előbb említett szurdokot leszámítva minden a megszokott módon látogatható, addig a felkeresett három és négycsillagos szálláshelyek tekintetében utasainknak különösebb korlátozásra nem kell számítaniuk, hiszen a jakuzzikat, szaunákat és konditermeket leszámítva minden szolgáltatás teljeskörűen elérhető. Továbbá a szállásadók elmondása alapján ők is nagyon várják, hogy a tilalmakat maradéktalanul megszüntessék, hiszen már izgatottak az új szezon miatt és azon dolgoznak, hogy minél jobb élményt kínáljanak az Önök számára. Így bátran ki merem jelenteni, hogy kellemes pihenés vár mind a Túrázások Szlovéniából, mind a Szlovénia legszebb tájain elnevezésű programjaink résztvevői számára.

Remélem hasznos információkkal gazdagodtak a bejegyzés olvasása során és hogy már visszafelé számolják a napokat. Az Ausztriába és Olaszországba induló útjaink tekintetében pedig a holnapi nap során várható blogbejegyzésem, ezért javaslom, hogy keressék fel az oldalunkat és tudjanak meg többet az oda induló programokról is.

Vissza